02.03.2023 - 17:25 | Son Güncellenme:
Refakatsiz ve kayıp çocuklarla ilgili Bakan Yanık, Kahramanmaraş'ta bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Afet, Acil Koordinasyon Yardım Merkezi'nde CNN Türk'ten Melike Görür'e açıklamalarda bulundu. Kayıp çocuklarla ilgili son durumu paylaşan Yanık, bölgede gerçekleştirilen yardımlar hakkında da bilgi verdi.
YARDIMLAR
Bakan Yanık'ın açıklamaları şöyle; Gerçekten çok ağır bir sürecin içinden geçiyoruz. Ama tüm kurum ve kuruluşlarımızla, bakanlığımızla dahil olmak üzere bu ağır şartları bir an önce iyileştirebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda ayni yardım hizmetlerimizin olduğu bir depodayız. Bizim Bakanlık olarak Türkiye Afet Planı kapsamında afet ve acil durum hallerinde 2 temel sorumluluğumuz var. Bunlardan birisi psiko-sosyal destek çalışmaları, ikincisi de ayni yardım bağış depo yönetiminin yapılması. Aynı bağışların vatandaşlarımıza ulaştırılması için gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması.
Kahramanmaraş özelinde bilgileri paylaşacak olursam... Kahramanmaraşımızda hali hazırda ayni yardımlar özelinde toplam 977 sosyal yardımlaşma dayanışma vakfı, sosyal yardımlaşma ve asya gönüllüsü arkadaşlarımız var. Burada hali hazırda 15 depomuz var. 126 araçla 15 depomuzdan ayni yardımlarımızı, ihtiyaç malzemelerini Maraş genelinde kurduğumuz 59 sosyal marketimize dağıtıyoruz.
Sosyal marketlerimiz gayet tabi daha çok çadır kentler ya da konteyner kentler, yani depremzede vatandaşlarımızın yoğunlukta yaşadıkları yerde kurduğumuz sosyal marketler. Vatandaşlarımız buralara gelip kendi ihtiyaçları olan malzemeleri gıda, hijyen malzemeleri, çocuk bezleri, maması her ne ise buralardan alabiliyorlar.
Bunun dışında bir de hali hazırda önümüzdeki günlerde 5'ten 10'a çıkaracağımız gezici sosyal marketlerimiz var. Gezici sosyal marketlerimiz TIR ya da büyük kamyonlar şeklinde mobil biçimde. Vatandaşlarımız bu sosyal marketlerimize olabilir ki ulaşamayan vatandaşlarımız olabilir. Engelli, yaşlı ya da çocuklu vatandaşlarımız... Buralara da bu malzemeleri eriştirebilmek için mobil sosyal marketlerimizde çalışmalarımız devam ettiriyoruz.
Maraş'ta bugüne kadar yaklaşık 4 binin üzerinde TIR ayni yardımıları depolarımıza boşaltımışız ve vatandaşlarımıza ulaştırmaya devam ediyoruz. Hemen depremin başından itibaren Kahramanmaraş özelinde ayrıca bir de nakdi destekler, sosyal dayanışma vakıflarımıza aktardığımız toplamda yaklaşık 48 milyon liralık kaynağı da Maraş'a sosyal yardımlaşma vakıflarımıza aktardık. Böylece vatandaşlarımızın ihtiyacı olan her türlü desteği, gayet tabi en başından beri arama-kurtarma çalışmalarının tamamlanması, yaralılarımızın hemen tedavileri için sağlık kuruluşlarına eriştirilmesi veya akabinde barınma hizmetlerinin, ihtiyaçlarının karşılanmasına müteakip giyim-kuşam, battaniye, ısınma, hijyen malzemeler, gıda tedariki gibi bütün temel ihtiyaç maddelerinin tamamı ilgili kurum ve kuruluşlarla görev paylaşımı çerçevesinde sağlıyoruz ve vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz.
YAKINLARINA ULAŞAMAYAN AİLELERİN İZLEMESİ GEREKEN YOL HARİTASI
Yakınlarından ulaşamadıkları çocuk ya da yetişkin varsa lütfen herhangi bir kamu kuruluşuna müracaat etsinler. Ama eğer çocuklarla ilgiliyse özellikle bölgelerde, bölge dışında da olabilir. Deprem bölgesi dışındaki kuruluşlarımıza da vatandaşlarımız lütfen mracaat etisnler. İkinci yol; bizim Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak web sitemizde 'aile.gov.tr' web sitemizde bir 'refakatsiz çocuk' arama ekranımız. Vatandaşımız o arama ekranına girip çocuğun adını soyadını, eğer biliyorsa TC kimlik numarasını girdiğinde orada eğer bir yeşil ekran yanarsa bu çocuk bizim sistemizde ve kimliklendirmesi yapılmış, bulunmuş.
