25.01.2024 - 15:25 | Son Güncellenme:
Büyükçekmece Belediyesi'ndeki rüşvet iddialarına düzenlenen operasyonda aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Abdurrehim Çakır’ın da olduğu 7 belediye personeli ile Müteahhit Ali Gül tutuklandı. Serbest bırakılan 12 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
8,5 MİLYAR LİRALIK 140 VİLLA
Operasyonun perde arkasını CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Meltem Bozbeyoğlu'na anlattı;
O konunun soruşturulduğu tam 140 villa 8,5 milyar lira değerinde devasa bir villa sitesi aslında. İlginçtir; 3 ayrı mimar ve mühendis... Bu bölgede faaliyet yürütüyorlar ve ikisi savcıya gidiyor. Diyor ki; 'Burada yeni bir inşaat projesi başladı. Bu projede işler yolunda gitmiyor. Yani biz çıplak gözle bile baktığımızda ruhsatta ve usulsüzlükleri çıplak gözle dahi görebiliyoruz. Niye burası denetlenmiyor, niye burası incelenmiyor?' diyor.
SAVCILIK VE CİMER'E YAZDILAR
İkisi savcılığa gidiyor. Bir mimar mühendis de CİMER'e yazıyor. Aynı iddialarla diyor ki; Yeni bir inşaat projesi başladı. Lüks villa projesi başladı.
BÜYÜK BİR GİZLİLİK İÇERİSİNDE SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Tam 140 villa sitesi. Aslında bunların her biri 50-60 milyon liraya satılıyor. Ultra lüks... Tabi böyle olunca, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aslında burada da kutlamak gerekiyor. Çok özel bir soruşturma yapmış. Son dönemlerde görülmemiş bir soruşturma. Nasıl yapmış? Büyük bir gizlilik içerisinde bu soruşturmayı başlatmış.
Bu ihbarlar üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı başlatıyor ve gizlilik kararı alıyor. Ve soruşturmasını hiçbir yere sızdırmıyor. Hatta ne yapıyor? Mimar ve mühendislerin iddiaları doğru mu diye üniversite hocalarından oluşan özel bir bilirkişi oluşturuyor. Tabi bilirkişi ekibinin ne yapması gerekiyor? Buraya gelip burada inceleme yapması gerekiyor. Normal mantık bu.
MALİ ŞUBE'DEN ÇOK İLGİNÇ BİR ÇALIŞMA
Eğer burada usulsüzlük varsa, inşaatlarda sorun varsa onu bilirkişi nasıl inceler? Girer buraya bakar. O zaman da belli olacak. İşte burada da Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Mali Şubeler Müdürlüğü Yolsuzluk Büro Amirliği ile çok ilginç bir çalışmaya imza atıyor.
SÖZDE EĞİTİM TATBİKATI
O bilirkişi heyetenin o siteye gizlice girmesi gerekiyor. Ama nasıl girecek, inşaat devam ediyor. Şöyle bir taktik geliştiriyorlar... 1000 çevik kuvvet polisi bu araziye getiriliyor. Orada sözde bir tatbikat yapıyor. Bu bölge çevriliyor, kuşatılıyor filan ve bu sözde eğitim tatbikatı.
O kalabalıkta bilirkişi ekibi geliyor, içeriye giriyor ve bir inceleme yapıyor. Yaptıkları incelemede de gerçekten de inşaat kurallarının tamamen altüst edildiği, kazık çakılmadığı, temel atılmadığı tespit ediliyor. Normalde tanesine 50 milyon diyoruz ya; eskiden gecekondular olurdu, toprağın üzerine beton şap atarlardı, üzerine tuğla... Neredeyse ona yakın bir teknikle buraya gecekondu villaların hızla inşa edildiğini onlar tespit ediyor.
"DEPREM İLE MÜCADELE SORUŞTURMASI' ADI ALTINDA İNCELEME
Şöyle; Temelin altına da girmesi gerekiyor. İlk inceleme raporunda bilirkişi diyor ki; 'Evet. Burada usulsüzlük var.' Ama soruşturmanın daha da ilerleyebilmesi için o bilirkişi uzmanlarının, o üniversite hocalarının temelin altında kazmaları gerekiyor.
İş makinelerini getirmeniz lazım... Şöyle bir şey yapıyorlar. 'Deprem ile mücadele soruşturması yapıyoruz. Siz gayet ultra lüks, güzel bir site yapmışsınız. Sizin sitenizi diğer sitelere örnek göstermek istiyoruz. Ve bu anlamda da sizin orada teknik bir çalışma yapmak istiyoruz.' diyorlar.
