GündemAylık 1500 dolar ama bulunamıyor! Çalışan anne ve babalar bakıcı sorunu yaşıyor

Aylık 1500 dolar ama bulunamıyor! Çalışan anne ve babalar bakıcı sorunu yaşıyor

02.09.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

Özellikle çalışan anne ve babalar için çocuklarına bakıcı bulmak büyük sorun haline geldi. Piyasada bakıcı kalmadı. Ortalama 1500 dolar aylık maaşla çalışan Filipinli bakıcılara rağbetin oldukça fazla olduğunu, talebe yetişilemediği belirtiliyor.

Aylık 1500 dolar ama bulunamıyor Çalışan anne ve babalar bakıcı sorunu yaşıyor

Çiğdem Yılmaz / İSTANBUL - Ebeveynlerin çalışma hayatındaki yoğunluğu nedeniyle çocuk bakıcılarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Geniş ailelerde bu iş daha çok büyükanne ve büyükbabalara düşerken, çekirdek aileler çocuklarını bakıcılara emanet ediyor. Türkiye’de çocuk bakıcılığında daha çok Türkmenistan, Özbekistan ve Filipinli bakıcılar tercih ediliyor. Bakıcı bulmak ile sorun bitirmiyor. Ya aileler kısa sürede memnuniyetsizlik yaşayarak bakıcının işine son veriyor ya da bakıcılar gördükleri kötü muamele nedeniyle kaçıyor.

Haberin Devamı

FİLİPİNLİ İSTİYORLAR

Filipinli bakıcı şirketinin sahibi Olcay Nazlı Karakuş da şunları aktardı:

“Türkiye’de bakıcıya talep fazla özellikle de Filipinli bakıcılara talep inanılmaz fazla. Günde 200 Filipinli bakıcımız olsa, 200’ünü de aynı gün içerisinde veririz. Ailelerin ilk tercih sırasında yer alıyorlar. En önemli nedeni İngilizce bilmeleri ve bunun yanı sıra disiplinli ve uzun süre çalışıyor olmaları. Çocuklarının psikolojisi bozulmasın diye kimse sürekli yeni bir bakıcı ile çalışmak istemiyor. Biz şirket olarak günde 500’ün üzerinde telefon alıyoruz ancak yetişemiyoruz. 1200 dolar ile 1800 dolar arası çalışıyor. Denizli’ye gönderdiğim bir bakıcı vardı 1200 dolara çalışıyordu ayrılmak isteyince sırf gitmesin diye maaşı 2200 dolar yapıldı. Yeme içme her şey de aileye ait.”

Haberin Devamı

İŞTEN AYRILMAK ZORUNDA KALDI

İstanbul’da yaşayan Sultan Tuğruları da 1.5 yaşındaki bebeği için aylarca uygun bir bakıcı aradı ve buldu. Ancak aylar sonra bulduğu bakıcı ile anlaşmayınca yollarını ayırdı.

Yeni bir bakıcı arayışına girse de bulamadı ve işten ayrılıp çocuğuna kendisi bakmaya başladı. Anne Tuğruları, “İlk bulduğum bakıcının çocuğu da vardı buna rağmen çocuğuma bakmasını kabul ettim ancak çocuğu da 4 yaşındaydı ve bebeğime zarar vermeye başladı o çocuk bir şey de diyemiyorsunuz bu nedenle kendisiyle çalışmayı bıraktım ama bir daha da bakıcı bulamadım ve mecbur iş bırakıp çocuğuma kendim bakmaya başladım” dedi.

‘ANNE VE BABALARIN TALEPLERİ BİTMİYOR’

Bursa’da yaşayan ve uzun yıllardır bebek bakıcılığı yaptığını söyleyen H. A. ise aileler dertli: “Birçok ailenin yanında hep çocuk bakıcılığı ile işe başladım ancak başta size, ‘Sadece çocuğun bakımı ile ilgileneceksin’ denilse de daha sonra ev işlerini de sizden yapmanızı bekliyor. Yemek, ütü, temizlik gibi talepler bitmiyor. Oysa, işe girdiğimde böyle bir şey yoktu, ihtiyacınız olduğu için bir şey de diyemiyorsunuz. Son çalıştığım yere de bebek bakmak için girmiştim aynı şekilde ev işleri yapmamı da beklediler ve ücrette herhangi bir değişiklik yapılmadı ve ben de ayrıldım.”

Haberin Devamı

‘MAAŞ 35 BİN TL, BULAMIYORUZ’

İstanbul’da yaşayan Afşin Çetinkaya çalışan bir anne ve 3 yaşında bir kızı var ancak bakıcı bulmakta zorlanıyor. Aylardır bakıcı aradığını söyleyen Çetinkaya, Türk bakıcı bulmak neredeyse imkansız olduğunu söylüyor:

“Türkmenistanlı ve Özbekistanlı bakıcılarla çalıştım ancak onlarda dünyaya telefonla konuşmak için gelmiş gibiler, ellerinde telefonları kesinlikle düşmüyor. 35 bin TL maaş veriyorum, sigortalarını yapıyorum. Hak ettiklerinden daha iyi davranıyorum çünkü bu insanlara çocuğumu emanet ediyorum ama yok bir şey değişmiyor. Bakıcı da bulunmuyor öyle olunca da biraz da mecburiyetten bu insanlara teslim etmek zorunda kalıyoruz. Çocuğa daha iyi bakmaları gerektiğini talep ettiğimizde de kaçıyorlar. Çalışan aileler için bakıcı büyük bir sıkıntı.”

‘ELİNDEN TELEFON DÜŞMÜYOR’

İstanbul’da yaşayan Özlem Evgin, güvenilir bir bakıcı aradığını ancak zorlandığını belirterek şunları dedi:

“Bakıcı firması var üzerinden bakıcı gönderildi. Gelen kadın Türkmenistanlıydı ve tek yapmasını istediğimiz şey çocuğumuzla ilgilenmesiydi ancak bunu bile yapmadı. Çocuğu uyutmak ve karnını doyurmak dışında bir şey yapmadı, elinde de telefon düşmüyordu. Bir oyun ya da bir konuşma falan çocukla yok. ‘Hızlı hızlı doyurayım yan gelip yatayım’ düşüncesindeler. Böyle olunca da biz göndermek durumunda kaldık ve kızımız için yeni bir bakıcı arayışına girdik.”

Haberin Devamı

NE KADAR MAAŞ ALIYORLAR

Türk bakıcı: Aylık 17 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor.

Türkmenistanlı bakıcı: Aylık 35 bin TL ile 60 TL arasında değişiyor.

Filipinli bakıcılar: Aylık 1200 ile 2200 dolar arasında değişiyor.

Aylık 1500 dolar ama bulunamıyor Çalışan anne ve babalar bakıcı sorunu yaşıyor

13 KEZ DEĞİŞTİRDİLER

Oyuncu Şiva Behrouzfar ile kendi gibi oyuncu olan Toygan Avanoğlu çifti de bakıcı konusunda dertli. Avaoğlu kızları Derin için tuttukları 13’üncü bakıcı ile de yollarını ayırdıklarını belirtip, “Hem fiyatlar hem de alternatiflerin çok olmasından dolayı böyle bir sirkülasyon yaşadık, çalışan arkadaşlar da hiç taviz vermiyor kendilerinden, o konuda dertliyim” demişti.