06.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYKUT YILMAZ Ankara
AYKUT YILMAZ Ankara - Türkiye’de temel sağlık hizmetinin güçlendirilmesi amacıyla 2005’te pilot olarak Düzce’de, 2010 sonu itibarıyla ise ülke genelinde hayata geçen aile hekimliğine ilişkin bakanlıkça “Aile Hekimliği Uygulaması Planlama Rehberi” hazırlandı. Aile hekimliği uygulamasında aile sağlığı merkezi/aile hekimliği birimi açma, kapama, mekân oluşturma, adres değişikliği, isim değişikliği işlemleri, gezici ve yerinde sağlık hizmeti planlamaları, zorunlu düşük nüfuslu birim, yetkilendirilmiş aile hekimliği birimi işlemleriyle ilgili olarak sahada uygulama birliğini sağlamak ve yapılacak planlamalarda yol gösterici bir kaynağın kullanıma sunulması amacıyla hazırlanan rehbere göre, Türkiye’de aile hekimliği birim sayısının 2023’te, 32 bin 190 olması hedefleniyor.
‘Kâğıt üzerinde’
Rehbere ilişkin Milliyet’e değerlendirmede bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün yayınlandığı rehber incelendiğinde temel olarak görülen şey aile hekimliği sayısının artırılması ve aile hekimlerine düşen nüfus miktarının düşmesi. Aile hekimleri maaşlarını kendilerine kayıtlı nüfus üzerinden alırken nüfusları düşürülerek maaşaları azaltılacak ama bir o kadar daha üzerlerine iş yükü verilecek” dedi. Eryazğan, şunları kaydetti:
“Özellikle ülkenin belirli bir kesiminde sözleşmeli çalışan hekimlerin haklarının, aile hekimlerinden çok daha iyi olması, vekaletsiz iznin 10 yıldır olmayışı, hedeflenen aile hekimi sayısına ulaşmanın güçlüğünü gösteriyor. Evet iyi aile hekimliği için, aile hekimlerine düşen nüfus azaltılmalı ancak aile hekiminin özlük hakları korunmalı ve geliştirilmeli. Son 5 yılda hem cari giderden hem temel maaştan kayıp yaşayan aile hekimlerinin özlük hakları düzenlenmediği zaman aile hekimliğine geçiş sadece kağıt üzerinde kalacak. Bu nedenle bu rehberin gözden geçirilmesi ve AHEF olarak bizim verdiğimiz görüşlerin mutlaka değerlendirilmesini talep ediyoruz.”