Dünya Putin'e 'güç pozu'nu öğretti! 30 yıllık sırları tek tek anlattı

Putin'e 'güç pozu'nu öğretti! 30 yıllık sırları tek tek anlattı

24.03.2022 - 07:12 | Son Güncellenme:

Putin'in bu ciddi değişimi ve sert mizacı kimileri tarafından "Üçüncü Dünya Savaşı'nın" ayak sesleri olarak yorumlanırken, Rus liderle ilgili sayısız yorum yapılıyor. Son olarak Vladimir Putin'i 30 yıldır yakından tanıyan beden dili koçu, korkutan bir uyarıda bulundu.

Derleyen: Nazlı Erdol / Milliyet.com.tr - Vladimir Putin, bir süre öncesine kadar eksantrik kişiliğiyle dünyanın ilgi odağında olan dünya liderleri arasında yer alıyordu. 69 yaşındaki Rusya Devlet Başkanı, kimi zaman üzeri çıplak bir şekilde fotoğraflanan, zıpkınla balık tutan, kamp yapan, çadırda uyuyan, sık sık at sırtında poz veren, ekstrem sporlara meraklı, doğa yürüyüşleri yapan ve geyik, kaplan ve leopar gibi yabani hayvanlarla bile fotoğrafları bulunan, deyim yerindeyse "dört ayaklı" bir ordusu bile bulunan bir lider olarak dikkat çekiyordu. Ancak Putin'in bu kendine has özellikleri ve "dört ayaklı ordusu" ile anıldığı zamanların üzerinden bir asır geçmiş gibi geliyor... Çünkü Putin, artık "saldır" emri verdiği ordusu, Ukrayna'da yaptığı yıkım ve ölümüne neden olduğu masum sivillerle anılıyor.

Haberin Devamı

Putine güç pozunu öğretti 30 yıllık sırları tek tek anlattı

30 YIL ÖNCE TANIŞTILAR

Beden dili uzmanı Allan Pease, Putin'le 30 yıldan fazla bir süre önce tanıştı ve ona dünya liderleriyle bir araya geldiğinde, kendini daha güvende hissetmesini sağlayacak çok önemli bir "güç pozu" öğretti. Bir zamanlar Vladimir Putin'e dünya sahnesinde saygı görmesine yardımcı olmak için beden dili hileleri öğreten Pease, Rus liderin "hastalıklı beyninin" şimdi dünyayı yok etmekle tehdit ettiğini söylüyor.

BİLDİĞİ HER ŞEYİ O ÖĞRETTİ

Beden dili uzmanı Allan Pease, Putin ile 30 yıldan uzun bir süre önce, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra eşiyle birlikte piyasada bir boşluk fark ettiğinde tanıştı. Aslında Başkan Boris Yeltsin ile görüşmek için Rusya'ya gitmiş olan Avustralyalı uzman, o zamanlar 39 yaşında olan Putin'le, 1991'de memleketi St. Petersburg'da bir araya geldi. Yeltsin görüşmeye gelemedi, böylece Allan Pease toplantılarını Rusya'da resmi olarak seçilen ilk politikacı olan Anatoly Sobchak ile birlikte olacak şekilde yeniden düzenledi. Ancak Sobchak onun yerine yardımcısı gönderdi: Vladimir Putin.

Haberin Devamı

Putine güç pozunu öğretti 30 yıllık sırları tek tek anlattı

Pease, İngiliz The Sun gazetesine yaptığı açıklamada, "Putin hızlı öğrenen biriydi ve benim ona öğrettiklerimi çabucak kabul etti. Daha sonra onu televizyonda beden dilinde öğrettiğim tekniklerin aynısını kullanırken gördüm." dedi.

Beden dili uzmanı, kendisini daha güvende hissettirmek için ona çok önemli bir güç pozu öğrettiğini de sözlerine ekledi. Pease, "Ellerinizi bir kilise kulesi gibi birleştirip arkanıza yaslanın. Dişlerinizi göstermeden sırıtın" dedi ve ekledi: 

"Bu duruş kendinden emin ve kendi duygularını kontrol ediyormuş gibi görünmeni sağlıyor. Bu duruşu benimsersen, gergin hissetsen bile etkisi olur."

