GündemAşure nasıl yapılır? Aşure için gerekli malzemeler nelerdir?

Aşure nasıl yapılır? Aşure için gerekli malzemeler nelerdir?

17.04.2018 - 14:41 | Son Güncellenme:

Aşure, Osmanlı Mutfağının en meşhur tatlıları arasında yer alır. İsteğe bağlı katılan zengin malzeme listesi ile sık tercih edilir bir konumdadır. Eski zamanlarda “Saray Tatlısı” olarak da anılırdı. Genellikle fakirlere, komşulara ve kimsesizlere dağıtılmak için yapılır.

Aşure nasıl yapılır Aşure için gerekli malzemeler nelerdir

Aşure ne zaman pişirilir?

Haberin Devamı

Aşure, genel olarak Muharrem ayının onuncu gününde pişirilir. Aşure günü olarak da geçer. Birliği ve beraberliği temsil eder. İçerisine koyulan malzemeler oldukça doyurucudur. Küçükten büyüğe herkesin sevdiği tatlılar arasında yıllardır yerini korur.
Aşure günü, Muharrem ayında yer alan en özel günlerden biridir. Aşure genel olarak Muharrem ayında yapılsa da yılın her döneminde yapılabilecek ve yenebilecek bir tatlıdır. Aşurenin ilk ortaya çıkması; Nuh Peygamber ile olmuştur. Nuh'un gemisinde kopan tufan sonucunda hayatta kalan insanlar gemide kalan bütün yiyecekleri bir araya getirip pişirmiştir. Aşure bu şekilde ortaya çıkmıştır. Osmanlı zamanında aşureye çok önem verilirdi. Muharrem ayının onuncu gününde ağırlıklı olarak pişirilme sebebi ise “aşir”in Arapçada on manasına gelmesidir. Zamanla telaffuzu aşure olarak yayılmıştır. Bu günlerde çoğu insan oruç da tutar.

Haberin Devamı

Aşure Tarifi İçin Gerekli Malzemeler?

• 1 su bardağı ıslatılmış aşurelik buğday (akşamdan ıslatılmış olması daha iyi olur)
• 2 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı nohut (haşlanmış olması gerekir)
• 1 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış olması gerekir)
• 10 adet kuru kayısı
• 5 adet kuru incir
• 1 su bardağı kuru üzüm
• 1 adet portakal kabuğu (rendelenmiş)
• 1 adet elma
• 2 tatlı kaşığı nişasta
• 3 adet karanfil

Aşure Üzerini Süslemek İçin Gerekli Malzemeler

• 2 adet nar (ufalanmış olması gerekir)
• 2 tatlı kaşığı dolmalık üzüm
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• 2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık

Aşure Tarifi Yapılışı

Genişçe bir tencereye buğday koyulur. Yaklaşık 45 dk. kadar haşlanır. Sonrasında kuru fasulye ve nohut ilave edilir. Bir miktar su koyulur. Kayısı ve incirler ince ince doğranır. Tencereye ilave edilir.

Karanfil, üzüm ve portakal kabuğu da eklenir. Kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kıvamı koyulaşınca elma eklenir. Nişasta ilave edilir. 10 dakika kadar karıştırılır. Kâselere koyulur. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra nar, fıstık, üzüm ve tarçın ile süslenir. Servis edilir. Afiyet olsun.