30.04.2018 - 13:30 | Son Güncellenme:
Güneşten aldıkları ışıkla kendini gösteren Ay ve yer bir yüzleri karanlık bir yüzleri aydınlık olurken karanlık yüzlerinde oluşan gölge konilerinden yerin gölge konisine Ay girince Ay Tutulması oluşur. Bu tutulmalar eskiye uzanan gök durumlarıdır. Ay Güneş’ten aldığı ışığı kaybedip dünyanın gölgesinde kalınca Ay Tutulması meydana gelir. Ay tamamen görünmez değildir. Dünyanın gölgesi kırmızı olur. Ay bakır rengine benzer bu da Ay Tutulmasıyla ortaya çıkar.
Ay Ne Zaman Tutulur?
Ay tutulması her yıl farklı tarihlerde olur. Ay Tutulması Ay, Güneş ve yerin uzayda birbiriyle etkileşimlerinden ve durumlarından ortaya çıkar. Ay Tutulması dünyanın gölge konisine girdiğinde güneş ışığını yüzüne alamayınca oluşur. Bazı durumlarda yılda iki veya üç kez Ay Tutulması oluşurken bazen hiç olmaz.
Ay tutulması uzayda Ay Dünya ile güneşin ışıkları arasında kaldığında dünyanın gölgesinde kalmasıdır. Ay ve Dünya’nın ekseni bu gölgelenmeyi tutulma şeklinde yansıtır birbirlerine olan açıları güneşin yüzünden ışığı tam alamayıp yüzlerinde gölgelenince tutulma meydana gelir. Gölge konileri güneş ışığıyla aydınlanan yüzlerinin bir tarafı karanlıkta kaldığında oluşur bu gölgeye ayın yüzüne düşüp örttüğünde buda tutulmasına sebep olur. Ay Tutulması üçe ayrılır:
a) Gölgeli tutunma
b) Tam tutunma
c) Kısmi tutulma
Gölgeli tutulmada dünyanın yarı gölgesi ay yüzüne düşer. Yarısı güneş yüzeyinde kalır. Sık görülmeyen bir tutulma şeklidir. Bu tutulmada ayın bir yüzü silik gibi kalır.
Tam tutulmada dünyanın gölgesi tamamen ayın yüzüne düşmektedir.
Dünyanın bazen kısmi gölgesi düşer, Ayın yüzüne kısmi düşük ışık yüzleri düşer, Ay bakır rengine döner. Dünyanın gölgesi kırmızı görünür. Ay Tutulması yılda iki üç kez olduğu gibi hiçbir tutulma olmayadabilir.