GündemBakan Uraloğlu açıkladı! Türkiye ve Instagram ne konuştu?

Bakan Uraloğlu açıkladı! Türkiye ve Instagram ne konuştu?

16.08.2024 - 21:46 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Instagram ile yaptığı görüşmelerini anlattı.

Bakan Uraloğlu açıkladı Türkiye ve Instagram ne konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Habertürk'te canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı. Instagram neden kapandı? sorusuna Bakan Uraloğlu şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

Şimdi Türkiye'de bazı kurallar var. Bir kere kanunlarla düzenlenmiş mahkemelere verilen yetkiler var. Sonrasında bakanlığımıza, bilgi teknolojileri ve iletişim kurumuna verilen yetkiler var. Cumhurbaşkanlığımızın güvenlikle ilgili kurullarında bazı yetkiler var. Bunlarda yapılan tespitlere göre bir işlem yaparız. Şimdi gerek Instagram olsun, gerek diğer sosyal mecralar olsun. Buralarda bu mecralardan bizim kendi tespit ettiğimiz bazı eksiklikleri ilgili platformlara bildiririz ve onların gereğinin yapılmasını isteriz. Gerekleri genel anlamda yapılıyor diyebilirim ama bazen de bazı anlaşma ve uyuşma noktalarında sıkıntılar olabiliyor. Öncelikle şunu koymamız lazım. Bu sosyal medya platformlarının esas kurulduğu ülkelerin daha çok hukukuna veya onların kurallarına daha çok uyan bir yapı var. Biz burada yaptığımız, uyguladığımız kadarıyla bizim kurallarımıza uyuyorlar. Sonuçta biz Türkiye'deyiz. " şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

KATOLOG SUÇLAR

Burada gördüğünüz gibi intihara yönlendirme çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu, sağlıkla ilgili tehlikeli madde, müstehcenlik, kumar bahsi, Atatürk aleyhine işlenen suçlar. Bizim ilk etaptaki tespit ettiğimiz bunların belli miktarlarının yerine getirilmediğiyle ilgiliydi bazı uyarılarımıza rağmen. Tabii o vesileyle biz bunu erişime bir engel getirdik ve sonrasında da şunu söyledik, eğer gerçekten özgürlüklerimizi konuşuyorsak o zaman siz bir paylaşım yapabiliyorsunuz, o ben de olabilirim, bir başkası da. Genel kurallarına uygun değil diye o paylaşım kaldırılabiliyor, hesap askıya alınabiliyor, hesap kapatılabiliyor vs. Şimdi siz düşünün, şirketin kuralları var ya da hassasiyetleri var, ülkemizin de var. Biz de ülkemizin özellikle terörle ilgili noktasındaki hassasiyetleri karşı tarafa iletmiyoruz ve üst düzey toplantılar oldu.

TÜRKİYE VE INSTAGRAM NE GÖRÜŞTÜ?

Bu vesileyle esasında biz diğer hassasiyetlerimizi de toplumumuzun hassasiyetlerine dikkat alınması gerekir. Mesela bir hesabı niçin kapattığıyla ilgili hani hem hesap sahiplerine hem de bizlere bilgi verilmesi noktasında. Dolayısıyla hepsini beraber konuştuk ve en son belli bir noktaya geldik ve o noktada da artık mütabık kaldık ve erişime engeli kaldırmış olduk. Burada bahsettiğimiz katalog suçlarını da yaklaşık yedi civarında suçlardır. Onların da gereğini yaptılar ve hani yolumuza devam ettik diyebilirim. Ne aldık? Bir kere hani bu özellikle şimdi tabii şunu da koymak lazım. Mesela PKK'yı bu platformlar genel anlamda bir terör örgütü olarak addediyorlar ve o anlamdaki onu yüceltici, propagandasını yapıcı içeriklere müsaade etmiyorlar. Ama YPG'yi aynı kapsamda görmüyorlar. Dolayısıyla biz buradaki rahatsızlıklarımızı anlattık. Bununla ilgili de hukuki süreçler sonucunda, ülkemizde de muhtemelen yapılması gereken bazı düzenlemeler olacak, belli bir zaman dilimi içerisinde bunların da bu sürece dahil edilmesi noktasında beraber çalışma kararı verdik, onu da başladık. Meta'nın Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu temsilcisi var. Onların geniş bir katılımla Türkiye'yi ziyaret edecekler ve burada daha geniş anlamda bizim hassasiyetlerimizi giderecek düzenlemeleri yapmayla ilgili takipçi olacağız.

