Gündem 'Askerin yaptığı bu hareketi unutamıyorum!' Bir yıl önce turist, bu kez sığınmacı olarak Antalya'da

'Askerin yaptığı bu hareketi unutamıyorum!' Bir yıl önce turist, bu kez sığınmacı olarak Antalya'da

13.04.2022 - 06:59 | Son Güncellenme:

Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Türk halkına misafirperverliğinden dolayı teşekkür etmek isteyen Ukraynalı mültecilerin Antalya'da çöpleri toplaması, sosyal medyada gündem oldu. Bu anları Katerina Semerich adlı bir Ukraynalı mülteci, "Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür etmek istiyoruz" notuyla paylaştı. Tam bir yıl önce tatile geldiği Antalya'da şimdi sığınmacı olarak bulunan Katerina Semerich, Ukrayna'da gördüklerini ve yol boyunca yaşadıklarını Milliyet.com.tr'ye anlattı.

Can Şişman / Milliyet.com.tr - Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, bugüne kadar savaş nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan Ukraynalıların sayısı 10 milyonu buldu. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılar başta Polonya ve Romanya olmak üzere pek çok ülkeye sığınıyor. Ukraynalıların sığındığı ülkelerden biri de Türkiye. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'ye sığınan Ukraynalı mültecilerin sayısı yaklaşık 60 bini buldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'ye gelen Ukraynalıların 30 bine yakınının kara yoluyla, 900 civarının ise üçüncü ülkeler üzerinden hava yoluyla ülkemize giriş yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

Askerin yaptığı bu hareketi unutamıyorum Bir yıl önce turist, bu kez sığınmacı olarak Antalyada

PAYLAŞIMI TÜRKLERİ HEYECANLANDIRDI

Ülkelerindeki savaş ortamından kaçan Ukraynalılar güvenli bir ülke olarak gördükleri Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bir yandan yaşadıkları korku ve üzüntüyü atlatmaya çalışıyor, diğer yandan ise Ukrayna'da yaşadıklarını tüm dünyaya duyurmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde profesyonel iş ağı LinkedIn sitesinde yapılan bir paylaşım ise sosyal medyayı oldukça etkiledi. Türkiye'ye ve Türk halkına misafirperverliğinden dolayı teşekkür etmek isteyen Ukraynalı mülteciler Antalya'da çöpleri topladı, bu anları Katerina Semerich adlı bir Ukraynalı mülteci LinkedIn hesabından "Türkiye'ye ve Türk halkına misafirperverlikleri için teşekkür etmek istiyoruz" notuyla paylaştı. Biz de sosyal medyada büyük yankı uyandıran bu paylaşımın sahibi Katerina Semerich'e ulaştık ve yaşadıklarını onun ağzından dinledik.

Haberin Devamı

YILLARDIR HAYALİNİ KURDUĞU EVE TAŞINMA HAZIRLIĞINDAYDI

Katerina Semerich 24 yaşında bir Ukraynalı. Ülkenin tam ortasında yer alan Çerkası bölgesinde 1998 yılında dünyaya gelen Semerich, 24 Şubat tarihine kadar tam 8 yıl boyunca başkent Kiev'de yaşıyordu. Bir yandan okuyor diğer yandan ise 4 yıldır İnsan Kaynakları yöneticisi olarak çalışıyordu. Ukraynalıların kabus gecesi olan 24 Şubat'ta Kiev yakınlarındaki bir kasaba olan Vışhorod'daki yeni evindeydi. Heyecanlıydı. Çünkü yıllardır hayalini kurduğu eve taşınma hazırlıkları yapıyordu. Semerich, "Bu evi ailem satın aldı. Kendi evim olsun diye hayatlarının yarısını bunun için para biriktirerek geçirdiler. Ben de o gün evimdeydim. Evin tadilatı bitmek üzereydi. Bahar sonunda tamamen bu eve taşınacaktım" dedi. Ancak 23 Şubat'ı 24 Şubat'a bağlayan gece işler hiç de Semerich'in planladığı gibi gitmedi...

Askerin yaptığı bu hareketi unutamıyorum Bir yıl önce turist, bu kez sığınmacı olarak Antalyada

'GÖKYÜZÜNÜ DUMANLAR KAPLAMIŞTI...'

