09.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ESENGÜL DEMİRBAŞ
Son günlerde pek çok insan halsizlik, yüksek ateş, öksürük ve baş ağrısı gibi şikayetlerle hastanelere koşuyor. Hastalığa neden olan en büyük etken ise H3N2 virüsü.
Bu virüsün yol açtığı grip çeşidi, uzun tedavi süreci ve yaş aralığı gözetmemesiyle dikkat çekiyor. Hızla yayılan ve artık bir salgın boyutuna varan gribin tedavisinde ise ilaç sıkıntısı yaşanıyor.
‘İlaç eksikliği rol oynuyor’
Uzmanlar, etken maddesi ‘oseltamivir’ olan antiviral ilaçların piyasada bulunmamasından yakınıyor. Eczaneler de doktorların söylediği gibi ‘oseltamivir’ içeren ilaçların kendilerinde bulunmadığını belirtiyor. Türk Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, “Gribin başlangıcında kullanılsa gribi daha hafif atlatmamızı sağlayacak olan ilaçların piyasada bulunmaması büyük sıkıntı yaratıyor” diyor.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Münir Büke, hastaların antiviral ilaçlara ulaşamamasının hastalığın atlatılmasında ilaç eksikliğinin önemli bir rol oynadığını belirterek, “Gribin başlangıcında, yani ilk 36 saat içerisinde kullanılacak olan antiviral grip ilaçları da tedavi sürecinin kısaltılmasında önemli rol oynar” dedi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, piyasada olmayan ilaçlarla ilgili olarak şunları söylüyor: “Antiviral ilaçlar gripten korunmak için değil ama gribin başlangıcında alındığında grip tedavisindeki süreci kısaltıyor. İstirahat, ilaca bağılı kalmadan yapılacak en iyi tedavi yöntemi.”
İşte o ilaçlar
- Grip tedavisinde kullanılan Tamiflu ilacı
- Grip tedavisinde kullanılan Oseflu
- Grip tedavisinde kullanılan Enfluvir
- Kanser tedavisinde kullanılan
Tamoxifen ilacı
- Bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan Salofalk ilacı
- Kanser tedavisinde kullanılan
Emthexate ilacı
- Parkinson tedavisinde kullanılan Madopar ilacı
- Tüp Bebek tedavisinde kullanılan Pregnyl ilacı
Nüfusun %2’si enfekte oldu
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son günlerde etkili olan H3N2 virüsünden son bir ay içerisinde, nüfusun yüzde 2’sinin enfekte olduğunu bildirdi. Ceyhan, “Bu yeni bir virüs olmadığı için bir salgın beklemiyoruz. Bu yılki grip aşısının içinde H3N2 virüsüne karşı koruyan antijen var. İnsanlar şu anda aşı olurlarsa 6 ay boyunca bundan kurtulabilirler” dedi.
AA
Her iki kişiden birinde grip var
Sağlık Bakanlığı’nın son raporuna göre, şüphelilerden alınan numunelerde pozitiflik oranı yüzde 49’a ulaştı, her 100 bin kişiden yaklaşık 250’sine ise grip tanısı konuldu. Sağlık kurumlarına grip şüphesiyle başvurup numune alınanların hemen hemen tümünde A (H3N2) tipi virüs tespit edildi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu “Sezon başından bu yana 700 bin-1 milyon kişi gribe yakalandı. Ülkemizde her yıl 7-10 milyon kişinin grip olduğu göz önüne alındığında olağanüstü bir durum söz konusu değil” dedi.
AA