GündemMaden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı

Maden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı

16.10.2022 - 12:22 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 41 işçinin can verdiği maden ocağındaki faciayla ilgili son durumu açıkladı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında, 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 58 işçi kurtarıldı.

10 İŞÇİNİN TEDAVİLERİ SÜRÜYOR

Haberin Devamı

4'ü Bartın Devlet Hastanesi, 6'sı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere 10 işçinin tedavileri sürüyor. Hayatını kaybeden işçilerden 35'i dün toprağa verilirken, 6 işçi ise bugün defnedilecek.

Maden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı


"ALANI KAPATIYORUZ"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra’da patlamanın yaşandığı maden sahasında koordinasyon merkezinde görüştükten sonra ortak açıklamada bulundu.

Bakan Dönmez yangının kısmi olarak devam ettiğini belirterek, “Dün itibariyle 41 kardeşimizin cenazesini çıkarttığımızı belirtmiştim. Bugün itibariyle teknik ve güvenlik ekiplerimiz kısmi devam eden yangınla mücadeleye devam ediyor ve o alanı komple kontrol altına alabilmek için kapatma kararı verildi. Şu anda baraj yapma işlemleri devam ediyor arkasında da azot ve gerekirse su ve diğer kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle orayı kontrol altına alacağız. Sonrasında tesisin yeniden üretime hazırlanması için oluşan hasarları tespiti ve bunların yeniden düzenlenmesi gibi işlemler devam edecek. Tabii ki bu işler bitinceye kadar Amasra müessesemizde kömür üretimine de ara veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Maden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı

"SAVCI SAYISI 5’E ÇIKARILDI"

Bakan Bozdağ tedbirlerin bundan sonra geliştirilerek uygulanmaya devam edeceğini ifade ederek, “Amasra maden ocağımızda yaşadığımız kaza hepimizi üzdü. Büyük bir acı, tabii ateş düştüğü yeri yakar, şehit olan 41 kardeşimizin mekanları cennet olsun, ailesine sabırlar diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızın da büyük kısmı taburcu edildi. Tabii bu kazaların olmaması en büyük dileğimiz, bu kazaların olmaması için hükümetlerimiz ciddi tedbirler aldı. Bu tedbirler de bundan sonra geliştirilerek, uygulanmaya devam edilecektir. Kazanın olduğu andan itibaren Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Enerji Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız diğer ilgili kurumlarımız işçilerimizin sağ salim çıkartılması için sürekli olay yerinde oldular. İşçilerimizin kurtarılmasında görev yapan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu

Haberin Devamı

Soruşturma başladığını ve 3 olan görevli savcı sayısının 5’e yükseldiğini açıklayan Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

“Bu kazanın etkin bir şekilde soruşturulması çok önemli. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığımız kazanın soruşturulması için adli tahkikatı başlattı. Amasra Cumhuriyet Savcılığı da bu tahkikatı yürütüyor. İlk önce 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi, ancak olayda hayatını kaybeden işçilerimizin artması nedeniyle sayı 5’e çıkarıldı. Şu anda 5 savcımız olayın tahkikatını sürdürmektedir. Buradan açıkça şunu ifade etmek isterim, bu olay bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır. Kafalarda ne kadar soru varsa, bunların hepsi bu tahkikat sonucunda ortaya çıkacaktır. Amaç maddi hakikati bütün gerçekleriyle ortaya çıkarmaktır. İhmal, kusur, eksiklik varsa bu kim ya da kimden kaynaklanıyorsa, hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Bundan hiç kimsenin endişesi ve tereddütü olmasın, olayın ilk duyulduğu andan itibaren Cumhuriyet Başsavcılığımız harekete geçmiştir. Hem adli tahkikat başlatmış hem de adli tıptan görevlendirilen uzmanlarla çalışmalar koordine edilmiştir. Hem savcılığımıza hem de adli tıptan gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tabii bundan sonra biz de bütün Türkiye gibi bu tahkikatı yakından takip edeceğiz. Şu anda içeride soğutma çalışmaları henüz bitmediği için delil tespiti yapma henüz mümkün değil, ancak bundan sonraki süreçte soruşturmanın gerekleri neyse titizlikle yerine getirilecektir ve maddi hakikat bütün gerçekliği ile ortaya çıkacaktır.”

