GündemBakan Soylu CNN Türk'te son durumu açıkladı: 82 bin bina yıkık ya da ağır hasarlı

Bakan Soylu CNN Türk'te son durumu açıkladı: 82 bin bina yıkık ya da ağır hasarlı

17.02.2023 - 21:28 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk ekranlarında canlı yayına katılarak Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen iki büyük depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede olduklarını belirterek “Buradayız birçok arkadaşımızla beraber. Bu ağır deprem sürecindeki yaraları sarabilmek için hep birlikte bir mücadeleyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Depremin ilk meselesi arama kurtarmadır. Şunu bir rakam olarak söyleyebilirim. Sadece arama kurtarma yapılan bina sayısı 20 binin üzerindedir. 82 bina hem yıkık hem ağır hasar olmuş hem de acil yıkılacak koduyla kodlanmıştır. 10 ilde yaptığımız hasar tespitlerinde hemen hemen yarı orandayız. Şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızı kaybettik. ” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Soylu CNN Türkte son durumu açıkladı: 82 bin bina yıkık ya da ağır hasarlı

Kapasite anında harekete geçildi. Jandarmasından polisine kadar TSK'dan DSİ'sine kadar gönüllülerine kadar bütün arama kurtarma ekiplerimize kadar uluslararası sisteme kadar. Depremin etkisi bu depremin yıktığı binalar bu depremin oluşturduğu alan ve bu depremin özellikle yıktığı fay hattı esas itibarıyla havalimanlarının kapalı olması, telefonların çekmiyor olması aynı zamanda yolların kapalı olması, hava şartlarının çok ciddi bir şekilde etkilemesi bir zaman diliminde ulaşmayı alanda zorlaştırdı ama o insanların hepsi yola çıktılar.

ANTAKYA'DA İKİ BİNADAN BİRİ ŞU AN YOK

Çok büyük kayıplar yaşadık. Antakya'daki her iki binadan biri gitmiş. Orta hasarlılarının büyük bölümü de ağır hasarlıdır. Antakya'da 2 binadan 1 binası şu an yok.

Haberin Devamı

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Şimdi geçici barınma merkezleri var. Tespitlerimiz vardı hasar tespitleri bizim için önemli. Pazartesi itibarıyla tamamlanacağını düşünüyoruz. Sonra zarar tespitlerimiz var. Biz sadece ev yapmakla kalmayacağız, biz bu şehrin tarımından üretimine her şeyi ayağa kaldırmak zorundayız. Bu şehirlerde yaşayan ve yaşayacak olan hiç kimseyi bu devlet yalnız bırakmayacak.

Kahramanmaraş'ta saat 9'u 9 çeyrek geçe gördüğüm ilk tablo Allah böyle bir felaketi kimseye yaşatmasın. Trabzon caddesiydi insanlar yardım istiyordu. O esnada depremin büyüklüğünün ne olduğunu hepimiz gördük. Ben 9'u çeyrek geçe oraya indiğimde ilk arama kurtarma ekibi 9.30'da yanımızda oldu.

BÖLGEDE NEYE İHTİYAÇ VAR?

Bir ara çok büyük bir gönderim söz konusu oldu. Sonra galiba bu araç yoğunluğu görülünce biraz duralım anlayışı oluştu. Burada insanlar işlerini kaybettiler, evlerini kaybettiler. 1 yıl boyunca bu yardımların buraya devam etmesi gerekir. Devlet kendi kaynaklarından bu süreci yönetecektir. Özellikle gıda yardımı, çünkü bu süreç en az 1 yıllık. Kuru gıda ve koli gıdaya ihtiyaç var. Hijyen malzemelerine ihtiyaç var. Buralarda konteyner, çadır göndermek isteyenler barınmada yardımcı olmak isteyenler olabilirler. Elbette ki kitaplara ihtiyaç var, çadırkentlerde kütüphaneler kuruyoruz. Giysiye ihtiyaç var ama ikinci ele yok.  Biz orayı bir yaşam alanına döndürüyoruz. Konteyner kentlerde de aynısı olacak. Bölgede güvenlik kapasitesi 3'e katlandı.

Hiçbir yerde böyle bir olay söz konusu değil. Yağma şöyle olur. Herkes cinnet halindedir alır götürür. Böyle bir görüntü yok. Her bir ihbara gidiliyor. Hatay'da 13 bin jandarma görevli.