06.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Meltem Güneş - Aile Bakanlığı’nca konuya ilişkin hazırlanan raporlarda cezaların yetersiz olmasının yanında şiddete, istismara yönelik duyarlılığın, farkındalığın da yetersiz olduğu aktarılıyor. Ayrıca, kurumlar arası ortak veri akışının hızlı ve sistematik biçimde sağlanması da ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Kadına yönelik şiddet fiillerine ilişkin adli süreçlerde, sağlıklı ve düzenli veri girişinin sağlanması amacıyla kapasite geliştirme çalışması yürütülmesi, kadının, bürokratik engellere takılmadan ve bekletilmeden adli yardımdan yararlanması için gerekli çalışmaların yürütülmesi planlanıyor. Bakanlık, şiddet uygulayanların profil analizinin yapılması için de harekete geçti. Proje kapsamında geliştirilecek destek programlarıyla şiddet uygulayanlara yönelik devreye alınacak “etkin psikososyal müdahalelerle” şiddet döngüsünün kırılması hedefleniyor. Bakanlığın “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024” projesi kapsamında kasım ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile saha çalışmalarını başlatması bekleniyor.
Şiddetle mücadele rehberi
1. Şiddete uğramaktan korkuyorsan/şiddete uğradıysan ne yapabilirsin?
■ Şiddet tehlikesi hissediyorsan, derhal en yakın polis veya jandarma karakoluna gitmelisin.
■ Acil Yardım Hatlarından bu konuda uzman birine ulaşabilirsin; 112 Acil Çağrı Merkezini arayabilirsin.
■ Acil durumlarda yardım almak için KADES, Kırmızı Işık uygulamalarını cep telefonuna indirebilirsin.
2. Şiddete uğradığında nereye gidebilirsin?
■ Yaralıysan hastaneye, güvenlik/korunma ihtiyacın varsa polis veya jandarma karakoluna, şikayet için savcılığa aile mahkemesine, bulunduğun ildeki baroya, sığınma ve yardım ihtiyacın varsa valiliğe, kaymakamlığa, Şiddet Önleme Merkezine (ŞÖNİM), sivil toplum kuruluşlarına başvurabilirsin.
3. Şiddeti nasıl ispat edebilirsin?
■ Şiddete karşı korunma talep etmek için bu durumu ispat etmen gerekmez. Ancak fiziksel veya cinsel şiddet durumunda, şiddet uygulayanı şikayet etmek veya aile mahkemesine başvurmak şiddet bulguları kaybolmadan muayene olmak ve sağlık raporu almak faydalı olacaktır.
4. Ne tür destekler alabilirsin?
■ Karakola veya Jandarmaya Başvurursan; şiddet uygulayanın uzaklaştırılması, evinde kalmak istemezsen barınma imkanı, hayati tehliken varsa geçici koruma sağlanabilir.
■ Valilik veya kaymakamlığa başvurursan; hayati tehliken varsa geçici koruma, barınma, geçici maddi yardım, psikolojik danışmanlık sağlanabilir.