GündemAt kuyruklu peruk takan terörist

At kuyruklu peruk takan terörist

18.12.2008 - 14:51 | Son Güncellenme:

.

At kuyruklu peruk takan terörist

DİYARBAKIR'da 8 Ekim günü Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu’ndan kent merkezine giden polis servis otobüsüne PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen ve 4'ü polis, 1'i teknisyen yardımcısı 5 görevlinin şehit edildiği silahlı saldırı ile ilgili iddianame hazırlandı. İddianamede, eylem sırasında biri at kuyruklu peruk kullanan 3 sanık hakkında toplam 6'şar kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 70'er yıl hapis cezaları verilmesi istendi. 10 sanığın ise, ‘Yasadışı örgüte üye olmak, bilerek, isteyerek yardım etmek’ suçundan 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları istendi.
Seyrantepe Mevkii'nde polis otobüsüne düzenlenen ve saldırı ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturmanın tamamlanması ile iddianame hazırlandı. İddianamede, 8 Ekim 2008 günü saat 17.20 sıralarında Silvan İlçesi karayolu üzerindeki Seyrantepe Mevkii'ndeki Seyrantepe Soğuk Hava Deposu önünde Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'nda kullanılan ‘21 AAA 22' plakalı servis otobüsünün geçişi sırasında ön lastiğine ateş açılıp lastiğin patlatılması ardından uzun namlulu silahlarla tarandığı, el bombaları atıldığı, 5 görevlinin şehit olduğu, 13'ü polis, 5'i teknisyen yardımcısı, 3’ü de sivil olmak üzere 21 kişinin yaralandığı belirtildi. İddianamede, saldırı ardıntan teröristlerin olay yerinde bıraktığı 2 Kalaşnikof'tan birinde halen PKK’nın dağ kadrosunda faaliyet yürüten Mehmet Şah Yıldeniz'in parmak izine rastlandığı, saldırıda bizzat silah ve bomba kullandıkları belirlenen N.B, M.Y., ve H.Y.'nin yakalandıkları, silahın balistik incelemesi sonucu yakalanan M.Y.'nin de parmak izinin çıktığı belirtildi. 3 sanığın olay günü Mehmet Şah Yıldeniz'in planlamasıyla olayda bizzat silah kullanıp araca bomba attıkları belirtildi. Ayrıca 2'si olay yerinde olmak üzere 6 adet F1 savunma tipi el bombası ele geçirildiği belirtildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın iddianamesinde, diğer sanıklardan A.Y., H.B., K.B. ve S.N.'nin saldırı öncesi keşif ve gözetleme yaparak saldırıyı yapan gruba önceden bilgi verdikleri, sanık R.B.'nin eylemi gerçekleştiren saldırganları bölgeye kendisine ait otomobil ile getirdiği, eylemden sonra sanıkları aracına alıp olay yerinden uzaklaştırdığı kaydedildi. Sanık K.B.'nin eyleme katılan Mehmet Şah Yildeniz’in ablası olduğu, 5 yıl önce Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Kuzey Irak’ın Zaho kentine gittiği, buradan da örgüt kamplarına giderek kardeşiyle görüştüğü, evinde yapılan aramada Abdullah Öcalan ile örgüt elebaşlarından Duran Kalkan'a ait kitaplar, PKK kongre kararları ve belgeler ile örgütsel dokümanların ele geçirildiği bildirildi.
Sanık Ş.Y.'nin eylemi yapan teröristleri evinde gizlediği, sanıklar M.Ö., N.B., İ.B., A.N., B.E. ve İ.B.'nin de saldırıyla bağlantılarının tespit edildiği, örgüt üyelerine bilerek ve isteyerek yardım ettikleri kaydedildi. M.Ö., N.B. ve A.N.'nin ayrıca bu olayın yanı sıra Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Birlik Köyü'ne giderek buradaki örgüt mensuplarına erzak ve yiyecek götürdükleri, N.B.'nin örgütün Diyarbakır sözde sorumlusu ‘Ziya' kod Engin Çatak ile bu köyde görüştüğü, eylemin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi hava operasyonları ve sınır ötesi harekata izin veren tezkerenin 1 yıl daha uzatılmasını protesto etmek amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.
Saldırıyı PKK’nın halen özel kuvvetler bölge sorumlusu olan Çınar İlçesi nüfusuna kayıtlı Soro kod adlı Salih Kaplan, Lice’nin Dibek köyü nüfusuna kayıtlı Rızgar kod adlı Mehmet Söğüt, Silvan İlçesi nüfusuna kayıtlı Ziya kod adlı Diyarbakır bölge sorumlusu Engin Çatak ve saldırıyı bizzat gerçekleştiren Mehmet Şah Yıldeniz’in planladıkları kaydedildi. Sanıklardan M.Ö. ile N.B.'nin eylemden 2 gün önce Gaziantep'e giderek burada hayat kadınlarıyla bir otelde eğlendikleri, ardından Diyarbakır’a dönerek bu olayı gerçekleştiren sanıklara yardım ettikleri belirlendi.

Haberin Devamı

AT KUYRUKLU PERUK

PKK'lı Yildeniz'in beraberindekilerle servis aracının geçişini beklerken at kuyruklu uzun saçlı peruk taktığı ve servis otobüsünün geçişi sırasında ilk olarak aracın tekerleğine ve sürücüsüne doğru ateş ettiği daha sonra M.Y’nin uzun namlulu silahla aracı taradığı, elinde uzun namlulu silah bulunan N.B.'nin ise araca ateş edemediği kaydedildi.
İddianamede, olayda silah ve bomba kullandıkları iddia edilen 3 sanık hakkında, ’ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak, örgüt adına kasten adam öldürmek, 5 kişinin şehit edilmesi nedeniyle, 5’er kez olmak üzere toplam 6’şar kez ağırlaştırılmış ömür bölo hapis ile cezalandırılmaları istendi. 3 sanığın ayrıca olayda yaralanan 21 kişi nedeniyle tasarlayarak kasten adam öldürmeye teşebbüs suçundan 23'er yıl hapis ile cezalandırılmaları istendi. Sanıklar için ayrıca, ‘Kamu malına zarar vermek’ suçundan 15'er yıl, ‘patlayıcı madde imal etmek ve bulundurmak’tan 12’şer yıl hapis cezası istendi. Ayrıca, ’Ruhsatsız silah kullanmak ve örgütü üyesi olmaktan da 20’şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi.
Bu taleplerle 3 sanık hakkında toplam 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 70’er yıl hapis cezaları talep edildi. 10 sanığın ise, ’Yasadışı örgüte üye olmak, bilerek, isteyerek yardım etmek’ suçundan 15’er yıl hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Halen örgütün dağ kadrosunda faaliyet yürüten ve olayla bağlantılı olan firari sanıklar ‘Reber' kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz, ‘Ziya' kod adlı Engin Çatak, ‘Rızgar' kod adlı Mehmet Söğüt ve örgütün sözde özel kuvvetler Diyarbakır sorumlusu ‘Soro' kod adlı Salih Kaplan'ın ise yakalanmalarının beklenmesi için haklarındaki soruşturma ayrı esas numarasına kaydedildi. İddianamenin kabulü kararından sonra sanıkların yargılanmalarına Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.