GündemBüyük Kongre süreci resmen başladı

Büyük Kongre süreci resmen başladı

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, MKYK toplantısında kongre kararını imzaladı. Böylelikle, AK Parti’nin 8. Olağan Büyük Kongre süreci resmen başlamış oldu. Toplantının ardından Çelik, “Mart sonunda takvim netleşecek” dedi.

Büyük Kongre süreci resmen başladı

ANKARA Milliyet  - AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi’nde yapıldı. Erdoğan, toplantıda kongre kararını imzaladı. Böylelikle, AK Parti’nin 8. Olağan Büyük Kongre süreci resmen başlamış oldu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantının ardından şunları söyledi: 

Haberin Devamı

“Kongre süreci ile ilgili MKYK’mıza teşkilat başkanımız Erkan Bey tarafından kapsamlı bir sunum yapıldı. Bu takvimin Mart sonuna kadar yetiştirilmesi bekleniyor. Mart sonunda büyük kongre ile ilgili takvim netleşecek. 21 Eylül itibariyle delege seçimleri takvimi söz konusu olacak. 12 Ekim’de belde kongreleri olacak. İlçe kongreleri de 12’de olacak. 28 Aralık’ta il kongreleri başlayacak. Mart sonuna kadar yetişmesi ve büyük kongre gerçekleşecek.”

“Siyaseten birbirimizin rakibiyiz ama hasmı değiliz” diyen Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Atatürk’e ve Erdoğan’a karşı tavırlar mahkum edilmesi gereken tavırlardır. Nefret söylemi unsurudur. Yöneticiler arasında rekabet olabilir ama onlara oy veren vatandaşlara hakaret etme hakkı yoktur. Hangi siyasi parti tabanındaki vatandaşımız olursa olsun tüm saldırılara karşıyız. Atatürk’e ve cumhurbaşkanımıza dönük çirkin dilin yanı sıra bunun topluma da yansıması oluyor. Burada siyasi partilere düşen görev şudur; parti tabanına ve cumhurbaşkanına hakaret eden kişinin protokolde ağırlanıp alkışlanması hakaretin alkışlanmasıdır. Bir siyasi partiye yakışmayan şey budur. Bu hakaretleri eden kişinin CHP başkanı tarafından himaye edilmesi son derece yanlış durum olmuştur.”  

Haberin Devamı

Özel’e seçim yanıtı 

Özel’i eleştiren Çelik, “2024 yılının en kötü esprisi nedir dense bu birinci olurdu. Cumhurbaşkanımızı yeneceğini söylemesi siyasi değerlendirme olarak ele alınamaz” dedi. “Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğu iddiası var. Bu iddia doğru mu?” sorusuna Çelik, “BRICS’e üye olmak istediğimizi zaten Cumhurbaşkanı’mız çeşitli defalarda ifade etti. Bu konudaki talebimiz açıktır, bu süreç işlemektedir. Ama bununla ilgili somut bir gelişme yoktur” yanıtını verdi.

‘Teğmenlere hakaret kabul edilemez’

Çelik, yemin görüntülerine ilişkin “Ülkemizin ve dünya tarihinde ilk kez kara hava ve deniz harp okulunda kız öğrenciler birinci oldu. Burada iki kötü niyetli konu var. Bir takım bu görüntülerden Erdoğan’a mesaj verildi, hükümete mesaj verildi şeklinde konuşulması eski vesayet anlayışının diriltilmesi meselesidir. Bir de bunlara cevap vereyim derken teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez. Silahlı kuvvetlerin ebedi başkomutanı Atatürk’e saygı gösterildiği zaman ‘bu Erdoğan’a mesajdır’ şeklinde çarpık biçimde konuyu ele alanlar var. Atatürk’e gösterilen saygıyı Cumhurbaşkanımıza dönük şekilde ele alınması sağlıksızdır” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan BRICS Zirvesi’ne katılacak 

ANKARA Milliyet  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun diplomasi trafiğini sonbaharda da sürdürecek. Erdoğan’ın Eylül ayınının ikinci yarısında ABD- New York’ta BM Zirvesi’ne, Ekim ayında ise Rusya - Kazan’da düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılması bekleniyor. 

BRICS Dönem Başkanlığını 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle Rusya Federasyonu, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden devraldı. Rusya Dönem Başkanlığının teması “Adil küresel kalkınma ve güvenlik için çoktaraflılığın güçlendirilmesi olarak belirlendi. 16. BRICS Zirvesi’nin 22-24 Ekim 2024 tarihlerinde Kazan’da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz Erdoğan’ın katılımı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazan’da düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılacağını duyurdu. Dönem başkanı Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 16. zirveye ilişkin Rus basınına açıklamalarda bulunan Uşakov, “Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti” dedi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin BRICS’e katılma niyetine ilişkin soruları yanıtlarken, “Evet, gerçekten de Türkiye BRICS’e katılmaya ilgi gösteriyor, bunu uzun zamandır duyurdular” demişti. Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin BRICS’e başvurduğu iddialarına ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Haberin Devamı

BM Zirvesi’ne gidecek 

Erdoğan, 21 - 26 Eylül tarihleri arasında BM Genel Kurulu nedeniyle ABD - New York’a ziyarette bulunacak. Erdoğan, bu yıl da mesajlarını BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. 

Yazarlar