GündemAsfaltı bile söküp attı!

Asfaltı bile söküp attı!

24.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizm cenneti Bodrum yine kâbus yaşadı. Önceki gün başlayan sel suları cadde ve sokakları savaş alanına çevirdi. Felakette can kaybının yaşanmaması en büyük teselli oldu

Asfaltı bile söküp attı

Turizmin başkenti olan ve bayram öncesi otellerdeki doluluk oranları yüzde 100’e ulaşan Muğla’nın Bodrum ilçesi önceki gece sel kabusu yaşadı. Bodrum, yaklaşık 3 saat süren sağanak yağmurun ardından dağlardan gelen sel sularıyla adeta savaş alanına döndü.

Haberin Devamı

Geçmişte dere olan ancak yapılaşmayla cadde ve sokağa dönüşen kent merkezinde sel suları önündeki onlarca otomobili kibrit kutusu gibi sürüklerken bayram öncesi yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarının sokak ve caddelerde yüzlerce ev iş yeri sular altında kaldı. Ekiplerin sabaha kadar yüzlerce vatandaşı kurtardığı sel felaketinde 10 kişi yaralandı. Sel sularının 2 metreyi aştığı felakette can kaybı yaşanmaması en büyük teselli olurken valilik kriz masası oluşturdu.


Dereyi vurdu

Üçkuyular Caddesi, Dere Sokak, Hamam Sokak, Atatürk Caddesi, Cevat Şakir Caddesi’nde yüksekliği 2 metreyi geçen sel suları onlarca aracı 300 metre ilerideki Azmak Başı Köprüsü’ne kadar sürükledi. Bazı motosikletler de denize kadar sürüklendi. Bu sırada sürücüler ve yayalar büyük korku yaşadı. Sürüklenen bazı araçlardaki sürücü ve yolcular vatandaşların yardımıyla kurtarıldı. Yaklaşık üç saat süren şiddetli yağmurun oluşturduğu selin şiddeti ile asfaltlar yarılırken kaldırımlar da söküldü. Selden bazı alışveriş merkezleri de nasibini aldı. Bazı alışveriş merkezlerinin içi su doldu. Yağmurun şiddetini kaybetmesiyle kurtarma çalışmaları başladı. Selin gerçek boyutları ise gün ağardıktan sonra ortaya çıktı. Sabah saatlerinde işyerlerine gelen esnaf şoke oldu. Barlar Sokağı’nda yürüyüşe çıkanlar gördüklerine inanamadı.

Haberin Devamı


Su arıtma tesisi çöktü

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Can kaybı olmaması önemli. Genel afete girebliecek olağanüstü bir durum yok. Elektrik sorunumuz var” dedi. Belediyeye 347 ihbar geldiği, ekiplerin 8 kişiyi kurtardığı kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de 52 araç ve 264 personelle görev yaptığı kaydedildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tesisler Daire Başkanlığı’na ait 4 arıtma tesisi ile 9 terfi merkezinin de zarar gördüğü, bu merkezlerdeki 30 jeneratörden 20’si arızalandığı kaydedildi. Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi yakınlarına düşen yıldırım nedeniyle otomasyon sisteminin çöktüğü öğrenildi.


100 vatandaş kurtarıldı

Kurtarma çalışmalarına katılan AFAD Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, en az 350 ev ve iş yerinin su baskınından etkilendiği, mahsur kalan 100 vatandaşın kurtrıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Her yıl aynı manzara yaşanıyor

Bodrum’da 29 Ocak 2011’teki selde Ortakent, Yahşi, Bitez, Gümbet, Turgutreis ve Yalı’da 500 yakın ev ve işyerini su basmıştı. 3 Aralık 2012’teki selde Turgutreis sular altında kalmıştı. Biriken su sebebiyle yollar ulaşıma kapanmıştı. Bodrum’da 2 Oocak 2014’te de yine Atatürk Caddesi’nde bulunan Dere Sokak sular altında kalmış, Bitez’de çok sayıda sokağı sel basmıştı.
Asfaltı bile söküp attı
Kocadon: Bu tam bir afet
Bodrum Belediye Başkanı Kocadon da yaptığı ilk açıklamada ilçede bugüne kadar böyle bir felaket yaşamadıklarını, sabaha kadar tüm ekiplerin uyumadan çalıştığını belirtti. Kocadon, şunları söyledi: “Bodrumluyum. Böyle bir felaket görmedim. Bunun adı aslında tam bir afet. Bodrum savaş alanı gibi. Sabaha kadar çalıştık. En büyük desteği özel sektörden görüyoruz. Özel sektör hem işçi hem de araç bakımından bize çok destek oluyor. Bayram öncesi bunu yaşamamız üzücü. Ancak en büyük tesellimiz tek can kaybının olmaması. Kriz masası oluşturduk. Bodrum’u acil olarak bayrama hazırlayacağız. Ancak Bodrum’un alt yapısının büyük bir bölümü hasar gördü. Onlarca araç ev ve işyeri sular altında kaldı. Benim de otelim ilk kez sular altına kaldı. Şu anda hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz.”
Bodrum Belediyesi ekipleri temizlik çalışmalarına başlarken, Muğla Büyükşehir Belediyesi, AKUT ve AFAD ekipleri de çalışmalara başladı.
Vali: Olağanüstü bir durum yok
Kriz masasını yöneten Muğla Valisi Amir Çiçek, “Yağıştan kaynaklanan taşkınlar vardı. Elektrik iletişim hatlarımızda, kanalizasyon hatlarımızda, vatandaşlarımızın evlerinde ve işyerlerinde hasarlar meydana geldi. Elektrik kesintileri yaşandı. Ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor. Bodrum, şu an itibariyle sıkıntılı anı atlattı. Genel afete girebilecek olağanüstü bir durum yok. Her şeyden önce can kaybımız yok. Bir vatandaşımızın sel sırasında evini temizlerken yaralandığını biliyoruz. Onun da tedavisi yapıldı. Diğer yaralı vatandaşlarımıza da geçmiş olsun diyoruz. Hasar tespiti için ön tespitler yapıyoruz. Bodrum’un en kısa zamanda bayrama en iyi şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Ekiplerimizin gece gündüz çalışması devam edecek” dedi.

PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU UYARDI:
Bodrum derenin içinden geçmiş

Bodrum’daki sel felaketini değerlendiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu selin meydana geldiği bölgede bina yerine bitki olması durumunda suyun altı kadar daha yavaş akabileceğini söyledi. Habertürk’te konuşan Kadıoğlu “Toprak yağmura doymuşsa yağış akışa geçiyor. Orada bina yerine bitki olsaydı altı kat daha yavaş olabilirdi. Su dere tarafından bir an önce denize ulaşamıyor. Engelleri yıkmak zorunda kalıyor. Bodrum derenin içinden geçmiş. Dere binlerce yıldır orada. Bodrumlular oraya gelmiş bina yapmışlar. Doğa kanunu, su denize ulaşmak zorunda” ifadelerini kullandı. Kadıoğlu “Meteroloji uyarıyor. Sen de o zaman arabını yüksek yerde park et. Halılarını kaldır, elektriğini kes. Kapına naylon sereceksiniz, üzerine de kum torbası koyacaksınız bu suyu engeller” dedi. l HABER MERKEZİ
3 saatte 161 kg yağmur
Meteoroloji yetkililerine göre, Bodrum’da önceki gün 09.00 ile dün 09.00 saatleri arasında 230 kilogram yağmur düştüğünü, bunun rekor olduğunu bildirdi.Sağanağın etkiliği olduğu 3 saatte 161 kilogram yağmurun düştüğü, bunun facianın boyutunu büyüttüğü bildirildi. Bu arada sonbaharın ilk yağmuru olması nedeniyle toprağın suyu emmediği, derelerin ağaç dalları çöplerle dolu olduğu, sel sularının çamur olarak akmasının altlyapıyı tamamen iflas ettirdiği gözlendi. Yıllar önce altı derenin üzerine kurulan Bodrum kent merkezinin yapılaşma nedeniyle bu sıkıntıyı her yıl yaşadığı ancak ilk kez bu kadar büyük sel felaketinin görüldüğü hatırlatıldı.

‘Bitki olsa yavaş akar’
Bodrum’daki felaketi değerlendiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu selin yaşandığı bölgede bina yerine bitki olması durumunda suyun altı kadar daha yavaş akabileceğini söyledi. Kadıoğlu “Toprak yağmura doymuşsa yağış akışa geçiyor. Bina yerine bitki olsaydı altı kat daha yavaş olabilirdi. Su, denize ulaşamıyor. Engelleri yıkmak zorunda kalıyor” dedi.
‘Ranta dayalı imar planları olmamalı’
Dere yataklarındaki betonlaşma sonucu oluşan seller, afetlere çanak tutan yapılaşma ve rant odaklı uygulamaların tüm Türkiye’de devam ettiğini vurgulayan Şehir Plancıları Odası Muğla Şube Başkanı İsmet Şahin şu bilgileri verdi: “Dereler önce dolduruldu, sonra imara açıldı. Yanlış politikalar yüzünden bu defa Bodrum bayram arefesinde afeti yaşadı. Bu felaket, ‘yazlık başkent’ yakıştırması yapılan Bodrum’da uygulanan yanlış hatalı ve ranta dayalı imar ve yapılaşmanın eseridir.”

‘Doğaya duyarsız RES projeleri’
“Bu felaketin nedeni, izlenen doğaya duyarsız RES projeleri, ihtiyaçtan fazla üretilen ikinici konut adı altındaki yapılaşmalara, bilimsel verileri yok sayan dere ıslah projelerine, doğayı, yaşayanları hiçe sayan madencilik faaliyetlerine, topografya koşullarını göz ardı eden gelişigüzel ve tamamen ranta dayalı imar planları ve bu planları uygulayanlar, izin verenlerdir.”

‘Popülist politikadan vazgeçilmeli’
“Ne yazık ki turizm kenti olan ve etrafı denizlerle çevrili Bodrum Belediyesi’nde 500’e yakın memur ve işçi personelin içinde bir tane işçi veya memur kadrosunda şehir plancısı bulunmamaktadır. Yapılması gereken, ranta dayalı parçacı planlamadan, popülist kentleşme politikalarından vazgeçilmeli, tüm derelerin üzerleri açılmalı, ormanlık alanlardaki madencilik ve RES politikalarında derhal vazgeçilerek ormanların özgür bırakılmasıdır.”
İZMİR Milliyet

Datça da etkilendi
-Muğla’nın Datça ilçesinde sağanak ve fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde yer yer 70 kilometre hıza ulaşan fırtına nedeniyle küçük balıkçı tekneleri batarken, iskeleler zarar gördü.

- Ortaca’da etkili olan fırtına nedeniyle Rusya’dan tatile gelen 8 kişinin bulunduğu katamaran, Babadağ Adası açıklarında demir attı.
- Adana’da pazartesi yağan aşırı yağışın ardından yaşanan su baskınlarının nedeni ortaya çıktı. ASKİ’nin nehir suyu ile kentin atık su şebekesinin irtibatını kesen ‘giyotin’ denilen kapağı kapatmadığı saptandı.