02.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ERİNÇ ERÖZ
Hollanda’da, Eylül ayında ortaya atılan bir proje, kısa sürede büyük ilgi topladı. Dave Hakkens ve Gawin Dapper’in çalışması, insanlara “imkansız” gelse de, büyük firmaların dikkatini çekmeyi başardı.
Cep telefonlarının her yıl “yeni modelle” değiştirilmesi, sadece depolama alanı yetmediği ya da ekranı kırıldığı için bu “değerli” cihazların çöpe gitmesi herkes için kötü. Bu durumun değiştirilebileceğini savunan ikili, mükemmel bir fikir ile ortaya çıktı: Phonebloks.
Tıpkı masaüstü bilgisayarlar gibi değiştirilebilir bileşenlerden oluşan bir telefon olan Phonebloks’un ana fikri, eskidikçe veya arızalandıkça tüm telefonu değil, sadece değiştirilmesi gereken parçayı yenilemek/yükseltmek.
Örneğin, ihtiyaç duyduğunuz özellik kamerasının iyi olması ve bluetooth sizin için gereksizse, bluetooth modülü yerine daha büyük bir kamera modülünü telefonunuza takabileceksiniz. Aynı şekilde, “telefonla fotoğraf çekmem” diyorsanız, kamera modülünü tamamen gözden çıkarıp, çok büyük bir batarya modülü ile telefonunuzun şarjının bir hafta dayanmasını sağlayabileceksiniz.
Tabii tüm bunların gerçek olması için, Phonebloks fikrinin destek görmesi gerekiyordu. Phonebloks’un tanıtım videosu 18 milyon kez izlendi, tam 979.372 kişi Phonebloks’a arka çıktı. 29 Ekim günü de, Hakkens ve Dapper, ZTE’den, Nokia’ya farklı şirketlere fikirlerini anlattıklarını, bir firmanın bununla çok ilgilendiğini yine bir video ile açıkladılar: Motorola. Firma bir yıldır bu fikir üzerinde çalışıyordu, hatta projenin ismi bile belliydi: Motorola Ara. Motorola Gelişmiş Teknoloji ve Proje grubu tarafından geliştirilen “Ara” hayatımıza gerçekten girerse, teknoloji dünyasında tüm taşları yerinden oynatabilir.
Phonebloks’un yaratıcısı Dave Hakkens ile görüştüklerini ve ondan destek aldıklarını açıklayan Ara Projesi’nden Paul Eremenko, gelecek aylarda bu proje ile ilgili güzel haberler iletme sözü verdi.
Gün Google günü
Teknoloji devi Google’ın sadece bir “arama motoru” olarak işe başladığını hatırlayan pek kalmadı. Firma, teknolojinin her alanında faaliyet gösteriyor. Kısacası Google, artık hayatınızın her anında kullanabileceğiniz bir tekno asistan. Peki Google’ın sunduğu tüm hizmetleri tanıyor musunuz? Biz, tanımadığımızı itiraf ederek, bir tam günümüzü sadece Google asistanlığında geçirdik.
Gün başlıyor
Sabah, Nexus 4’ün alarmı çalarken, yeni teknoloji haberlerini göstermesi için kurduğumuz Google Alert da haber uyarısı veriyordu.
Bunları okuyup, hazırlanıp evden çıkmadan önce İstanbul’da hava durumunu Google Now ile kontrol ettik.
İşyerine geldiğimizde, günlük rutin değişmedi ve önce Google Chrome internet tarayıcısı üzerinden Gmail’e erişilip, elektronik postalar kontrol edildi. Yeni bir ürüne dair bilgi postasını görüp, ürünün teknik özelliklerini ve hakkındaki yorumları bir de Google Arama’ya soruyoruz. Burada arama işlemleri, Türkçe sesli komutla yapılabiliyor. Youtube üzerinde de cihazın ilk videolarından birine erişmek mümkün. Öğleden sonra gidilecek bir organizasyonun adres tarifi için Google Maps’e başvurmakta fayda var. Saniyeler içerisinde işlem tamam, artık orayı “biliyoruz”.
Taradım taradım...
Etkinliğe gitmeden önce hazırlık yapmak şart. İnternetten gerekli bilgileri araştırırken bazı arama sonuçlarının sağında fotoğraflı bilgi kutucukları KnowledgeGraph adlı bir arayüz dikkatimizi çekiyor. Buradan konuyla ilgili daha hızlı ve kaliteli sonuçlar alınabiliyor. Araştırırken Fransızca yazılmış bir siteyle karşılaşınca, Google Translate hemen imdadımıza yetişti. Çevirmen tam 64 farklı dili biliyor!
