GündemAsbesli toprak nedeniyle kanserden ölümler arttı

Asbesli toprak nedeniyle kanserden ölümler arttı

16.08.2008 - 22:09 | Son Güncellenme:

.

Asbesli toprak nedeniyle kanserden ölümler arttı

KONYA'nın Halkapınar İlçesi'ne bağlı Yassıkaya ve Eskihisar Köyleri'nde asbestli toprak yüzünden neden olan kanser vakalarını önlemek için yeterince tedbir alınmadığı ileri sürüldü. Köylüler, 2000 yıllarında kansere neden olan çevresel faktörlerin kaldırılmasına yönelik eylem planı hazırlandığını vurgularken, 2001 yılından bu yana köy yollarına asfalt altyapı çalışmaları yapıldığını ancak köy içine asfalt dökülmediğini söyledi.
Çaresiz kaldıklarını dile getiren Yassıkaya Köyü Muhtarı Ali Taçyıldız, “60 haneli, 230 nüfuslu köyümüzde bugüne kadar 30 kişi kanserden hayatını kaybetti.  4 kişinin de hala kanser tedavisi sürüyor. 2001 yılından bu yana köy yollarında asfalt ve alt yapı çalışması yapıldı. Ancak köy içine asfalt dökülmedi. Kanser vakalarının daha da çoğalması mı bekleniyor? Çaresiz kaldık. Kanserden ölümlerin önlenmesi yolunda adım atılmaması üzücü” dedi.
Köy halkının kanser riski altında yaşadığını belirten Eskihisar Köyü Muhtarı Arif Taka da gelecek nesillerden kaygı duyduklarını artık devletin yardım elini uzatması gerektiğini kaydetti. Taka, köylerinde bugüne kadar 18 kişinin kanserden öldüğünü de sözlerine ekledi.
Diğer taraftan kanserli köylerin yol problemleri Konya İl Genel Meclisi'nin Ağustos ayı oturumuna da taşındı. Özel İdare Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu'nda Eskihisar ve Yassıkaya köylerinde köy içi yollar dar olduğu için asfalt yapılamayacağı belirtildi. Köylere kilitli taş döşenmesi için 227 bin 880 YTL ödeneğe ihtiyaç duyulduğu kaydedilen raporda, köylerin kilitli taşlarının, 2008 yılı bütçesinden ödenek cetvelindeki işlerin ihale ve yapım süreci tamamlandıktan sonra arta kalan bütçeden yapılmasına ve daha sonraki dönemlerde yeniden değerlendirilmesine karar verildiği ifade edildi. Rapor, meclis tarafından da kabul edildi.
Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci de bölgede bulunan asbestli toprağın kanser yapıcı madde içerdiğini söyledi. Bu köylerde insanların akciğer kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Küçükkendirci, “Bölge halkı bu toprağı evlerinin sıvasında, köy yollarında kullanıyor. Kötü kokuyu gidermek amacıyla da bebeklerin altına bağlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bölgede yaptığı araştırma sonucu bölgemiz Kanser Eylem Planları'na dahil edildi. Bölge halkına ilk eğitimi 2006 yılında verdik. Ancak çevrenin ekonomik durumu iyi değil ve halkda asbestli toprağı kullanmaya devam ediyor” diye konuştu.

HAZIRLANAN ACİL EYLEM PLANI
1998 yılında bölgede kanserden ölümlerin fazla olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı bölgede geniş çaplı inceleme yapmıştı. Daha sonra bölgedeki kanser yapıcı etkenlerin belirtildiği bir rapor hazırlanmış, ‘Konya İli Halkapınar İlçesi Yassıkaya ve Eskihisar Köylerinde Çevresel Faktörlere Bağlı Olarak Görülen Kanser Riskinin Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Eylem Planı’ çıkarılmıştı. 17 Nisan 2001 tarihli eylem planında köylerde yaşayan vatandaşların asbest maruziyetlerinin en aza indirebilmesi için, asbestli toprağın evlerde sıva amaçlı kullanılmasının önlenmesi, asbest maruziyetinin önlenmesi için yolların asfalt ya da kilitli taşla döşenmesi, halkın eğitim ve kültür seviyesine yönelik eylemlerin artırılması, Toros Dağları'ndaki asbestli toprağın yağış suları ve rüzgarlarla dağ eteğindeki köylere ulaşmasının önlenmesi (erozyonla mücadele), bu toprakla sıvanan evlerin başka sıva maddelerle tekrar sıvanması, halkın yeterli ve sağlıklı içme suyuna kavuşturulması ve genel sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi çalışmalarının acilen yapılması istenmişti.