Kırmızı ekransa; çocukla ilgili hiçbir kayıt sistemimizde yok. Hemen oradan bir numaraya yönlendiriyor vatandaşımızı. Ve biz o vatandaşımızdan o bulunamayan, ulaşılamayan çocukla ilgili kaydı ihbar kabul edip sistemimize alıyoruz.
Bir mavi ekran çıktığında bu ihbar bize daha önce yapılmış ama çocuk henüz daha kayıtlarda bulunamamış. Bu süreci muhakkak lütfen takip etsinler.
Bu bizim bakanlığımızın yaptığı çalışmalar. Ama öbür taraftan yine kolluk güçlerimiz, eğer sağlık kuruluşlarımıza gittiklerinde de çok entegre çalışıyoruz. Sağlık kuruluşlarımız da hemen o kaydı alıp ortak kullandığımız sisteme aktaracaklar.
ÇOCUKLARINA ULAŞAMAYAN AİLELER, KAYIP ÇOCUK RAKAMLARI VAR MI?
Bizim bugüne kadar kayıtlı refakatsiz çocuk, sisteme giren çocuk sayımız 1911. Bunlardan 1543'ünü şükürler olsun ailelerine teslim etmişiz.Kimlik bilgilendirme ve aile tespiti yapıldıktan sonra... Hali hazırda hastanede takibi yapıldıktan sonra 273 çocuğumuz var. Kuruluş bakımına aldığımız 95 çocuğumuz var.
1911 kayıtlı refakatsiz çocuktan 1830'unun kimliğini tespit etmişiz. Kimliği bilinmeyen hali hazırda 81 çocuğumuz var. Dolayısıyla kimliği bilinmeyen bu 81 çocuğumuzun kimliğinin tespit edilmesi ve varsa ailelerinin tespit edilerek ulaştırılması bizim için çok önemli. O yüzden yakınlarından bulunamayan, ulaşılamayan çocuklar varsa sisteme girmeleri ve bize ihbar yapmaları çok önemli. Olabilir ki aradıkları çocuk bizim daha kimliğini tespit edemediğimiz çocuklarımızdan birisidir. Hemen ailesine ulaştırmış oluruz. Bu sistematiği takip etmeleri hem aileler hem de bizim için son derece önemli.
KAYIP MUKADDES ERVA
Biz bu bilgilerin hepsini ihbar kabul ediyoruz. Erva'yla ilgili bilgileri ihbar kabul edip sistemimize dahil ettik. Kimliği tespit edilemeyen çocuklarımızdan bazıları hastanede tedavi görüyor, yoğun bakımda, bilinçleri kapalı olan çocuklar var. Kimliklerini ifade etme imkanı olmadığı için bilinçlerinin açılma sürecini bekliyoruz. Erva'yla ilgili de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bir sağlık kuruluşuna girdiyse, ki kayıtlardan öyle görünüyor, muhakkak şekilde tespiti yapılacaktır.
"ÇOCUKLARI 3. ŞAHSA TESLİM ETMEDİK"
Bunlar çok yanlış ve kasıtlı dezenformasyonlar. Depremzede çocuklarımız ya da deprem bölgesinde kuruluş bakımında olup da diğer bölgelere tedbiren tahliye etmek zorunda olduğumuz çocukların hiçbirini, bir tekini bile bakın 3. şahıslara vermedik. Ailesine teslim ettiğimiz ya daailesinin işaret ettiği resmi olarak izin verdiği kişiler var. Bunun dışında herhangi bir üçüncü şahsa dernek, vakıf vs. çocuk teslimi diye bir şey söz konusu değil.
Depremzede olup da refakatsiz olan ailesinin yakınının bakım ve gözetim yapamayacağı çocukları biz doğrudan doğruya kuruluşlarımıza alıyoruz. Bunun dışında herhangi bir yere teslimi söz konusu değil. Ama kendileri birtakım organizasyon yapıp üçüncü şahıslara çocuk teslim ettiğini söyleyen arkadaşlar var, bunlarla ilgili gerekli cezai yasal işlemleri de başlatacağız.