"Saat 04.30 sularıydı. Bir anda birkaç patlama meydana geldi" diye anlatmaya başlıyor Semerich o kabus dakikalarını. Evinin hemen yakınına birkaç roketin düştüğünü söyleyen Semerich, ses ve patlama dalgasıyla uykusundan uyandığını paylaşıyor. Semerich, "Pencereye koştum hemen. Gökyüzünü dumanlar kaplamıştı. Arabaların alarm seslerinden başka bir şey duyamıyordum" dedi. Bu esnada panik içinde erkek arkadaşıyla birlikte bavullarını toplamaya başlayan Semerich, bir yandan da televizyonu açmış ve yaşananları öğrenmeye çalışmış. Evden çıktıklarında karşılarına çıkan komşuları onlara "Her şey şimdi başlıyor" demiş. Arabaları olmadığı için önce ailesinin evine yürümeye karar vermişler. Bu esnada karşılarına çıkan arkadaşlarının arabasında iki boş yer olduğunu fark edince hep birlikte yola koyulmuşlar.

Haberin Devamı

'GÖZ GÖZE GELDİĞİM ASKERİN O HAREKETİ BENİ AĞLATTI'

Semerich, ailesinin evine giderken yolda karşılaştığı manzarayı unutamadığını söyledi. "Yolculuk uzun sürdü. Trafik sıkışıktı. Çok sayıda askeri araçla burun buruna geldik" diyen Semerich, savaş uçaklarının defalarca kez üzerlerinden uçtuğuna tanıklık ettiklerini belirtti. "O uçakların Ukraynalı olup olmadıklarını dahi bilmiyorduk. Çok korkutucuydu" diyen Semerich, bu esnada ülkesinin başına gelen felaketi öğrenmeye çalıştıklarını ve Kiev'de de patlamaların yaşandığını öğrendiklerinde derin bir korkuya kapıldıklarını söyledi. Yol üzerinde rastladıkları mağazalarda, ATM'lerde ve benzin istasyonlarında büyük bir kaosun yaşandığını söyleyen Semerich, karşılaştığı bir askerle yaşadıklarını, "Herkes koşturma halindeydi. İnsanların çocuklarıyla, evcil hayvanlarıyla koşturmalarını gözyaşları içinde izledim. Hatta o anda bir askerle göz göze geldim. Ağladığımı görünce bana gülümsedi. Eliyle kalp işareti yaptı bana. Onun bu hareketi ve belki de bir daha onu hiç göremeyecek olma ihtimalim o anda beni daha da ağlattı" sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Askerin yaptığı bu hareketi unutamıyorum Bir yıl önce turist, bu kez sığınmacı olarak Antalyada

'ONLARA PARA TEKLİF ETTİM AMA REDDETTİLER'

24 yaşındaki Ukraynalı genç kadın savaşın 21'inci gününde Türkiye'ye gelmiş. "Yol uzundu" diyor Semerich. Türkiye'ye gelmek için Romanya sınırından geçmiş önce. "O zaman çok insan yoktu, bu yüzden çok hızlı geçtim" diyen Semerich, sınırı geçtikten sonra birçok Romanyalı gönüllüyle karşılaştığını söyledi ve o an yaşadığı duyguları "Durdum ve onlara bakıp ağladım. Evet ağladım ama bu başka bir ülkede yalnız kalmaktan korktuğum için değil, ilk kez vatanımı geride bıraktığım içindi. Ukraynalılara yardım etmeye hazır bu kadar çok insan görmeyi beklemiyordum" sözleriyle anlattı. Romanya'daki gönüllülerin ona en yakın kasabaya gitmesi konusunda yardımcı olduklarını ve hatta başkent Bükreş'e bedava tren bileti verdiklerini vurgulayan Semerich, o anki hislerini, "Treni beklerken sıcak bir yemekle karnımı doyurdum. Bütün bunları bana bedava verdikleri için utandım hatta. Onlara para teklif ettim ama reddettiler. Dünyada birçok iyi insanın yaşadığına o an emin oldum" sözleriyle ifade etti.

Haberin Devamı

'ÖNCE KENDİMİ HAİN GİBİ HİSSETTİM'

Şu anda ülkesi için endişeli olduğunu söyleyen Semerich, "Önceleri kendimi bir hain gibi hissettim. Ama bir süre sonra yurt dışından da ülkeme yardımcı olabileceğimi fark ettim. Ukrayna'daki durumla ilgili gerçekleri anlatabilirim. Yapabileceğim şey bu. Küçük gibi görünüyor ama değil. Ne kadar çok insan Ukrayna'da yaşananlardan haberdar olursa bu o kadar iyi" diye konuştu. Ülkesinde yaşananların korkunç olduğunu söyleyen Semerich, "Her gün kendime 'Neden?' diye soruyorum. Sırf Ukraynalı olduğumuz ve Rusya'nın istediği şekilde yaşamak istemediğimiz için yok mu edilmeli miyiz? Ukrayna barışçıl bir ülkedir. Tarihimizde hiçbir zaman yabancı topraklar talep etmedik. Hiçbir zaman diğer uluslara saldırmadık. Biz sadece kendimizi savunduk. 21'inci yüzyılda insanlar artık savaş gibi bir vahşetin medeni bir çözüm yolu olarak görmüyor. Çoğu Ukraynalı gibi ben de 24 Şubat öncesine kadar iyi bir şekilde yaşamak, kendimi geliştirmek ve dünyayı keşfetmek istiyordum" dedi.

