GündemBebek beslenmesinde dikkat etmeniz gerekenler

Bebek beslenmesinde dikkat etmeniz gerekenler

16.04.2018 - 08:48 | Son Güncellenme:

Bebeklerde beslenme sağlıklı gelişim açısından oldukça önemlidir. Uzmanlar 6 aydan küçük bebeklerin anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirtirken anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda doktor tavsiyesi ile çeşitli takviyeler verilebileceğini de ekliyor.

Bebek beslenmesinde dikkat etmeniz gerekenler

Bebekler için kahvaltı

Altı aydan büyük bebekler için artık ek gıdaya geçiş süreci başlamıştır. Bu süreçte bebeklerin kahvaltısında doktorun uygun gördüğü besinler yedirilmelidir. 6 aydan 1 yaşına kadar bebeklerin kahvaltılarında yumurta sarısı olmalıdır. Yumurta sarısına başlarken de öncelikle çeyrek yumurta sarısı daha sonra yarım ve tüm olarak geçişler yapılmalıdır. Formül mama ya da doktorun uygun gördüğü bir süt çeşidi ile yapılan muhallebiler de yine bebeklerin kahvaltılarında verilebilir.

Bebekler için öğle yemeği

Bebeklerin beslenmesinde kahvaltı kadar öğle yemeği de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu aşamada beslenme saati doktorun uygun gördüğü aralıklarda olmalıdır. Bebeklerin öğle yemeklerine öncelikle çorba ile başlanmalıdır. Yoğurt çorbası ve sebze çorbası bu süreçte ilk tercih olmalıdır. Ayrıca sebzelerden hazırlanan püreler de yine bebeklerin öğle yemeği olarak tercih edilebilir.

Bebekler için akşam yemeği

Bebekler 6 aydan itibaren ek gıdaya geçmeye başlar. Bu geçiş yavaş yavaş ve çocuğun bünyesini alıştıracak şekilde olmalıdır. 1 yaşına gelmemiş bebekler için 1 yaşından önce tüketilmesi yasak olan ve alerjiye sebep olan gıdalar kesinlikle verilmemelidir. Bebeklerin akşam yemeği de bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Kıymadan yapılan köfteler ve pilavlar bebeklerin akşam yemeği için tercih edilebilir. Bebeklerin akşamları beslenmesi ise kesinlikle geç bir saate bırakılmamalıdır. Geç saatte beslenen bebekler uykuda hazımsızlık sorunu yaşayacakları için uyku sorunu ile karşı karşıya kalırlar

Bebeklerin Beslenmesinde Ara Öğünün Önemi

Bebekler için ara öğün de ana öğün kadar önemli bir yere sahiptir. Ara öğün için bebeklerinize evde günlük olarak yaptığınız yoğurdu yedirebilirsiniz. Ayrıca rendelenerek hazırlanmış meyve püreleri de bebeklerin ara öğünü için besleyici bir seçenektir. İlk 6 ay kesinlikle anne sütü verilmeli ve mümkünse başka herhangi bir ek gıdaya gerek kalmamalıdır. Bebeğinizde alerjik tepkimeye sebep olabilecek gıdalara dikkat edilmelidir. Bu nedenle ilk kez verilecek gıdaları doktorunuza danışmalı ve bu gıdaları azar azar yedirerek gözlemlemelisiniz. Ek gıdaya geçen bebeklerin su ihtiyacı da mutlaka karşılanmalıdır.