25.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İstanbul
Son dönemde Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerginlik, tarihi bağları zedeleyemiyor. Almanya’nın Bad Kreuznach kentinde bulunan tarihi Park Hotel Karhaus’da Ata’ya duyulan saygının izleri 100 yıldır dimdik ayakta. Bad Kreuznach Belediye Başkanı Rolf Ebbeke’nin destekleriyle oluşturulan ‘Atatürk Pano ve Konferans Salonu’nun son durumu Almanların Atatürk’e olan saygısını gösteriyor.
Mustafa Kemal Paşa’nın son Osmanlı padişahı Vahdettin ile 1917 yılında kaldıkları otelin her yerinde Ata’ya ait fotoğraf ve övgü sözleri yer alıyor.
Düzenlemeler yapıldı
Alman Kayzeri Wilhelm 2’nin davetlisi olarak Almanya’ya giden Atatürk’ün kaldığı “Park Hotel Karhaus”ta incelemeler yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Ydr. Doç. Ali Güler, Atatürk maskının da yer aldığı oteldeki izlenimlerini Milliyet’le paylaştı:
“Bir zamanlar Alman İmparatorluk Karargâhı olarak kullanılan Parkhotel Karhaus’ta Mustafa Kemal Paşa’nın hatıralarını yaşatmak için bazı düzenlemeler yapıldığını gördüm. Girişin tam karşısında büyükçe bir siyah mermer üzerine, üzerindeki tarihten 23 Nisan 1997 tarihinde konulduğu anlaşılan pirinçten bir Atatürk maskı asılmış ve altına altın varakla Almanca ve Türkçe olarak ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) o tarihte Almanya’nın genel karargâh binası olan bu otelde 19-20 Aralık 1917 tarihinde kalmışlardır” ifadeleri yer alıyor. Bu panonun hemen solunda ‘Salon Atatürk’ yazısı okunuyor.”
Otelde Vahdettin’le ilgili bilgi yok
“Salonda ‘Atatürk Köşesi’ hazırlanmış ve bu köşeye ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ sözünün Almancası bir cam levhayla yerleştirilmiş. Bunun hemen yanına Türkçe Atatürk kitaplarının sergilendiği bir camlı kitaplık konulmuş. Salonun bütün duvarlarında değişik çerçeveli Atatürk fotoğrafları yer alıyor. Bunlar içinde en ilginç fotoğraflardan biri Türkiye’de pek bilinmeyen ve Mustafa Kemal Paşa’nın 1917’deki Almanya seyahati sırasında Berlin’de İstanbullu işadamı Cevadzade Kamil Bıçakçı ile çekilmiş fotoğrafı. Otelde hiçbir yerde Veliaht Vahdettin’le ilgili bir bilgi olmaması manidar.”