GündemSonbaharda sıcaklar sürecek! Barajlar boşalıyor

Sonbaharda sıcaklar sürecek! Barajlar boşalıyor

11.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sıcak geçen yazın ardından sonbahar da serinletmeyecek. Küresel anlamda sıcaklık günlük 17 derecenin üzerine çıktı. İstanbul barajlarında doluluk oranları endişe verici boyutlarda. Serinleme ancak kış aylarında gelebilecek.

Sonbaharda sıcaklar sürecek Barajlar boşalıyor

ALEYNA SEVİMDünyanın neredeyse her  köşesi sıcaklıkla boğuşuyor. Rekor kıran sıcaklıklar sonbahar aylarında da peşimizi bırakmayacak gibi.

Haberin Devamı

Yavaş yavaş La Nina etkisine girilmesine rağmen sıcak seyreden havalar sonbaharda da devam edecek. Uzmanlar, modellemelerin sıcaklıkların yüksek seyredeceğini gösterdiğini ifade ederek yağışların sonbahar aylarında beklenildiği gibi olmayacağı görüşünde.

DÜNYA KIPKIRMIZI

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sıcaklıkların sonbaharda da devam edeceğini belirterek, “Buharlaşma kayıpları da devam edecek. La Nina’nın etkisine yavaş yavaş girmemize rağmen dünya hala kıpkırmızı görünüyor. Sıcaklığın yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak sonbaharda yağışların çok olacağını tahmin etmiyorum fakat kış yağışlarının geçen seneye göre artacağını tahmin ediyorum. Eylül ayından itibaren yağışlar artacak diye düşünmemek lazım. Bu bakımdan su tasarrufuna devam etmek gerekiyor. Baraj doluluk oranı yüzde 55 civarında. Yaza başlarken bu oran 85 civarındaydı. Küçük barajlarımız olduğu için çabuk dolup, boşalıyorlar. Elimizdeki suyu doğru kullanmalıyız. Arabaları sık sık yıkamayalım. Türkiye’de senede kişi başına düşen su miktarı bin metreküpün altına düşüyor. Nüfus bir yandan artıyor ve su fakiri bir ülke duruma düşmememiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

KURAKLIK DEVAM EDECEK

Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk Türkiye yaz yağmurlarında yüzde yüze varan oranda azalma olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “İstanbul ve İzmir bölgesinde yağışlarında geçen yıllara göre yüzde 90 oranında azalma yaşandı. Su kaynakları doğru yönetilmezse su fakiri ülke olmamız kaçınılmaz. Vatandaşın su tasarrufu ile su sorunlar çözülmez. Su kullanımı bir günlük değil aylarca önce meteoroloji ile birlikte planlanması gereken önlemlerden oluşmalı. Modellemelere 1 buçuk ay süreyle kurak dönem devam edecek gibi görünüyor. Bu da tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Türkiye yer altı suyu bakımından fakir bir ülke olmasına rağmen yer altı suyu aşırı tüketildiği için Konya ovasında olduğu gibi obruk riskleri artabilir. Türkiye’de acilen su tutucu yapıların oluşturulması gerekiyor. Ülkemizi tehdit eden en önemli faktör buharlaşmadır. Deniz suyu ileri kademe arıtılıp içme suyu olarak kullanımı sağlanmalı. Suyu doğru yönetmek gerekir. Acilen çok geç olmadan su eylem planları oluşturulmalı.”

Haberin Devamı

SONBAHAR SICAK GÖRÜNÜYOR

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol da, “Pasifik’teki deniz suyu sıcaklıklarının normallerin üzerine çıkması El Nino, altına düşmesi La Nina olarak ifade ediliyor. Olay bu kadar büyük bir alanda gerçekleştiği için dünyanın ortalama sıcaklığını da değiştiriyor. La Nina’ya girdik ama buna rağmen dünyanın ortalama sıcaklığında bir düşüş yok.Türkiye için su yılı yani yağışların başlaması 1 Ekim’dir. 1 yıllık toplam yağıştaki değişkenlik 1 Ekim’den 1 Ekim’e ölçülür. Şu an yağış tahminlerinde ciddi bir normallerin altında gözükmüyor ama ciddi sıcaklıklar toprağın rahat kurumasını sağlıyor. Buharlaşma yüksek oluyor. Şu anki tahminler sonbahar aylarının da sıcak geçeceği yönünde olarak gözüküyor. Dünyada genel olarak sıcaklık 17 derecenin üzerine günlük bazda çıktı. Bu tarihte yaşanmamış bir olay” diye konuştu.

Haberin Devamı

SULAR BUHARLAŞTI, ÇÖPLER ORTAYA ÇIKTI

İstanbul’da yağışsız geçen günlerin ardından barajlarda ki su seviyesi azalmaya devam ediyor. İSKİ verilerine göre bugün itibariyle doluluk oranları yüzde 54.52’ye indi. İstanbul’un önemli barajlarından Alibeyköy barajında ise doluluk oranı yüzde 21.79’a kadar geriledi. Daha önceden suyla dolu alanlarda artık araçlarla dolaşmak mümkün hale gelirken, suların çekilmesiyle su havzası zeminindeki çöpler ortaya çıktı.

BARAJ DOLULUK

■Ömerli: 58.06
■Darlık: 57.67
■Elmalı: 61.04
■Terkoz: 68.38
■Alibeyköy: 21.79
■B.çekmece: 51.97
■Sazlıdere: 52.41
■İstrancalar: 33.59
■Kazandere: 23.17
■Papuçdere: 35.03

Genel doluluk oranı: 54.52 (*%)