12.04.2015 - 11:09 | Son Güncellenme:
İnternet kullanımının artmasına bağlı olarak, günümüzde işlemlerimizi internet üzeriden yapmaktayız. Bu kapsamda işlem yaparken zamandan da büyük oranda tasarruf sağlamaktayız. Bu yazımızda sizlere araç sorgulama, plaka sorgulama, araç hasar kaydı sorgulama, tramer sorgulama işlemlerinizi ayrı ayrı nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında verecek olduğumuz bilgiler yardımı ile birlikte sizlerde işlemlerinizi kolayca yapabilir ve gerekli olan bilgilere ulaşabilirsiniz.
İlk olarak yazımızda, araç sorgulama işleminizi nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Araç sorgulama işleminizi, E-Devlet sistemi üzerinden yapabileceksiniz. E-Devlet sistemi üzerinden yapacak olduğunuz işlem için ilk olarak şifrenizi edinmeniz gerekmektedir. Şifrenizi PTT şubelerine giderek, kimlik bilgileriniz ile birlikte yapacak olduğunuz başvuru ile edinebilirsiniz. Bunun için 2 TL ücret ödemeniz gerekmektedir. Şifrenizi edindikten sonra ise, sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu kapsamda, satın almıl olduğunuz aracın kime ait olduğunu, borcunun olup olmadığını, modelini, markasını, çalıntı olup olmadığını, herhangi bir hasarının olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Araç sorgulama işleminiz için, TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemlerinizden sonra araç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bir diğer işleminiz ise, hasar kaydı sorgulama işleminizdir. Bu durum içerisinde, hasar kaydı sorgulama işleminiz genellikle ikinci el araç alım ve satım işlemlerinde kullanılmaktadır. Bireyler, alacak oldukları araçların kazaya karışıp karışmadığı öğrenebilmektedirler. Sorgulama işleminizi ise 3 farklı şekilde yapabilirsiniz. Bunlar; plaka ve sigortalı T.C. kimlik no ile sorgulama, plaka ve sigortalı vergi kimlik no ile sorgulama ve plaka ve sürücü T.C: kimlik no ile sorgulamadır. İkinci olarak yapacak olduğunuz işlem E-Devlet sistemidir. Daha önce yazımızda vermiş olduğumuz bilgiler sayesinde bu sorgulama işleminiz için şifrenizi edinebilir ve işleminizi yapabilirsiniz. Diğer işlemleriniz için ise, plaka bilginizi yanında sizden istenmekte olan bilgileri girmeniz ile birlikte işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Plaka sorgulama işlemini ikinci el araç alım-satımlarında önemli bir faktördür. Bu durumda bireyler, alacak oldukaları ve satış işlemi yapacak oldukları araba üzerinde rehin, borç, ceza bilgilerine ulaşabileceklerdir. Plaka sorgulama işleminizi yine E-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapabilir ve gerekli bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bunun için TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz yeterli olacaktır.
Son olarak ise, tramer kaydı sorgulama işlemi hakkında bilgiler vereceğiz. Tramer kaydı sorgulama işleminiz ile birlikte trafik sigortası, kasko, karayolları taşımacılık sigortası bilgilerinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tramer sorgulama işleminiz için herhangi bir şifreye ihtiyacınız olmayacaktır. Bunun için plaka ve sigortalı kimlik numaranız size yeterli olacaktır. Ayrıca sigortalı vergi kimlik numarası ile de işleminizi yapabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise plaka ve sürücü T.C. kimlik numarası iledir. Bu 3 farklı bilgi girişleriniz ile birlikte sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler ile birlikte sizlerde, araç sorgulama, plaka sorgulama, araç hasar kaydı sorgulama, tramer sorgulama işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.