GündemDünyanın izlediği tahıl koridoru anlaşması sonrası Bakan Akar'dan CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

Dünyanın izlediği tahıl koridoru anlaşması sonrası Bakan Akar'dan CNN TÜRK'te önemli açıklamalar

22.07.2022 - 19:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNN TÜRK'te tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Akar, "Tahıl krizinin sona ermesi için elimizden geleni yaptık" dedi ve tahıl sevkiyatının nasıl olacağını aktardı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınmasına ilişkin anlaşma sonrası İstanbul Kalender Kasrı'nda CNN TÜRK'ten Uğur Önver'in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Bakan Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Gerçekten çok zorlu ve uzun süreç yaşadık. Arkadaşlarımız gerçekten yoğun çalışma yaptılar. Gece gündüz demeden muhataplarıyla temas sağlamaya gayret gösterdiler. Sonuçta da çok şükür bu noktaya geldik. Dünyadaki tahıl arzının yakından baktığımızda 3'te birini aşağı yukarı Ukrayna ve Rusya sağlıyor. Küresel gıda krizi riski ortaya çıktı. Ortadoğu ve Afrika'da bu riskin çok ciddi boyutlara ulaştığını öğrenmiş bulunuyoruz. Açlık ve gıda sorunu giderek bir güvenlik sorununa dönüşüyor. Bu nedenle büyük önem arz ediyor buradaki gıdanın sevki. 25 milyon ton civarında bir tahıldan bahsediyoruz. Çok önemli bir miktar bu. İhtiyaç sahibi ülkelere gitmemesi soruna sebep olabiliyor. İhtiyacı olan ülkelere deniz yoluyla, büyük miktarla emniyetli bir şekilde nakli için güvenli koridor oluşturma söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Zelenskiy ve Putin ile görüşmesi Türkiye'nin sorunun çözümü için inisiyatif alması söz konusu oldu. Dışişleri, Tarım ve Ticaret bakanlığımızla çalışmalarımızı sürdürdük. İlk olarak bir kırmızı hat tesisine ihtiyaç olduğunu ortaya koyduk. Görüşmeler sırasında gündeme getirdik ve mutabık kaldık.

Haberin Devamı

BM'den de bir temsilci görüşmelere katılmak suretiyle doğru bir istikamette olması sağlandı. Tabii burada biz 1 Haziran'da başladık çalışmalara. İlk adımı 21 Haziran'da gerçekleştirme imkanı bulduk. Heyetlerarası bir toplantı yapıldı. Bu toplantının devamı sırasında mutabakatımızın sembolü olarak geminin serbest bırakıldığını Rus muhataplarımız ilettiler. Olumlu bir hava oluştu. Bundan bir önceki de 13 Temmuz'da Rus - Ukrayna - Türk askeri heyetleriyle BM heyetinin katılımıyla gerçekleşti. Prensipte anlaşmalara varıldı, bazı teknik ayrıntılar kaldı. Bugün bildiğiniz gibi bunu hem Rus muhatabımızla hem Ukraynalı muhatabımızla imzalama fırsatı bulduk.

Dünyanın izlediği tahıl koridoru anlaşması sonrası Bakan Akardan CNN TÜRKte önemli açıklamalar

TAHIL SEVKİYATI NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Burada bizim Ukrayna limanlarından sevkiyatın yapılmasıyla alakalı bizim gemilerimizim olduğu 3 liman var. 3 limanda bizim toplam 20 gemimiz var. Diğerlerinin buradan emniyetli şekilde belirlenen adreslere gitmesi söz konusu. Bizim bu müşterek koordinasyon merkezinin yerini belirledik. O merkez çalışmaya başladığı andan itibaren operasyon buradan yapılacak. Belirlenen gemiler bir plan dahilinde gemiler emniyetli şekilde Ukrayna limanlarından girişlerini, çıkışlarını ve onların intikalini takip edeceğiz müşterek olarak. Bu insani maksatlı bir operasyon. Olayın bir an önce gerçekleşmesi için gayret gösteriyoruz. Bizimle alakalı diğer önemli konu Türkiye ile alakalı. Boğazların giriş ve çıkışlarının öncesinde bütün gemilerin kontrolü Türkiye tarafından kontrolü sağlanacak. Bu çalışmalar güncellenerek devam edecek.

Haberin Devamı

ÜLKELER ARASI DİYALOĞUN OLMASI ÖNEMLİ

Bu işin uzmanları gıda fiyatlarının düşeceğini söylüyor. Bu konuşmalar başladığı andan itibaren gıda fiyatlarının düşmekte olduğunu söylediler. Ülkemiz bütün dünyanın takdirini topluyor. İnsani bakımdan da mutluluk duyuyoruz. Tahıl krizinin sona ermesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ülkeler arası diyaloğun olması önemli. Her şeye rağmen bir şekilde diyaloğu sürdürmemiz lazım. Üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Farkındalık arttı. Tarihimizde zaten büyüklüğümüzü biliyorduk. Son olaylarla birlikte bütün dünya farkına vardı diyelim.