GündemAVM’ler sokaktan çok daha güvenli

AVM’ler sokaktan çok daha güvenli

08.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alışveriş merkezlerindeki (AVM) güvenlik önlemlerinin yetersizliğine yönelik tespitlere sektörden yanıt geldi.

AVM’ler sokaktan çok daha güvenli

Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, “AVM’ler sokaktan çok daha güvenli” dedi. Kösereisoğlu, 2017’de dernek üyelerinin hizmet verdiği 176 AVM’de 18 bin 480 olay gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: “Bu sayı, AVM’lerde 2017’de engellenen 564 bin teşebbüsün sadece yüzde 3’üne tekabül etmektedir. Özel güvenlik, olayların yüzde 97’sini engellemektedir. AVM’lerde en çok yaşanan olayları yüzde 39 ile kazalar, yüzde 33 ile düşme sonucu yaralanmalar ve yüzde 20 ile hırsızlık oluşturuyor. En çok engellenen teşebbüslerin başında ise yüzde 30 ile hırsızlık geliyor. AVM’lerde de Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı’nın illerdeki şubeleri vasıtasıyla denetlediği özel güvenlik görevlileri hizmet veriyor. AVM’ler güvenlik hizmeti alımı öncesi sözleşme safhasında özel güvenlik şubelerince inceleniyor ve alınması gerekli tedbirler komisyonlarda görüşülüyor. Ayrıca tüm izin verilen yerler, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nca 1. sınıf emniyet müdürleri ve emniyet baş müfettişleri tarafından denetlenmektedir.”
‘Denetim normal’
AVM’lerin güvensiz gösterilmesinin tedirginlik yarattığını ifade eden Kösereisoğlu, “AVM’ler sokaktan çok daha güvenli. 5 yıl içinde AVM’lerde silahlı olay yaşanmadı. Denetimlerin güvensizlik havası yaratması doğru değil” dedi. Güvenlik görevlilerinin, asayiş olaylarının dışında da sorumlulukları olduğunu anlatan Kösereisoğlu, “Yerler silindiğinde kimse kaymasın diye tabela koyulmasını takip etmek bile güvenlikçinin işi” diye konuştu.

‘Ben de vardiyalı işten kaçarım’

Taşeronların kadroya girmesinin sektörü etkileyeceğini ifade eden Murat Kösereisoğlu, “Kamuda 120 bin taşeron güvenlik görevlisi var. En az 300 şirketin kapanma ihtimali söz konusu” dedi. Kösereisoğlu, kadroya alınan güvenlikçilerin daha kolay görevlere geçebileceğini, devletin bir süre yine özelden hizmet almak zorunda kalabileceğini savundu. Kösereisoğlu, “Yatay geçişin önü açılır mı? Soru işareti. Sağlık raporunu yenilemeniz lazım. Yeterliliği sağlayamazsan bu bir çıkış yolu olur. Ben de vardiyalı işten kaçmayı tercih ederim. Herkes bayram tatili yaparken ben çalışıyorum.
O da kaçmak isteyecektir” diye konuştu.

18 bin güvenlikçi AVM’lerde çalışıyor

GÜSOD verilerine göre AVM’lerdeki toplam güvenlik görevlisi sayısı 18 bin. X ray sayısı 2 bin 500 (AVM başına 5 xray). AVM’lerdeki kamera sayısı ise 80 bin (AVM başına 200 adet).