Peki başkaları acaba bu konuda nasıl araştırmalar yapmış? Bu sorunun cevabı da, arama eğilimlerini sergileyen Google Trends‘de mevcut.
Attım Drive’a
Ulaştığımız tüm verileri Google Drive hesabımıza yükledik ki, mobil olarak da ulaşabilelim. Yola çıktıktan kısa bir süre sonra, videolu görüşme için bir Google Hangouts çağrısı geliyor. Kısa bir video görüşme-konferansın ardından yola devam.
Görüşmelerin, toplantıların, kısaca iş gününün sonunda, kişisel sitelerimizin durumunu Google Analytics ve AdWords ikilisini kullanarak bir inceliyoruz. Ziyaretçi sayısında artış var, güzel... Artık arkadaşlarla buluşup eğlenme zamanı. Yeni bir mekana gidelim diye kararlaştırıyoruz. Google Maps’ten yakın çevredeki mekanlara bakıp, Google+ üzerinde hepsine yapılan yorumları da göz önüne alarak, gidilecek yeri seçiyoruz.
Gün biterken, Google’ın her şeye verilecek bir cevabı olduğunu fark ediyoruz...( ONUR BİNAY)
TEKNOLOJİ PAZARI
Çekiyorum!
Tuvalette en son isteyeceğiniz şey, birinin sizi kamerayla görüntülemesidir. Bunu düşünen Pola Roll, tarihin en havalı tuvalet kağıdı tutacağını yaptı. Retro Polaroid Land 1000 görünümlü aparatın fotoğraf çıkış yerinden yerleştirdiğiniz tuvalet kağıdı çıkıyor. 20 euro.
Alman gümüşü
Leica’nın D-Lux 6 Silver Edition fotoğraf makinesinden gözünüzü alamayacaksınız. 10.1MP 1/17-inç CMOS sensör ve 3.8x optik zoomlu F1.4-F2.3 24-90mm lensle 1080p video da çekebilen D-Lux 6, 80-12800 ISO ve 1/4000 enstantane değerlerine sahip. 3inç TFt LCD ekranlı Leica, 799 dolar.
Efsane ses!
Shure’un SRH1540 Premium Closed-Back kulaklığı ses tutkunlarını çağırıyor. Genişletilmiş ses ve baslar için 40mm neodymium sürücüler taşıyan ve üstün akustik performans sunan kulaklık, 99db/mW duyarlılık, 5Hz-25kHz frekans aralığına sahip. Cihazın Alcantara kulaklık yastıkları değiştirilebiliyor. 624 dolar.
Optik sensörlü
SteelSeries, optik sensörlü özelleştirilebilir oyuncu faresi Rival’i tanıttı. Sağ el kullanımı için tasarlanan farenin üzerinde 16.3 milyon renk destekli aydınlatma sistemi var. SteelSeries Engine 3 adlı yazılımla üstündeki altı adet tuş programlanabiliyor. Mac ve Windows’la uyumlu Rival, 60 dolar.
Google’dan atak
Nexus 5’in ardından Google’ın 10.55inç’lik yeni nesil tableti Nexus 10 da ortaya çıktı. 2560x1600p çözünürlükteki cihaz, Snapdragon 800 işlemci ve 3GB RAM ile çalışacak. 32GB depolama birimi sunacak Nexus 10, Android 4.4 KitKat sürümüyle gelecek.
Yeni uygulamalar
Otel Arama HRS (iOS/Android) Ücretsiz,
İstediğiniz oteli en iyi fiyat garantisiyle akıllı telefonunuzdan hızlı ve güvenli bir şekilde arayabilir, bulabilir veya rezervasyon yaptırabilirsiniz.
AccuWeather (iOS/Android/BB/WP) Ücretsiz
GPS konumunuzu kullanan hava durumu tahmin uygulaması, önünüzdeki 15 günlük hava durumu bilgilerini güncel sonuçlarla veriyor.
Emlak Map (Android) Ücretsiz
Farklı emlak satış platformlarındaki emlak ilanlarını istediğiniz gibi filtreleyerek harita üzerinde görebilir, ilan detaylarını inceleyebilirsiniz.
Süper Sözlükler (Android) Ücretsiz
Ekşi, Uludağ, İTÜ, Sesli sözlük, Wikipedia, Zargan ve Imdb gibi sitelerde arama yapabilir, araştırdığınız konunun kaynağına tek ekrandan ulaşabilirsiniz.