HERKESİ KENDİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR

Tecrübeli beden dili uzmanı, son haftalarda Putin'in beden dilinin önemli ölçüde değiştiğini de sözlerine ekledi. Pease, "Çok kilo almış, çok fazla yağ taşıyor. Rusya'daki birçok arkadaşım arasında kolon kanseri olduğu söylentileri var. Kilo alımı genellikle tedavinin bir belirtisi" diye konuştu. Putin hakkında, "Artık sorumlu, kendine güvenen 'genel müdür' değil, herkesi kendinden uzaklaştıran bir adam" yorumunu yapan Pease, "Açıkçası kafasında bir şeyler dönüyor. İnsanların etrafında olmak istemiyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Putin'in son fotoğraflarında şişkin yüzü dikkat çekiyordu. Bazıları, bir durum için Rus liderin steroid tedavisi görüyor olabileceği anlamına geldiğini öne sürüyor. Steroidlerin potansiyel sırt sorunları için bir tedavinin parçası olabileceği tahmin ediliyor. Steroidlerin yan etkileri arasında, ani ruh hali değişimleri ve davranış değişiklikleri de bulunuyor. Ayrıca yüksek dozda steroidler kafa karışıklığına veya düşüncede değişikliklere bile neden olabiliyor. Bunlar arasında garip veya korkutucu düşüncelere sahip olmak da bulunuyor.

Beyaz Saray'ın Rusya konusunda eski kıdemli uzmanı Fiona Hill de Politico'ya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Putin pek iyi görünmüyor, oldukça asık suratlı. Sırt sorunları olduğundan şikayet ettiğini biliyoruz. Bundan daha ciddi bir rahatsızlığı olmasa bile yüksek dozda steroid alıyor olması mümkün veya başka bir şey de olabilir."

 PUTİN'İN HASTA OLDUĞUNU İŞARET EDEN 5 İPUCU

Son dönemde Putin'in güvenliği kadar onun sağlık durumu da dünya gündemini ciddi şekilde meşgul ediyor. Rus liderin Ukrayna'yı işgal etme kararının sadece onun dengesiz zihinsel durumundan değil, aynı zamanda endişe verici bir fiziksel sağlık durumundan da kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

69 yaşındaki Putin, Kremlin tarafından yayınlanan resimlerde "solgun ve şişkin" olarak tanımlandı. Normalde sağlam ve erkeksi bir figür olan Rus lider, ordusu Ukrayna şehirlerini bombalarken, halsiz ve her zamanki formda halinden uzakta görünüyordu.

Putin sağlığı konusunda son derece ağzı sıkı. Bu durumun da yarattığı gizem nedeniyle, Rusya Devlet Başkanı'nın sağlığı ile ilgili yıllar boyunca çok fazla spekülasyon yapıldı. Araştırmacılar, Putin'in yürüyüşünde Parkinson hastalığına işaret edebilecek belirtiler tespit ettiklerini bile iddia etti. Ancak Kremlin, Putin'in hasta olduğuna dair bu yıl çapılan spekülasyonlar hakkında yorum yapmadı. Ancak şişik yüzüyle dikkat çeken Putin'in, ciddi şekilde hasta olabileceğine dair 5 ipucu var.

YÜZÜNÜN GÖRÜNTÜSÜ

Putin'in son haftalarda yüz ve boyun çevresinde belirgin şekilde daha şişkin görünmesi, sağlık durumu nedeniyle steroid tedavisi görebileceğini düşündürüyor. Steroidlerin yan etkileri arasında enfeksiyon riskinin artması yer alıyor. Bunun da Kovid'e yakalanma konusundaki paranoyasını açıklayabileceği iddia ediliyor. Steroidlerin ayrıca "ruh hali ve davranış değişikliklerini" tetikleyebileceği de biliniyor.

Haberin Devamı

Putine güç pozunu öğretti 30 yıllık sırları tek tek anlattı

Macmillan Cancer Support'a göre, yüksek dozda steroidler kafa karışıklığına ve hatta düşüncede değişikliklere neden olabiliyor. Hayır kurumu, "Bu, garip veya korkutucu düşüncelere sahip olmayı içerebilir" diyor.

Beyaz Saray'ın Rusya konusundaki eski kıdemli uzmanı Fiona Hill, Politico'ya "Putin o kadar iyi görünmüyor, oldukça asık suratlı. Sırtıyla ilgili sorunları olduğundan şikayet ettiğini biliyoruz. Daha ciddi bir durum olmasa bile, yüksek dozda steroid alıyor olabilir veya başka bir şey olabilir" dedi.

Hill ayrıca, "Zamanın ilerlediğini hissediyor olabilir. Sonuçta 22 yıldır iktidarda ve bu tür bir zamandan sonra bir Rus liderin gönüllü olarak veya seçimler yoluyla ayrılma olasılığı oldukça zayıf. Çoğu lider ya kitlesel protestolar sonucunda ayrılabilir ya da görevde ölür" diye de ekledi.