Uzman ekip iş makineleriyle içeri giriyorlar. Aslında bu operasyonun diğer adı da 'Depremle Mücadele Operasyonu' bir anlamda. Özel bir anlamı da var. Sadece Büyükçekmece Belediyesi'ne rüşvet ve yolsuzluk operasyonu yapılıyor ama aynı zamanda depremle mücadele operasyonu.
"UFACIK ZELZELEDE VİLLALAR YUVARLANIP GİDECEK"
Sadece toprağın üzerine bir beton şap atılmış, altı boş. Ölüm villası... Altında kömür var, sıvılaşmış zemin var ve büyük bir bölümünde fore kazık sistemi bile yok. Ufacık zelzelede villalar yuvarlanıp gidecek. Yıkılmasa bile yerine kalmayacak.
Bilirkişi raporuna da yazmışlar. Enjeksiyon uygulaması olmamış mesela. Bunu tespit ediyor. Fore kazıklar ve diğer hususlar yapılmamış.
Rüşvet, yolsuzluk operasyonu ama bir yandan da bakıyorsunuz aynı zamanda depremle mücadele. Burada insanlar yaşayacak neticede. Sen şimdi 60 milyon lira verip ultra lüks villa alıyorsun. Ufacık bir zelzelede o villa kafana yıkılabilir. Öyle bir sistem var. Bu da tespit ediliyor.
"BURADA MAFYATİK BİR HİKAYE DE VAR"
Soruşturma büyütülüyor, genişletiliyor, yeni deliller alınıyor ve bu kadar gizliliğe rağmen ne oluyor? Çürük raporu veren bilirkişi uzman raporu var ya onların üzerlerine araba sürüp tehdit edenler de oluyor. Burada mafyatik bir hikaye de var.
Bir binada yapılmaması gereken her unsur burada var aslında. Kum, kömür, kil... Savcılık derhal soruşturma başlatıyor. Diyor ki; 'Nasıl oluyor da siz yapılmaması gereken bir yere inşaat yaptırıyorsunuz ve uygun inşaat teknikleriyle yapılmadığı halde nasıl ruhsat veriyorsunuz?'
1 VİLLAYA 3 RUHSAT VERİLMİŞ
Mesela savcılık, 'Artık tamam. Delilleri topladım' diyor. Belediyeye yazıyor. Diyor ki; 'Bu 140 villanın ruhsat işleriyle ilgili evrakları bize gönderin'
Belediye önce, 'Hayır. Dosyaları bulamadık' diyor. Sonra savcı çok sert bir dille sert bir müzekkere kalem alıyor ve belediyeye tekrar gönderiyor; 'Bize bu ruhsatları gönderin' diye. Bu sefer imar müdürü topluyor ve bütün belgeleri savcıya teslim ediyor. Yapılan o incelemede de ince detaylar çıkıyor. Mesela 1 villaya 3 ayrı ruhsat verilmiş. 1 villanın 1 tane ruhsatı olur. Diğer 2 ruhsat ne? Onlar da yetkili makamlarca onaylanmış. Demek ki 2 tane de kendilerine sahte ruhsat oluşturmuşlar.
22 kişi gözaltına alındı. Aralarında Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı, imarlar, mühendisler, imar müdürlerinin de bulunduğu ve inşaat firması sahibinin de bulunduğu 8 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Onların WhatsApp yazışmaları da inceleniyor. Bu yolsuzluk o kadar ayyuka çıkmış ki; mesela Büyükçekmece'de faaliyet gösteren bir emlakçıya dahi 'Yeni bir inşaata başlamışsınız. Orada usulsüz işler yapıyormuşsunuz. Biz onu biliyoruz. Eğer bana borcunu ödemezsen bu inşaatı iptal ederim' şeklinde tehdit amaçlı da kullanmış. Artık emlakçısından, mimarına, mühendisine yolsuzlukluk ayyuka çıkmış. Herkesi de tehdit amaçlı kullanmış.
BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANI'NA NEDEN İŞLEM YAPILMADI?
Orada da ilginç bir ayrıntı var. Şöyle bir şey yapmışlar; Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yetki devre yapmış. İmar ve iskanla olan yetkisini yardımcısı olan kişiye devretmiş. Hukuki işlem olarak da yardımcısı gözaltına alındı. O gözaltına alınıyor ve tutuklanarak cezaevine gönderiliyor.
Yetki devri yaptığı için Hasan Akgün hakkında soruşturma yok.