Haberin Devamı

 

Maden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı

‘KURTULDUĞUMUZA SEVİNEMİYORUZ’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bartın Devlet Hastanesi’nde yaralanan maden işçilerini ziyaret etti.

Bakan Bozdağ, tedavisi devam eden maden işçileri hakkında bilgi aldı. Tedavisi devam eden nakliyat servisinde çalıştığını belirten maden işçisi Sezgin Çelen nasıl kurtulduğunu anlatarak, "Üzgünüz tabi çok üzgünüz, sevinemiyoruz yani. Arkadaşlarımızla sohbet ettik çıkamamaları” derken sesi titreyip, gözleri doldu. Bakan Bozdağ ise, “Allah onlara rahmet eylesin. Tabi böyle bir olay siz ne kadar sakin kalsanız bir sürü can gidince onu hissediyorsunuz. İnşallah bundan sonra başkaca kazalar olmasın. Elbette tedbirler daha da geliştirildi. Geçmişte de olmuştu Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta o zaman iş güvenliği kanunlarını değiştirdik, bir sürü tedbir alındı” diye konuştu.   

Haberin Devamı

Maden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı


GALERİ BÖLGESİNDE YANGIN

CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş de, maden kazasının gerçekleştiği bölgeden son bilgileri paylaştı.

Ahmet Türkeş'in açıklamaları şöyle:

Maden bölgesinde arama kurtarma çalışmaları dün tamamlanmıştı. Patlama sırasında yerin altında 110 madenci vardı. Bunların 10 tanesinin yaralı, 41 tanesinin de hayatını kaybettiğini söyleyelim. Tedavileri devam eden işçiler var. Dün bazı işçiler için cenaze töreni düzenlenmişti. Cenaze törenleri bugün de devam edecek. Bakan Soylu da işçilerin cenaze törenlerine katılacak.

Şu anda çalışmalar, patlama sonrasındaki yangını söndürmeye yönelik devam ediyor. Patlama yerin 300-350 metre altında gerçekleşmişti. 'Galeri' adı verilen maden bölgesinde yangının devam ettiği belirtiliyordu. Yangının nedeninin tahkimat yangını olduğu söyleniyor yani derinlere doğru inerken açılan koridorların açık kalması için yerleştirilen tahta parçalarının yandığı belirtiliyor. Yerin altında birkaç kilometrelik koridorlar var. Bu koridorlardaki tahta parçaları yanıyor.

BARAJ UYGULAMASI

Tehlikeli durum aslında bu yangın ama daha büyük bir yangın ortaya çıkabilir. Alevlerin kömür yataklarına ulaşmasını engellemek için baraj uygulaması adı verilen bir önlem devreye alındı. Bu yangının çıktığı bölmeye giden hava akış ve hava çıkış noktalarına 14 metrekarelik at nalı şeklindeki koridorlara makine indirilerek beton döküldü. Betonla birlikte hava akışının engellenmesi için çalışma yürütüldü. Bu çalışma tamamlandı.

Maden ocağındaki faciada son durum: Alan kapatıldı

OKSİYEN SEVİYESİNİN AZALMASI BEKLENİYOR

Şimdi ölçüm cihazlarıyla alevlerin olduğu bölgede ölçüm yapılacak. Eğer oksijen seviyesi azalırsa bu baraj uygulamasının başarılı olduğu anlaşılacak. Eğer bu olmazsa yeni tedbirler alınacak. Peki alevler ne zaman sönecek? Buna ilişkin net bir bilgi yok aslında. Zonguldak'tan gelen teknik ekipler bu konuda malzeme ve işçiliğin önemli olduğunu söylediler ve alevlerin büyüklüğünün de önemli olduğunu anlattılar. Oksijen seviyesi yüzde 5'e düşünce alevler azalacak ve karbonmonoksit gibi zehirli gazların da son bulacağı belirtiliyor.

Madende çalışmalar devam edebilir mi? Teknik ekipler net konuştu ve yetkililer karar verecek dedi. Baraj uygulaması başarılı olursa, çalışmaların başlaması için bir sakınca yok. Patlamanın olduğu bölge kapatılır, madenin diğer kısımlarında yeni koridorlar açılıp çalışmalar devam edebilir. Ama tabi ki net açıklama yetkililerden gelecektir. Ekipler birkaç saat arayla madenin altına iniyor ve çalışmalarını yürütüyor.