GündemArif Doğan sırlarıyla öldü

Arif Doğan sırlarıyla öldü

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

47 yıl 3 ay hapis cezası aldığı Ergenekon davasında resmi olarak hiç kabul edilmeyen JİTEM’i kurduğunu itiraf eden Arif Doğan dün evinde öldü. Doğan’ın evinde bulunan belgeler hâlâ mahkeme kararıyla gizli tutuluyor

Arif Doğan sırlarıyla öldü

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulan JİTEM’i kurduğunu söyleyen ve “Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 47 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan emekli Albay Arif Doğan, dün sabah İstanbul’daki evinde öldü. Düzce’de bugün toprağa verilecek Doğan’ın, el konan arşivindeki sırlar hâlâ açığa çıkmadı.
İstanbul’daki evinde saat 06.55’te ölen Doğan’ın avukatı Coşkun Atılğan, uzun süredir Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde ve evde tedavi altında tutulan müvekkilinin kalp yetmezliği, şeker ve solunum yetmezliği gibi birçok rahatsızlığı bulunduğunu söyledi. Doğan’ın cenazesi, bugün Düzce’de öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Hatay Kırıkhan’da 1945’te doğan Arif Doğan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisiyken okuldan ayrılarak Harp Okulu’na girmişti.
Doğan, 1983’te Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevliyken İstihbarat Grup Komutanlığı’nı kurmuş ve 7 yıl başkanlık etmişti. 1998 yılında DYP’den milletvekili adayı olmuş ancak kazanamamıştı. Ergenekon davası kapsamında 14 Ağustos 2008’de Ankara’da tutuklanan Doğan, Silivri Cezaevi’nde tutulurken sağlık sorunları nedeniyle 16 Temmuz 2009’da tahliye edilmişti.

‘JİTEM’i ben kurdum’
Davada ilk savunmasında “Ben vatan haini değilim. Suçlu olsaydım adaleti size bırakmaz, kendi cezamı kendim verirdim” demişti. Arif Doğan, duruşmada Genelkurmay Başkanlığı’nın uzun süre varlığını kabul etmediği faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulan JİTEM’i kurduğunu söyleyerek “Evet, ben kurdum. Yıllardır diyorum. Bunu söylerken de ben askeri literatürün dışına çıkıyorum. ‘JİTEM yok’ diyenlere de ‘hodri meydan’ diyorum. Var mı yok mu görsünler” demişti. Doğan ayrıca bir türlü bulunamayan ve öldüğü söylenen “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığını da savunmuştu.

Haberin Devamı

Dokuz çuval belge arşivde
Ergenekon’da gözaltına alındıktan sonra Beykoz Çavuşbaşı’ndaki bir emlak bürosunun deposunda yapılan aramada Arif Doğan’a ait olduğu belirlenen evrak bulunmuştu. 9 çuval dolusu dokümanın arasında JİTEM ile ilgili resmi belgeler ele geçirilmişti. Bu belgeler, “gizli kalması gerektiği” gerekçesiyle mahkemenin kasasında saklanmıştı. Belgeler, dava klasörleri arasına da girmedi. Doğan, daha sonra bu belgelerle ilgili “JİTEM’in açılımının Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele olduğunu, bazı belgeleri deposunda arşivlediğini, iade etmeyi unuttuğunu” söylemişti. İddianamede ise belgelerle ilgili, “Jandarma Genel Komutanlığı’nın emir-komuta sistemi içinde olmasına rağmen, çalışma tarzları itibarıyla adeta özerk yapılanma ile faaliyetlerini sürdüren Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve bağlı Jandarma İstihbarat Tim Komutanlıklarının üst makamlara sundukları resmi brifing veya özel değerlendirme notları” ifadesi yer almıştı.

Yazarlar