GündemBursa'da eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilot öldü

Bursa'da eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilot öldü

23.09.2024 - 09:36 | Son Güncellenme:

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde havalimanının apron kısmına düşen eğitim uçağında hayatını kaybeden 2 pilotun kimlikleri belli oldu. Öte yandan kazasının pilotların 'Touch and go' eğitimi yaptıkları sırada yaşandığı öğrenildi.

Kaza, saat 08.10 sıralarında Bursa Yenişehir Havalimanı apronunda meydana geldi. 2 kişilik eğitim uçağının düşmesi sonucu öğretmen pilot ile öğretmen pilot adayı, hayatını kaybetti. 

Haberin Devamı

Bursada eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilot öldü

KİMLİKLERİ BELLİ OLDU, KALKIŞTAN SONRA DÜŞTÜ

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde düşen eğitim uçağında hayatını kaybeden öğretmen pilotun Ünal Aster (61), öğretmen pilot adayının Emir Gülal Nalcı (43) olduğu öğrenildi. Kalkıştan kısa süre sonra düşen uçağın Fenix Havacılık'a ait olduğu belirtildi. 

Bursada eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilot öldü

Öğretmen pilot Ünal Aster

Kazanın kesin sebebinin bilirkişi raporu ve son kule görüşmelerinden sonra netlik kazanacağı öğrenildi. TC UDI kuyruk işaretli uçağın burun kısmında hasar meydana gelmesi dikkat çekti. Soruşturmanın ardından kaza yapan uçağın enkazı aprondan kaldırılacak.

Bursada eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilot öldü

VALİLİK: ÖZEL BİR UÇUŞ OKULUNA  AİT

Bursa Valiliği tarafından yapılan, "İlimiz Bursa Yenişehir Havaalanı apron kısmına 23.09.2024 günü saat 08.10'da özel bir uçuş okuluna ait 2 kişilik eğitim uçağı düşmüş, kazada 2 pilot hayatını kaybetmiştir. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır." denildi.

Haberin Devamı

Bursada eğitim uçağının düşmesi sonucu iki pilot öldü

 

KAZA "TOUCH AND GO" EĞİTİMİ SIRASINDA YAŞANDI

Öte yandan kazanın "Touch and go" eğitimi sırasında yaşandığı ve öğretmen pilot adayı Emir Gülal Nalcı'nın eğitim uçuşunda olduğu öğrenildi. 

"Touch and go" bir piste inmeyi ve tam olarak durmadan tekrar kalkış yapmayı içerir. Genellikle pilot daha sonra havaalanını devre olarak bilinen tanımlanmış bir desende daire çizer ve manevrayı tekrarlar. Bu, kısa sürede birçok inişin uygulanmasına imkan tanır.
Uçağın tekerlekleri yere değmezse, buna "alçak geçiş" denir. Hem bir touch-and-go inişi hem de bir alçak geçiş, bir tür go-around'dur. Planlanmamış bir touch-and-go inişi, "reddedilen iniş" veya "balked iniş" olarak da adlandırılır.
Bir uçağın tamamen durmaya yetecek kadar alana sahip olmadığı, ancak hızlanıp tekrar havalanmaya yetecek kadar alana sahip olduğu inişlerde, touch-and-go inişler kritik bir güvenlik rolü üstlenebilir.