01.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN/İSTANBUL
DİDEM SEYMEN/İSTANBUL-Yeditepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Etil Güzelmeriç, baldaki şifaya ilişkin şunları anlattı: “Bal kaynağına göre değişkenlik gösteren fenolik bileşikler içerir ve bu bileşikler balın antimikrobiyal etkisine büyük katkı sağlar. Bal, viskoz yapısı sayesinde öksürüğün giderilmesinde de kullanılır. ÜSYE ile ilişkili gece öksürüğü ve uyuma zorluğu olan çocuklara gece yatmadan önce bal verilmesinin etkili olduğu birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Balın yetişkinlerde de öksürüğü azalttığı saptanmıştır.”
‘SICAK ÇAYA KOYMAYIN’
Diyetisyen Ayşenur Karaca şunları söyledi: “Bal oksidatif stresi ve serbest radikal oluşumunu engelleyerek anti-kanserojen ve anti-tümör etkisi gösterir. Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliğiyle vücutta enfeksiyon ve mikrop oluşumunu önlemeye, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Bala yüksek sıcaklık ile ısıl işlem uygulanması, enzim ve vitaminleri bozarak besin değerini azaltır. Bu nedenle çok sıcak bitki çaylarının içine bal konulmamalı.”
Alerjiye ve sahteye dikkat
Baldaki polen ve arı salgı proteinlerinin alerjiye neden olabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Etil Güzelmeriç şu bilgileri verdi: “Botanik kaynağı ormangülü olan halk arasındaki adıyla ‘deli balı’, grayanotoksin içermesi nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca ‘infant botulizmi’ denilen ve gıda zehirlenmesine yol açan ‘clostridium botulinum’ bakterisi göz önünde tutularak 1 yaş altı çocuklara bal verilmemesi önerilir. Diğer bir husus da tükettiğiniz balın akredite laboratuvarlarda analiz edilmiş olmasıdır. Çünkü karşınıza sahte ballar çıkabilir.”