19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında öğrencilerin çoğunluğu Anadolu liselerini tercih edince yeterli okul olmadığı için pek çok okul ikili eğitime geçti. Liseler çoğunlukta olmak üzere ikili eğitim veren okullarda genellikle dersler, sabahçılar için saat 7.00’de başlıyor, öğlenciler için ise saat 19.00’da bitiyor.
İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin batısındaki birçok şehirde güneş saat 8.00’den sonra doğuyor. Bu durumda öğrenciler gün daha aydınlanmadan yollara düşüyor. İkili eğitim veren okullarda bu sorun yıllardır devam ediyor. Buna karşılık 2016’da kaldırılan kış saati uygulamasıyla sabahçı öğrenciler, ilk derslerini lamba yakarak işler hale geldi. Bu öğrenciler, uyanmakta zorlanıyor, okul yolunda sokak köpekleri, tinerci gibi tehlikelerle karşılaşıyor… Öğlenci öğrenciler de akşam karanlığında okuldan eve dönerken yine benzer sorunları yaşıyorlar.
Kaza ihtimali artıyor
Servisle gidenler için de karanlıkta eğitim sorun. Çünkü trafik kazası ihtimali artıyor. Öyle ki KKTC’de bir okul servisiyle tırın çarpışması sonucu, 2’si liseli 3 kişinin ölmesi üzerine kazanın, okul yolları karanlık olduğu için yaşandığı gerekçe gösterilmişti. Bu nedenle öğrenciler, veliler ve sendikalar, saat değişikliğini protesto etmek için KKTC Meclisi’ne yürümüş, “Yollar mezar olmasın”, “Karanlıkta okula gidilmez” sloganlarıyla uygulamanın kaldırılmasını istemişlerdi. Tartışmalar sonrasında ise karar, geri çekilmişti. Ancak Türkiye’de yaz saati uygulamasına devam ediliyor.
Öğretmenler ilk derslerden verim alamamaktan şikâyetçi, veliler de çocuklarının kahvaltı yapmadan, karanlıkta sokağa çıkmasını istemiyor. Konuyla ilgili uzmanlar ise güneş doğmadan uyanmak zorunda kalan çocuklar için melatonin hormonu henüz azalmamış olduğundan beyne ‘uyan’ komutu verilemeyeceğine dikkat çekiyor. Büyüme çağındaki çocukların sabah çok erken kalkmaları ve hem fiziksel, hem bilişsel, hem de duygusal ve sosyal gelişimleri açısından uygun olmadığını aktaran uzmanlar, çocukların bu nedenle en önemli öğün olan kahvaltıyı da atladıklarını kaydediyor.
Hedef, 2019’du
Karanlıkta eğitimin sona ermesi için derslik sayısının artırılması gerekiyor. 2016’da dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, “2019’a kadar ikili öğretime son vereceğiz” demişti. MEB’in yayınladığı 2018 Yılı Performans Programı’nda da Onuncu Kalkınma Planı’nda (2014-2018) “Kalabalık ve birleştirilmiş sınıf ile ikili eğitim uygulamaları azaltılacak, öğrenci pansiyonları yaygınlaştırılacak” ifadesine yer verilmişti. Programa göre bu yıl tam gün eğitime geçilmesi gerekiyordu.
2016-2018’de Milli Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz da yaptığı konuşmalarda ikili eğitimi 2019’un sonuna kadar kaldıracaklarını açıklamıştı. Yılmaz, “Öğrencileri arka arkaya teneffüsüz, sabahın kör karanlığında okula gitmekten kurtardık ve öğleden sonra gelenler için de biraz da gece karanlığında eve gelmekten kurtardık” demişti. Ancak ikili eğitimin kaldırılması için yeterli derslik sayısına ulaşılamadı.
Yeni derslikler yolda
Son olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye genelinde ikili eğitimi sonlandırmak amacıyla 63 bin 501 dersliğin yapımının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Derslikler bitirildikten sonra ikili eğitimin sonlandırılması için ihtiyaç duyulan derslik sayısı 29 bin 535. Derslikler iki yıl içerisinde tamamlanarak tekli eğitime geçilmesi hedeflenmekte.”
‘İlk ders uyku saati’