12.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Üç yıl önce Milliyet’in gündeme getirdiği tarihi yapının perişan hali aynen devam ediyor. Yıllarca lastik deposu olarak kullanılıyordu sonra depolardan arındırılan saray bu kez de moloz ve çöp yığınları ortaya çıkmış durumda.
Konsolosluk binasıydı
Boğdan Krallığı olarak bilinen Moldova topraklarının, Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmasıyla İstanbul’da, görkemli bir saray yaptırıldı. Fatih Draman sınırlarında 1504’te inşa edildiği tahmin edilen Boğdan Sarayı, İstanbul’da o dönem ikamet eden Voyvodalar’ın konsolosluk binasıydı. Boğdanlı temsilciler aynı zamanda bu sarayda yaşıyordu. Zaman içerisinde eyalet yöneticileri saraydan taşındı. Boğdan Sarayı da yabancı konukların ağırlandığı bir mekân haline geldi. Ancak ne olduysa 1784’teki büyük İstanbul yangınından sonra oldu. İhtişamlı saray küle dönerken, bir anda âtıl duruma geldi. Sarayın olduğu geniş arazi yangından sonra uzun yıllar bostan olarak kullanıldı. Taş kalıntılarına ise dokunulmadı. 1950’den sonra hızla gecekondularla dolmaya başlayan bölgede Boğdan Sarayı’nın kalıntıları yok oldu. Saraydan geriye ayakta kalan birkaç metrekarelik kalıntı ise yıllarca lastik deposu olarak kullanıldı.
Üç yıl önce Milliyet’in Boğdan Sarayı’nın perişan halini haberleştirmesi sonrasında lastikçilerden arındırılan bölge şimdilerde ise çöp ve moloz atık arsası haline gelmiş durumda. Tarihi eserin kalan son parçalarını görüntüleyen rehber Selçuk Eracun “Kalıntılarını olduğu alanda artık lastikçiler yok ancak çöp ve moloz yığınları var. Yetkili kurumların tarihi eseri kurtaracaklarına inanıyorum” dedi.
Boğdan Sarayı, 1500’lü yıllarda Voyvodalar’ın konsolosluk binasıydı.