Askerin yaptığı bu hareketi unutamıyorum Bir yıl önce turist, bu kez sığınmacı olarak Antalyada

'ZELENSKIY SUÇLANAMAZ, ONA SAYGI DUYUYORUZ'

Ailesinin şu anda Ukrayna'da kaldığını söyleyen Semerich, annesinin bir tarih öğretmeni olduğunu, babasının ise şu anda orduya katıldığını söyledi. Ailesiyle her gün Skype üzerinden iletişim kurduklarını belirten Semerich, "Elbette onlar için endişeleniyorum. Onların güvende olmalarını istiyorum. Onları çok özledim" dedi. Ukrayna'da yaşanan savaşın tüm Ukraynalıları birleştirdiğini ve güçlendirdiğini vurgulayan Semerich, "Bu birlik ve beraberliğimiz, ordumuza olan ortak inancımız bizi zafere taşıyacak" diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin iyi bir lider olmasının haricinde iyi bir insan olduğunu düşündüğünü söyleyen Semerich, politikacı hakkındaki görüşlerini, "Saldırıya uğradığımızda ülkeyi terk etmesi bile teklif edildi ona. O anda 'Şimdi mahvolduk. Hükümetimiz bizi terk edecek' diye korkuya kapıldım. Daha önceki Ukraynalı liderlerle ilgili kötü deneyimlere sahibiz çünkü. Ama o reddetti bunu ve Kiev ele geçirilse bile ayağa kalkıp kendini savunacağını söyledi. İhtiyacımız olan adamın o olduğunu o zaman anladım" diyerek ifade etti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ülkesinde bir kahraman olarak görüldüğünü ancak tek kahramanın o olmadığını vurgulayan Semerich, "Ordudan gönüllülere, doktorlardan itfaiyecilere, elinden gelen her şeyi yapan tüm Ukraynalılar kahraman" dedi. Rusya'nın ülkelerine yönelik saldırıyı uzun bir zaman boyunca planladıklarını düşündüğünü söyleyen Semerich, "Burada Zelenskiy suçlanamaz. Agresif komşularımız olduğu için şanssız bir ülkeyiz. Herkes adına konuşamam ama ben ve yakınlarım Zelenskiy'e saygı duyuyoruz. Şu anda milletimize öncülük etmesinden dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'YE TEKRAR GELMEYİ PLANLIYORDUM AMA...'

Peki neden Türkiye? Katerina Semerich'in özellikle Türkiye'yi gelmeyi seçmesinin özel bir nedeni var mı? Semerich, Türkiye'ye gelmek istemesinin birkaç nedeni olduğunu söyledi. "Burada bana yakın insanlar var" diyen Semerich, buradaki arkadaşları sayesinde Türkiye'nin kendisi için tanıdık bir ülke olduğunu söyledi. Tam bir yıl önce buraya tatile geldiğini ve Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Semerich, "Türkiye çok güzel bir ülke. Burada pek çok yeri gezdim. Özellikle Akdeniz bölgesini çok seviyorum. Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan Likya Yolu'nda yaptığım yürüyüşü unutamıyorum. Buraya tekrar gelmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi planlıyordum ama bu şartlar altında Türkiye'de olacağımı hiç düşünmemiştim" diye konuştu.

Semerich, LinkedIn'deki paylaşımının sosyal medyaya damga vurmasından ötürü şaşkın olduğunu söyledi. "Benimki sadece küçük bir paylaşımdı. Bu kadar iyi tepkiler alacağını hiç düşünmemiştim. Faydalı bir şeyler yapabildiğime çok mutlu oldum" diyen Semerich, Türk halkının misafirperver olduğunu ve kendilerine çok yardımcı olduklarını söyledi. Semerich, "Ukraynalılar olarak bize yardımlarını esirgemeyen, bizleri duygulandıran Türklere çok teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye'ye minnettarız. Vatandaşlarımdan herhangi biri eğer size rahatsızlık verirse şimdiden onlar adına sizden özür dilerim" diye konuştu.