GündemAntik kentlere dijital rehber

Antik kentlere dijital rehber

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yazılımcı Cem Ünalan, web haritası üzerinde Türkiye’deki antik kent ve ören yerlerini işaretleyerek kısa bilgiler paylaştı. Böylece turistlerin yararlanabileceği bir e-kaynak oluşturdu

Antik kentlere dijital rehber

Anadolu’nun antik kentleriyle ilgili kaynak olabilecek dijital bir çalışma gerçekleştirildi. Yazılımcı Cem Ünalan (26) oluşturduğu web haritası üzerinde Türkiye’deki antik kent ve ören yerlerini işaretleyerek kısa bilgiler paylaştı. Böylece yerli ve yabancı turistlerin yararlanabileceği bir e-kaynak oluşturdu. www.ancientcitiesturkey.com adresinden erişilebilen harita, Türkçenin yanı sıra İngilizce de kullanılabiliyor. Haritayla Anadolu’nun geçmişine dijital bir yolculuğa çıkmak da mümkün.

Haberin Devamı

Haritada 83 nokta var

İTÜ çevre mühendisliği bölümü mezunu Cem Ünalan’ı bu çalışmasına, mart ayında yaptığı Altınoluk gezisi yönlendirdi. Gezi öncesi, Türkiye’nin tüm antik kentlerini bir haritada görmek isteyen, ancak böyle bir kaynak bulamayan Ünalan, kolları sıvayıp Türkiye’nin antik hazinesini bir haritaya işledi. Genç yazılımcı, şu ana kadar Türkiye’nin antik kentler haritasında 83 nokta tanımladı.

Antik kentlere dijital rehber

‘Höyükler, antik tapınaklar’

Projeyi Milliyet’e anlatan Ünalan, “Haritayı mayıs ayında yapmaya başladım. Başta antik kentleri ekleme fikriyle yola çıktım, ancak daha sonra kendime rehber olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ören yerlerini seçince kapsamı biraz daha genişledi. Höyükler, tek kalmış antik tapınaklar da harita üzerinde var” dedi.

Haberin Devamı

118 antik kent bulunuyor

Araştırmacı Yaşar Yılmaz’ın ‘Türkiye’nin Antik Kentleri’ kitabından da yararlandığını belirten Ünalan, “Kitaba göre Türkiye’de 118 antik kent var. Ben höyükleri ve tek kalmış yapıları da dahil etmek istediğim için ulaşabileceğim maksimum rakamın 140 civarı olacağını tahmin ediyorum. Yani daha yüzde 60 kadarı tamamlanmış durumda. Bunun yanında, şu ana kadar tek cümlelik bilgi ekleyebildiğim antik kent sayısı 32” dedi. Ünalan, web haritasıyla Türkiye turizmine katkı sağlamayı amaçlıyor.

‘Google Earth’te yıkıntı aradım’

Cem Ünalan antik kentlerin dijital haritasını hazırlarken, en çok araştırmaya vakit ayırdığını belirterek şunları söyledi: “İşin hamallığı diye tabir edeceğim kısmı araştırmaydı. Ancak bir yandan da yeni şeyler öğrendiğim için keyif aldım. Önceliği en bilinen ve ziyaret edilen antik kentlere vermeye çalıştım. İstanbul’dan başlayıp Ege’ye inip, daha sonra da doğuya ilerlerken, kendime Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ören yerleri listesini baz aldım. Listede olmayan pek çok ören yerini de internetten ve kitaplardan araştırarak ekledim. Kataloglanmış bilgiler kısıtlı olduğu için ören yerlerinin koordinatlarını tek tek ben topladım. Özellikle bazı ören yerleri hakkında pek fazla bilgi olmadığı için Google Earth’te yıkıntı aradığım da oldu. Koordinatlardan sonra, ziyaret edecekler için faydalı olabilecek her türlü bilgiyi topladım. Tripadvisor ve Foursquare linkleri, saat ve giriş ücreti bilgilerinin yer aldığı muze.gov.tr linklerini de veri tabanına ekledim. Daha da araştırmak isteyen meraklılar için, öncelikli olarak Wikipedia linkleri, daha sonra ise blog yazıları ve Ekşi Sözlük gibi eğlenceli kaynakları toparladım, linklerini İngilizce ve Türkçe olarak ayırdım.”