14.04.2024 - 13:18 | Son Güncellenme:
Eda KOÇ/DHA
Bakan Tunç, yazılı açıklama ile Adalet Bakanlığı tarafından yargısal süreçlerin hızlandırılması amacıyla başlatılan uygulamalardan birisinin de e-Tebligat olduğunu kaydetti. 'Yargıda Dijital Dönüşüm'ün bir parçası olan uygulamanın, 2015 yılında ihtiyari olarak kullanımına başlandığını aktaran Bakan Tunç, e-Tebligat'ın 2019 yılından itibaren bazı kurum ve kuruluşlar yönünden zorunlu hale getirildiğini belirtti.
'213 MİLYON 429 BİN 761 E-TEBLİGAT GÖNDERİLDİ'
Kağıt tasarrufu ve doğanın korunmasına yardımcı olan e-Tebligat sayesinde 2015 yılından bu yana 7 milyar 136 milyon 589 bin lira tasarruf sağlandığını vurgulayan Adalet Bakanı Tunç, "Bugüne kadar sistem sayesinde 213 milyon 429 bin 761 adet e-Tebligat gönderildi. Bu kapsamda 7 milyar 136 milyon 589 bin TL kamu kaynağı, 7 bin 470 ton ise kağıt tasarrufu sağlandı. Çevreci uygulama sayesinde 126 bin 990 ağaç kesilmekten kurtarıldı" ifadelerini kulandı.
Adalet Bakanlığı tarafından yargıda teknolojinin daha etkin kullanılması hedefi ile 2015'te hizmete sunulan e-Tebligat uygulaması, 2019'dan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri, noterler, avukatlar, ara bulucu ve bilirkişiler için zorunlu hale getirildi. Zorunluluk dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler ise elektronik tebligatı ihtiyari olarak kullanabiliyor. Yargılama sürecinin kısaltılması ve tebligat aşamasının hızlı bir şekilde yapılması amacıyla uygulamaya geçirilen e-Tebligat sayesinde zaman kaybı engelleniyor. Bu uygulama ile kimi zaman haftalar alan tebligat süreçleri anlık olarak tamamlanır hale geldi. Elektronik tebligat adresi almak için başvurular ise PTT'ye yapılıyor. Elektronik yolla tebligat, muhatabına elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5'inci günün sonunda yapılmış sayılıyor. Adalet Bakanlığı tarafından e-Tebligatın yaygınlaştırılması için çalışmalar sürerken, bu uygulamanın yurt dışında yaşayan vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor.