10.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ - Şehrin içinde derin nefes alarak yürüyüş yapılabilecek ormanlık alanlar, bayram tatilinde doğa ile buluşmak isteyenlerin tercihi oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde 7 bölgede belirlenen toplam 693 nokta, sırt çantalı günübirlik ziyaretçiler kadar çadır ve karavan turizmi içinde ideal ortamlar sunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kesinlikle ateş yakılmasına izin vermiyor. Eko turizmin olmazsa olmaz kuralları, ‘ateş yakma’ ve ‘ayak izinden başka iz bırakma’ ekipler tarafından denetlenirken, ziyaretçilerden doğaya saygılı olmaları isteniyor. Yüzlerce kuş ve sürüngen türünün gözlemlenmesinden, foto safarilere, doğa yürüyüşünden sulak alanlardaki canlıları görmeye kadar uzanan aktiviteler ‘Tabiat Turisti’ kavramının altını dolduruyor.
Ekotaban Uygulaması
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün geliştirdiği Eko Taban uygulaması ile doğal ve tarihi alan bilgilerine kolayca erişirken, bulunduğunuz coğrafyada hangi etkinlikleri yapabileceğiniz hakkında ipuçları veriliyor. Uygulamanın en önemli özelliklerinden birisi de ‘Kayboldum’ butonu. Bu özelliğiyle GPS haritaları kullanılarak en yakın yerleşim birimine yönlendiriliyorsunuz.
1-) MARMARA BÖLGESİ
İklimi ve doğasıyla Avrupa’nın en gelişmiş karavan rotaları sunan Marmara Bölgesi’nde, Kırklareli İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Erikli Gölü, Sakarya Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, Acarlar Sulak Alanı, Sakarya İl Ormanı, İstanbul Polonezköy Tabiat Parkı, Kocaeli Beşkayalar Tabiat Parkı öne çıkıyor. Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya şehirlerinde 59 korunan alan bulunuyor.
- İstanbul- Büyükada Tabiat Parkı Kırevleri Kamp Alanı
Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı Büyükada Tabiat Parkı, yaz aylarında Adalardaki en korunaklı yerlerden biri olması sayesinde deniz turizmi içinde tercih ediliyor. Kızıl çam ağaçlarıyla kaplı tabiat park günübirlik kullanım için uygun.
- Edirne-Gökçetepe Tabiat Parkı Çadırlı Kamp Alanı
Keşan’a 28 km mesafedeki park 3.5 km uzunluğunda sahile ve 6 koya sahip. Günübirlik kullanım alanları, 9 bungalov, 28 kırevi, 2 karavan alanı (78 karavan kapasiteli), 3 çadırlı kamp alanı (198 çadır kapasiteli) mevcut. Dünyada kendi kendini temizleyen 2 körfezinden biri olan Saros Körfezi’nde bulunan park çam ormanlarıyla oksijen deposu.
- Kırklareli- İğneada Longoz Ormanları
Tabiat turisti, Longoz Ormanları Milli Parkında, doğa yürüyüşü, foto safari, kuş gözlemciliği, yaban hayatı gözlemciliği, endemik bitki gözlemi, oryantiring, kano ve bisiklet turu ve botanik gezisi yapabilir. Bölge, doğa ile baş başa tatil yapmak isteyenler için cazibe merkezi.
- Kocaeli Kuzuyayla Tabiat Parkı
Kartepe’de yaklaşık 110 hektarlık alana sahip Kuzuyayla Tabiat Parkı, doğal hayatın bütün güzelliklerini taşımakta. Yörede; karaçam, göknar, kayın, meşe, gürgen, akçaağaç, kestane, çınar, eğrelti, defne, orman sarmaşığı, ayı üzüm, böğürtlen türü flora var. Atmaca, alaca, karga, tarla kuşu, bülbül kuşu, çakal, tiki, tavşan ve köstebek görülebiliyor.
2-) EGE BÖLGESİ
Manisa- Marmara Gölü Salihli ve Ahmetli ilçelerinin ortasındaki Marmara Gölü, 2017 yılında Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ilan edildi. 25 bin hektar sulak alan ve çevresinde 355 bitki türü, 162 kuş türü, 11 balık türü ve 32 memeli türü tespit edildi. Kuraklık tehlikesi geçiren Marmara Gölü etrafı özellikle kuş gözlemi için çok uygun.
- İzmir- Homa Dalyanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Balıkçıl kuş türleri, ördek türleri, yırtıcı ve ötücü kuşlar ve memelilere ev sahipliği yapıyor. Tuzlu ve tatlı su ekosistemleri başta olmak üzere 4 tip ekosistem bulunuyor. Saha içerisinde 56 familyaya ait 295 kuş türü yayılış gösteriyor. Ayrıca 308 bitki türü bulunuyor.
- Aydın- Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü
Büyük Menderes Deltası, Kuşadası, Söke ve Didim sınırları içinde. Dilek Yarımadası 1966 yılında, Büyük Menderes Deltası 1994 yılında milli park ilan edildi. Yarımada toplam 28 bin hektarlık yüz ölçümüyle antik çağdan beri yaşam alanı. Tepelerinden Bafa Gölü ve Ege Denizi izleniyor. Bölgede, kuş gözlemi, doğa fotoğrafçılığı, bisiklet, dağ bisikleti, 15 km kanyon yürüyüşü yapılabilir.
3-) AKDENİZ BÖLGESİ
- Antalya-Beydağları Sahil Milli Parkı
Paraşütle atlamaktan doğa gözlemine kadar pek çok etkinliğin yapılabildiği alan, Batı Torosların Genç Dağlar kuşağını içine alıyor. Olympos’un yakınındaki ‘Likya’nın Sönmeyen Ateşi’ diye adlandırılan doğalgaz yüzyıllardır yanıyor. Ulupınar semenderi, ova kurbağası, çizgili kaplumbağa her an karşınıza çıkabilir.
- Burdur- Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
2006 yılında ilan edilen alan tatlı su gölünden oluşuyor. 65 farklı su kuşunun çeşitli dönemlerde alanda bulunduğu ortaya koyuldu. Sakarmeke, angıt, yalı çapkını, kuğu, leylek, sakarca kazı ve yeşilbaş ördek bunlardan birkaçı. Foto safari, kuş gözlemi ve doğa yürüyüşü yapılabilir.
4-) İÇ ANADOLU BÖLGESİ
- Konya-Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı
Seydişehir ilçesindeki Kocakoru Ormanı manzara bütünlüğü içerisinde halkın dinlenme ve eğlenmesine yönelik imkanlar sunuyor. Bitki çeşitliliğinin yanında bozayı, vaşak, kurt, yaban keçisi ve baban domuzu gibi büyük memelilerin barınabilmesine olanak sağlayan alanda çok sayıda kuş türü yaşıyor.
- Ankara-Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Türkiye’nin ilk büyük hidroelektrik santrali Sarıyar Barajı (Hasan Polatkan Barajı)’nın kuzeyindeki 452 hektarlık alan, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası. Önemli Kuş Alanı (ÖKA) ve Önemli Bitki Alanı (ÖBA) niteliğinde olan bölge tabiat yürüyüşü ve foto safari için çok uygun.
5-) KARADENİZ BÖLGESİ
- Samsun-Bafra Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Su kuşlarının dünya üzerindeki 3 göç yolundan biri olan Kızılırmak Deltası’nda 354 kuş türü yaşıyor. Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 adet kuş türünün 15’i görülürken, foto safari, doğa yürüyüşü ve yaban hayatı gözlemi için tercih ediliyor.
- Ordu- Perşembe Yaylası- Aybastı
Anadolu’nun dünya mirası zenginliğinin örneği bölgede, kümbetler, Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi gezilebilecek ve doğa yürüyüşü yapılacak yerler.
- Artvin-Yusufeli Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Yaban keçisi ve gökyüzünde süzülen yırtıcı kuş göçleri tabiat turistini yalnız bırakmıyor. Sakallı akbaba, kızıl akbaba, kara akbaba, dağ horozu alanı Önemli Kuş Alanı(ÖKA) yapıyor. Boz ayı, dağ keçisi, kurt ve vaşak görülüyor.
6-) DOĞU ANADOLU
- Bitlis- Adilcevaz Süphandağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Bitlis, Muş ve Ağrı illeri sınırları içerisinde kalır. Van Gölü’nün 10 km kuzeyinde yer alan büyük volkanik dağ Süphan’ın çevresinde lav örtüsü uzanır. Dağın eteklerinde Aygır ve Süte Gölleri bulunur. Dağcılık faaliyetlerinin yapıldığı bölgede endekimk çok sayıda bitki de bulunuyor.
7-) GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
- Siirt- Botan Vadisi
Botan Vadisi Milli Parkı, Tarihi İpek Yolu’nun güzergahında. Kiliseler, Deyr manastırı ve 6’ncı yüzyılda inşa edilen Münzevi Mar Yakub Manastırı ilgi çeker. 350 metre yükseklikteki Rasıl Hacar Tepesi’nden (Delikli Taş) izlenen Milli Park, Botan Çayı manzarası, doğal güzellikleri ve dinlenme alanlarıyla doğa tutkunlarının vazgeçilmez adresleri arasında.