Gündem‘BM raporu’nda ürküten rakamlar

‘BM raporu’nda ürküten rakamlar

08.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu tarafından hazırlanan ‘2018 Raporu’ geçtiğimiz gün Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafından açıklandı.

‘BM raporu’nda ürküten rakamlar

Raporun en önemli kısmı; zehir tacirlerinin küresel ölçekteki oyunları ile bölgesel gelişmelerin anlatıldığı bölüm. Rapora göre Afrika, kokain kaçakçıları tarafından geçiş bölgesi olarak kullanılırken, Güney Amerika’da üretilen kokain ise Kuzey Amerika ve Avrupa’ya Kolombiya üzerinden kaçırılıyor.

Haberin Devamı

2017’de 70 binden fazla insanın aşırı doz nedeniyle yaşamını yitirdiğine yer verilen raporda, bu sayının bir önceki yıla göre yüzde 10 arttığı belirtiliyor. 2017 yılında Avrupa pazarında 51 yeni psikoaktif maddeye ilk kez rastlandığına yer verilen raporda; “Bu da her hafta yeni bir maddenin piyasaya sürüldüğünü gösteriyor” uyarısı yapılıyor. Rapordaki diğer tespitler şöyle;

“Irak’ta eroin üretiminin yanı sıra yasa dışı haşhaş ve cannabis ekimine ilişkin işaretler bulunuyor. Ortadoğu’daki birçok ülke, uluslararası kontrol altında bulunmayan reçeteye tabi tramadol adlı sentetik opioid kaçakçılığı ve istismarı ile karşı karşıya. AB üyesi, ülkelerde 2016’da 1 milyonun üzerinde yasadışı uyuşturucu yakalandı. Esrardan sonra en çok, kokain, amfetaminler, eroin ve ecstasy ele geçirildi. Yakalanan ve kullanılan crack kokain miktarındaki artış kaygı verici. AB yasa dışı uyuşturucu piyasalarında ecstasy’ye dönüş yaşanıyor.”