04.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA - Basın Konseyi'nin kınama kararında, Kaya'nın 'yalan haber'e imza atarak Basın Meslek İlkeleri'ni ihlal ettiği ve yazdığının yalan olduğu ortaya çıkmasına rağmen mahcubiyet duyup özür dilemediği gibi, yazıyı yayından kaldırmayıp güncellemelerle sürdürdüğüne dikkat çekildi. Basın Konseyi Genel Sekreterliği de yalan haberin yayınlanmasının medya mensupları arasında huzursuzluğa neden olduğuna; Milliyet çalışanlarını ve okurlarını paniğe sevk ettiğine, Milliyet gazetesinin ticari itibarı ve marka değerinin hedef alındığına vurgu yaptı.
Oy birliğiyle kınama
İlk yayın tarihi olan 3 Mayıs 1950 gününden bugüne okurlarına ulaşan Türk basın tarihinin en köklü kuruluşlarından Milliyet gazetesinin 26.11.2021 günü kapatıldığını yazan, 'medyakoridoru.com' sitesinin sahibi ve genel yayın yönetmeni Canan Kaya hakkında resen inceleme başlatan Basın Konseyi dün kararını açıkladı. Konsey, oy birliğiyle Canan Kaya'nın Basın Meslek İkeleri'ni ihlal ettiği gerekçesiyle kınanması gerektiğine hükmetti. Oylamaya, Yüksek Kurul üyeleri Attila Gökçe ve Tunca Bengin, Milliyet gazetesi yazarı olmaları nedeniyle katılmazken, Kaya'nın "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki 6. Basın Meslek İlkesi ile 4. ve 11. maddeleri ihlal ettiği açıklandı.
Toplantıya katılmadı
Karar dosyasında, yalan habere imza atarak bunu gün boyunca güncelleyen Canan Kaya'ya hakkındaki incelemenin posta yoluyla iletildiği bilgisi de paylaşıldı. Ancak tebligatı alan Kaya'nın sadece telefonla Genel Sekreterlikten hakkındaki işlemle ilgili bilgi almakla yetindiği ve herhangi bir yanıt vermeyip, konunun görüşüleceği toplantıya katılma talebinde de bulunmadığı belirtildi.
Yalana güncelleme
Dosyaya ilişkin basın Konseyi Genel Sekreterliği görüşünde de, şu ifadeler yer aldı:
"Canan Kaya’nın 26 Kasım 2021 günü saat 13.27’de, sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu medyakoridoru.com internet sitesinde yayınladığı ‘Milliyet gazetesinin kapatılmasına karar verildiği ve çalışanlara o gün saat 16.00’da tebligatın yapılacağı’ haberinin gerçek olmadığı saptanmıştır. Saat 16.00’ya geldiğinde gazete kapatılmamış, çalışanlarına bir tebligat yapılmamış ve gazete halen yayınını sürdürmektedir. Haberinin gerçek olmadığı ortaya çıkan Canan Kaya, mahcubiyet duyup özür dilemediği gibi, yazıyı yayından kaldırmayıp güncellemelerle sürdürmüştür. Aynı gün saat 16.21’de yaptığı ilk güncellemede yazıdaki ‘ kapatılma kararı bugün saat 16:00'da çalışanlara tebliğ edilecek’ ifadesini ‘bugün çalışanlara tebliğ edilecek’; saat 22.31’de yaptığı ikinci güncellemede ise ‘önümüzdeki günlerde çalışanlara tebliğ edilecek’ ifadeleriyle yazısını ısrarla devam ettirmiştir.
'Nesnel değil'
Aynı akşam kendi Youtube kanalındaki yayında, yalan olduğu somut olarak ortaya çıkan haberinin hâlâ doğru olduğunu; gazetenin kapatılma kararı alındığı bilgisinin sızması ve kendisinin de medyakoridoru.com’da haber olarak yayınlanması üzerine kapatma kararının ertelendiğini; adını vermediği ancak Demirören Medya Grubu’nda önemli bir alanda üst düzey görevli dediği haber kaynağının sağlam olduğunu savunmuştur. “Zaten karşımızdaki medya grubunu biliyoruz” ifadesini kullanarak nesnel gerçeklikten ve objektiflikten uzaklaşmış; kendisini Demirören Medya Grubu’na karşıt konumlandırmıştır. Aynı gün gerçek olmadığı ortaya çıkan ‘yalan haber’ yayınlayarak, medya mensupları arasında huzursuzluğa neden olmuş; Milliyet çalışanlarını bir süre de olsa paniğe; gazete okurlarını da ertesi gün bayide gazetelerini bulamayacakları endişesine sevk etmiştir. Söz konusu yazıyla, ulusal medyanın köklü ve saygın kuruluşlarından Milliyet gazetesinin bir yönüyle de ticari itibarı ve marka değeri hedef alınmıştır."