GündemBir Cumhuriyet savaşçısı

Bir Cumhuriyet savaşçısı

06.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Moda Kralı’ olarak anılan, pek çok ünlüyü giydirmekten öte yeni Türkiye’nin bu alandaki ilk yıldızı olan Nail Yurdakul’un hayatı, örnek başarılarla dolu bir ilham yolculuğu...

Bir Cumhuriyet savaşçısı

Efnan Atmaca  - Cumhuriyet’in 100’üncü yılına girmenin onurunu yaşayan Türkiye’nin hafızalarından biri, eski Türkiye’nin şahiti ve emekçisi, ‘moda dünyasının ilk yıldızı’ Nail Yurdakul, geçen hafta 94 yaşında hayata veda etti. “Moda Kralı” olarak anılıyordu Yurdakul, ona bu adı Başbakan Adnan Menderes’in kurtulduğu uçak kazasında vefat eden Anadolu Ajansı’nın müdürü Şerif Arzık’ın eşi Nimet Arzık takmıştı. Arzık, usta modacı hakkında Akbaba dergisinde ona bu ünvanı bana veren bir sayfa yazı yazmıştı. Terzi olmaya Mustafa Kemal Atatürk’ü gördükten sonra karar vermişti Yurdakul: 

Haberin Devamı

“5-6 yaşlarındaydım. Kürsüde heyecanlı konuşan Atatürk’ü orada ilk kez gördüm. Konuşmasından ve özellikle de giysilerinden çok etkilendim. ‘O amcanın elbiselerini dikeceğim’ dedim. Siyah bir frak giymişti. İçindeki gömlek bembeyazdı. Siyah ayakkabıları parıldıyordu.” 

Hayalini de gerçekleştiriyor Yurdakul... Bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlıyor. Askerlik sonrası İstanbul’un yolunu tutuyor. İstanbul’da çeşitli semtlerde terzi kalfası ve usta olarak çalışıyor. Olgunlaşma Enstitüsü’nde tayyör öğretmenliği yapıyor ve edindiği bilgi ve birikimini bavuluna koyup, Ankara’ya dönerek, burada ilk terzi dükkânını açıyor. Sonrası da geliyor... 

Bir Cumhuriyet savaşçısı

İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü, Suat Hayri Ürgüplü ve eşi, Adnan Menderes, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Turgut Özal, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Refik Koraltan, Abdi İpekçi, Haldun Dormen, Zeki Müren, Gönül Yazar, Kartal Tibet, Ajda Pekkan, Ekrem Bora, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Ayhan Işık, Hale Soygazi ve Emel Sayın gibi pek çok ismin modacılığını yapıyor. 

Haberin Devamı

Terziliğin ötesinde bir kreatör olarak birlikte çalıştığı insanların sadece toplum içindeki duruşunu ve algısını belirleyen kıyafetler hazırlamadı, aynı zamanda ülke ve toplumun moda anlayışını yönlendirdi ve belirliyor. 

Şimdiki adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü’nün açılışında ilk defileye imza atıyor. 

Ankara Kalesi’nde ilk erkek defilesi düzenliyor. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün giydiği kostümlerden ilham alan ‘Atatürk’ koleksiyonunu oluşturuyor. Atatürk kostümlerinden birisinin ismini, terziliğini yaptığı Başbakan İsmet İnönü; ‘Millî Mücadele Çaprazı’ olarak koyuyor. 

Bir Cumhuriyet savaşçısı

Sümerbank kumaşlarından oluşan koleksiyon ile köyde ilk defileyi yapıyor. 

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a, kurşungeçirmez yelek hazırlıyor. 

Ajda Pekkan için ekose giysi dikiyor ve ekose modasına öncülük ediyor. 

Moda dünyasına bir Türk rengi tanıtıyor: Bursa yeşili. Türkiye’de o zaman kumaş olmadığı için Bursa yeşili rengi ile boncuklu kumaş ördürüyor. Sevim Tuna Hanım mankenliğini üstleniyor. 

Haberin Devamı

Hale Soygazi’yi 1972’de Tevfik Yener ile tanıştırarak, Saklambaç gazetesi yarışmasında birinci olmasına vesile olarak sinemaya kazandırıyor. 

Türkiye’nin ilk mankenlik okulunu ve kadın futbol takımını kuruyor. 

1965 yılında resminin bulunduğu 65 kuruşluk pul basılıyor. 

Sosyal yardım ve farkındalık projelerinde yer alıyor. 

Tüm organlarını bağışlıyor. 

Bir süre Yeni Asır gazetesi için magazin muhabirliği yapıyor. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yaşadığı sürece Ayışığı adında bir de magazin dergisi çıkarıyor. 

Son yıllarında ‘Siyah Gelinlik Beyaz Smokin’ adlı bir belgesel ve kitap çalışması yapıyor. 

Bir başarı hikâyesi onunki...  

Hayallerinin peşinden koşan idealist bir gencin hedeflerini ulaşması için yollar açan Türkiye Cumhuriyeti de en büyük destekçisi. Bir temmuz günü, ayın 14’ünde Kırıkkale Keskin’de beş çocuklu bir öğretmen ailesinde doğup, ömrü boyunca çalışan ve 94 yıllık hayatına pek çok başarı sığdırıp, yine bir temmuz günü, ayın 30’unda dünyaya veda eden bir Cumhuriyet savaşçısının hikâyesi...