PARKINSON HASTALIĞI VE KANSER İHTİMALİ

Siyaset bilimci Valery Solovei daha önce Putin'in Parkinson hastalığı semptomlarının yanı sıra kanser olduğunu iddia etmişti. Rus liderin, Şubat 2020'de acil ameliyat olduğunu iddia edildi. O yıl konuşan Profesör Solovei, Putin'in sağlık problemleri hakkında şunları söyledi: 

"Biri psiko-nörolojik nitelikte, diğeri kanser sorunu. Ben doktor değilim ve bu sorunları açıklamaya etik olarak hakkım yok. Parkinson, fiziksel durumu tehdit etmediğinden sadece halka açık görünümleri sınırladığı için çok daha tehlikeli. Ama ölümcül bir teşhis var. Bu bilgilere dayanarak, insanlar onun yaşam ufku hakkında uzmanlık tıp eğitimi bile gerektirmeyen bir sonuca varabilir."

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Halkla İlişkiler Departmanı eski başkanı Prof Solovei, Putin'in o yıl şubat ayında ameliyat olduğunu iddia ediyor. Başka bir Rus kaynak, bunun bir karın kanseri ameliyatı olduğunu iddia etmeye devam etti. Hatta Rus liderin 2021'in başlarında Kremlin'den ayrılacağını duyurmayı planladığı bile iddia edildi.

Ancak Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Rus liderle ilgili her şeyin "iyi" olduğunda ısrar etti bu iddiaları "kesinlikle saçmalık" olarak nitelendirdi.

AŞIRI DERECEDE UZUN TOPLANTI MASALARI

Kanser hastaları veya kronik rahatsızlıkları olanlar gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişilerin ciddi bir Kovid-19 vakasına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu biliniyor. Putin'in yabancı liderlerden ve hatta meslektaşlarından birkaç metre uzakta oturma kararının arkasında bunun olup olmadığı konusunda bir spekülasyon dalgası var.

"Aşırı sosyal mesafeli" bir şekilde, Fransa lideri Emmanuel Macron, Putin ile yaptığı görüşmede 13 metrelik bir masanın diğer ucunda oturmak zorunda kaldı. Putin'in kendi dışişleri bakanı Sergei Lavrov da orantısızca uzun bir masanın diğer ucunda oturuyordu.

Putine güç pozunu öğretti 30 yıllık sırları tek tek anlattı

Putin'in ziyaretçilerinin çoğunun, onunla görüşmeden önce iki hafta boyunca otellerde karantinaya alındığı da aktarılanlar arasında. Ayrıca Kremlin'e gelen ziyaretçilerin ayrıntılı bir dezenfektan püskürtme tünelinden geçmek zorunda kaldıkları bildirildi.

Aşırı önlemleri, liderin ciddi bir enfeksiyona karşı savunmasız olduğu için Covid'e yakalanmaktan korktuğuna dair söylentilere yol açtı.

İSTİHBARAT İDDİALARI

Gizli istihbarata erişimi olan Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, geçen hafta bir tweet atarak Putin ile ilgili "bir şeylerin ters gittiğini" yazdığında tüm dikkatleri üzerine çekti. Kıdemli politikacı Senato İstihbarat Komitesi'nde yer alıyor ve gördüğü bilgiler hakkında konuşmasına izin verilmiyor. Ancak Rubio, Putin'in "farklı ve önemli" bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Rubio, "Keşke daha fazlasını paylaşabilseydim, ancak şimdilik birçok kişi için Putin'le ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğinin oldukça açık olduğunu söyleyebilirim" diye yazdı.

"O her zaman bir katil oldu, ancak şimdiki sorunu farklı ve önemli. Putin'in beş yıl öncekiyle aynı tepkiyi vereceğini varsaymak hata olur." diyen Rubio, daha sonra Putin'in "bazı nöro/fizyolojik sağlık sorunları var gibi göründüğünü" ekledi, ancak daha fazla detay vermedi.

Eski bir Beyaz Saray ulusal güvenlik yetkilisinin Telegraph'a ABD'nin bunu "kişiselleştirmesi" gerektiğini söylemesiyle, Putin'in gerçekten hasta olup olmadığını ortaya çıkarabilecek herhangi bir istihbaratı yayınlaması için ABD'ye baskı artıyor.

PUTİN'İN SOVYET İHTİŞAMINI GERİ KAZANMA YARIŞI

Putin, Sovyet ihtişamını geri kazanmaya yönelik büyük planlarını yavaş ama emin adımlarla gerçekleştiriyor. 2008'de Gürcistan'ı işgal etti ve 6 yıl sonra Kırım'ı ilhak etti. 2021'in başlarında Rus yasasında yapılan değişikliklere göre, artık 2036'ya kadar Devlet Başkanı olarak kalabilir. Putin'e, Ukrayna'yı uzun bir süre boyunca "dilim dilim" alarak işgal etmek için bolca zaman verecek. Bu nedenle, pek çoğu, eğer hasta değilse ve sınırlı zamanı yoksa, tek seferde tüm Ukrayna'yı ele geçirmek için neden bu kadar büyük bir kumar oynadığı konusunda şaşkına döndü. Bu da fiziksel sağlığının zamanının tükenmekte olduğu anlamına geldiği şüphesini artırıyor.