GündemBinlerce kişi akın etti, ek sefer düzenlendi! 1100 yıllık Akdamar Kilisesi 12'nci ayin

Binlerce kişi akın etti, ek sefer düzenlendi! 1100 yıllık Akdamar Kilisesi 12'nci ayin

08.09.2024 - 14:08 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde bu yıl 12'ncisi yapılan ayin sona erdi.

Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'nda bulunan tarihi Akdamar Kilisesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından tarihi kilise, 2007 yılında uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan tarihi kilisede, 19 Eylül 2010'da 95 yıl aradan sonra ilk ayin yapıldı.

Haberin Devamı

Tarihi Akdamar Kilisesi, bu yıl 12'nci ayine ev sahipliği yaptı. Ayinin yapılacağı adada günler öncesinden hazırlıklar yapıldı ve eksikler tamamlandı. Her yıl eylül ayının ikinci pazar günü yapılan ayin için yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi, saat 08.00'den itibaren Van merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar İskelesi'ne gelmeye başladı. Ayin için güvenlik önlemleri alınırken, adaya gitmek isteyenler, Akdamar İskelesi'nde oluşturulan arama noktalarından geçtikten sonra teknelerle ulaşım sağladı. Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı deniz otobüsleri de ayine gelenler için ek seferler düzenledi. Ayinin başkanlığını Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yaparken, ayini Kıdemli Peder Drtad Uzunyan yönetiyor.

Haberin Devamı

Ayin için İstanbul'dan gelen Zarrok Keçeci ve Tamar Telli, bu yıl 12'nci ayin için geldiklerini ve çok duygulandıkları belirtirken, kendilerine böyle bir ortam hazırlayan devlet yetkililerine teşekkür etti.

Binlerce kişi akın etti, ek sefer düzenlendi 1100 yıllık Akdamar Kilisesi 12nci ayin

MAŞALYAN: BU YIL DA GELENEKSEL HAC ZİYARETİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan, Akdamar Kilisesi'ndeki ayine Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yaparken, ayini Kıdemli Peder Drtad Uzunyan yönetti. Kilisede yapılan ayin, daha sonra bir süre kilise önündeki boş alanda devam etti. Katılımcıların, dua edip ilahi okumasının ardından ayin sona erdi.

Binlerce kişi akın etti, ek sefer düzenlendi 1100 yıllık Akdamar Kilisesi 12nci ayin

Ayin sonrası ise Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan açıklamada bulundu. Maşalyan, huzur ve esenlik içinde bir ayin yaptıklarını söyledi. Ayinin Türkiye'de inanç ve ibadet özgürlüğünün en güzel göstergelerinden biri olduğunu belirten Maşalyan, “Bu yıl da geleneksel hac ziyaretimizi gerçekleştirdik. İstanbul'dan, Ermenistan'dan, Amerika'dan, Almanya'dan dünyanın pek çok yerinden gelen hac ziyaretçileri ile geleneksel ibadetimizi yaptık. Yüreğimiz mutlulukla dolu. Adaya her geldiğimizde buranın imarının daha da yetkinleştiğini görüyoruz. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Sayın Valimize Ozan Balcı'ya gösterdikleri ihtimam için teşekkür ediyorum. Geldik ve huzur içinde ibadetimizi gerçekleştirdik. Bu gibi tarihi yerler ülkenin büyük kazancı, bu toprakların çok renkli, çok kültürlü, çok dinli geçmişine tanıklık ediyorlar ki, bunların korunması ve turizme açılması herkes gibi bizim de en büyük temennimizdir” dedi.

Haberin Devamı

12'NCİ ERMENİ AYİNİ SONA ERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle Akdamar Adası'nda ilki 2010 yılında yapılan ayinin 12'ncisi bugün gerçekleştirildi. Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan'ın başkanlığında, Kd. Peder Drtad Uzunyan'ın yönettiği ayin yaklaşık bir saat sürdü.