GündemAy tutulması nedir ve kaç yılda bir gerçekleşir?

Ay tutulması nedir ve kaç yılda bir gerçekleşir?

30.04.2018 - 13:30 | Son Güncellenme:

Dünya ışığını güneşten alan bir gezegendir. Bir yüzü karanlıkta kaldığında bu gölge konisi oluşturur. Ay bu gölgenin içinde kaldığında Ay Tutulması oluşur. Ayın yörüngesinin eğikliği dünya eğimiyle açı oluşturur.

Ay tutulması nedir ve kaç yılda bir gerçekleşir

Güneşten aldıkları ışıkla kendini gösteren Ay ve yer bir yüzleri karanlık bir yüzleri aydınlık olurken karanlık yüzlerinde oluşan gölge konilerinden yerin gölge konisine Ay girince Ay Tutulması oluşur. Bu tutulmalar eskiye uzanan gök durumlarıdır. Ay Güneş’ten aldığı ışığı kaybedip dünyanın gölgesinde kalınca Ay Tutulması meydana gelir. Ay tamamen görünmez değildir. Dünyanın gölgesi kırmızı olur. Ay bakır rengine benzer bu da Ay Tutulmasıyla ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Ay Ne Zaman Tutulur?

Ay tutulması her yıl farklı tarihlerde olur. Ay Tutulması Ay, Güneş ve yerin uzayda birbiriyle etkileşimlerinden ve durumlarından ortaya çıkar. Ay Tutulması dünyanın gölge konisine girdiğinde güneş ışığını yüzüne alamayınca oluşur. Bazı durumlarda yılda iki veya üç kez Ay Tutulması oluşurken bazen hiç olmaz.

Ay Tutulması Nasıl Olur?

Ay tutulması uzayda Ay Dünya ile güneşin ışıkları arasında kaldığında dünyanın gölgesinde kalmasıdır. Ay ve Dünya’nın ekseni bu gölgelenmeyi tutulma şeklinde yansıtır birbirlerine olan açıları güneşin yüzünden ışığı tam alamayıp yüzlerinde gölgelenince tutulma meydana gelir. Gölge konileri güneş ışığıyla aydınlanan yüzlerinin bir tarafı karanlıkta kaldığında oluşur bu gölgeye ayın yüzüne düşüp örttüğünde buda tutulmasına sebep olur. Ay Tutulması üçe ayrılır:

Haberin Devamı

a) Gölgeli tutunma

b) Tam tutunma

c) Kısmi tutulma

Gölgeli tutulmada dünyanın yarı gölgesi ay yüzüne düşer. Yarısı güneş yüzeyinde kalır. Sık görülmeyen bir tutulma şeklidir. Bu tutulmada ayın bir yüzü silik gibi kalır.

Tam tutulmada dünyanın gölgesi tamamen ayın yüzüne düşmektedir.

Dünyanın bazen kısmi gölgesi düşer, Ayın yüzüne kısmi düşük ışık yüzleri düşer, Ay bakır rengine döner. Dünyanın gölgesi kırmızı görünür. Ay Tutulması yılda iki üç kez olduğu gibi hiçbir tutulma olmayadabilir.