Haberin Devamı

ROBLOX ERİŞİM ENGELİ

Haberin Devamı

Adana'daki mahkemenin verdiği bir erişimin engellenmesi kararı var. Burada bakanlığımızın ya da BTK'nın inisiyatifi yok. Yargısal bir süreç. Diyor ki bildirdikten sonra dört saat içerisinde erişime engel gelir. Hani oradaki haklıdır, değildir. Öyle bir muhakeme yapma yetkimiz yok. Ben bu kararla beraber böyle bir oyun platformunun olduğu Türkiye'de 15 milyona yakın takipçisinin kullanıcısının olduğunu gördüm ve mahkemenin kararlarını inceledikten sonra da mahkemenin kararını inceledikten sonra sonra arkadaşlarımla karşımıza çıkan görsellerin ya da bu karar gereğini gerektiren görsellerin ne olduğunu sorduğumda gerçekten ben biraz dehşete kapıldığımı söyleyebilirim. Yani hani siz gerçekten çok meraklı değil ve karşınıza sadece çıkan platformda ya da ekranda kalıyorsanız çok sıkıntı değil. Ama biraz meraklıysanız sizi alıp götürebiliyor ve orada 6-16 yaş olmasına rağmen bir yaş teyidi yok. Hani sistemin böyle bir kurgusu yok. Yani 10 yaşında da olsa 8 yaşında da olsa eğer ben 16'yım diyorsa sistem otomatikman devam ediyor. Tabi öncelikle orada hani hiçbir insanımız hayatını kaybetmedi. Çok şükür. Hani olabilirdi. Çünkü bir bıçak ve baltayla beraber çıkmış. Tabi burada BTK'nın doğrudan bir yetkisi yok ama BTK'da normal bir mahkemeye müracaat edebilir. Yaptığı bazı tespitler noktasında. Biz de bundan sonra bunları daha yakın takibe aldık. Daha yakın takibi aldık ve bu anlamda da biz hani erişime engel getirme noktasında öncelikle uyarıp düzeltmesini istiyoruz, mutlaka bunu yapıyoruz. Sonrasında da uygulama yapacağız. Bu da dediğim gibi bizim yetkilerimiz var, mahkemelerin yetkileri var. Daha sıkı takip edeceğiz diyebilirim.

Haberin Devamı

TİKTOK'UN YASAKLANMASINA DAİR TALEPLER

Bundan sonra artık daha net bir şekilde takip edeceğiz, etmeye başladık. Kamuoyumuzu birazcık daha şeffaf ve birazcık daha böyle detaylı bilgilendirmemizde fayda olabiliyor. Böyle bir an kapattık değil, bak arkadaş şunu uyardık biz bununla ilgili süreçi takip ediyoruz bilginiz olsun gibi. Böyle bir duruma da gidebilir. Gidememesi için uğraşıyoruz ama gidebilir. Bilin hani şeklinde. Toplumun hazırlanması için. Bunu arkadaşlarımızla da kendi içimizde tartıştık ki doğrusu o olur. Hani burayla ilgili dediğim gibi o veya bir başkasıyla ilgili şu anda kapatmaya yönelik bir sürecimiz yok ama yakın takibimiz, sıkı takibimiz var. Ben bazen arkadaşlara diyorum ki benim şu dediğiniz şeyler çok karşıma çıkmıyor. Diyorlar ki siz onu çok aratmıyorsunuz da çıkmıyor karşınıza. Dolayısıyla bizim karşımıza çıkmamış olması orada olmadığı anlamına da gelmiyor işin açıkçası.

Dünyada sosyal ağ kullanımı %66, Türkiye'de %87. Bu da enteresan bir rakam olmuş. Kullanıcı süresi 6,5 saat dünyada, bizde 7 saat. O da yüksek. Aktif sosyal medya kullanıcı sayısı dünyada 4,7 milyar. Nüfusun %70'si en az bir sosyal medya ağı kullanıyormuş. Çok ciddi bir rakam.

VPN KULLANIMI

Öncelikle VPN'in mutlaka bilinen ve ücretli olanının kullanılmasının eğer bir zorunluluk ve gerekse, şu andaki e-imzalar ve bazı uygulama bu VPN üzerinden... E-reklamlı durumlar var. Mesela bize şunu söylediler bazı hissiyatı ya da bu konuyu takip eden vatandaşlarımız. Ya şu VPN'i de yasaklasanız. Tabii onun dediğim gibi bir dünya kullanıldığı yer var, onun için öyle bir yasaklama söz konusu değildi. Ama bedava olanlar değil, mutlaka bir ücret kullanılmak zorundaysa, bir ücret karşılığında ve bilinen adresleri kullanmasında fayda var diye düşünüyorum. İşte buradaki görülen güvenlik risklerinden, yasal mevzuata uymayan... Ve şey de zaten çok sürdürülebilir değil, hızı da çok düşük bunun. Çünkü ara bir bağlantı yapıyorsunuz. Dolayısıyla biz tavsiye etmiyoruz.

YEREL BİR SOSYAL MEDYA İÇİN ÇALIŞMA VAR MI?

Şimdi bununla ilgili Avrupa'da ve dünyada birçok uygulama var. Bizde de Türkiye'de iki tane mobil operatör bunu yaptı. Ama istediğimiz yaygınlaşmaya erişmedi maalesef. Sanayi teknoloji bakanımızla da biraz konuştuk. Buralara teşvik verip buralarda hani en azından daha güvenli mesajlaşmayı yaygınlaştıralım istiyoruz.