28.04.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:
Antibiyotik belirli saatlerde ve düzenli olarak içilmelidir
Bakterilerin vücudumuzda üremesi, gelişmesi ve etkilerini göstermesi için belirli sürelere ihtiyaçları vardır. Bu yüzdendir ki antibiyotikler belirli saatlerde, atlanmadan içilmelidir. Bu yüzden doktorlar ve eczacılar hastaya mutlaka saati hakkında uyarı yaparlar. Antibiyotiğin vücudumuzdaki hastalığa neden olan bakteriler üzerinde etkinliği farklıdır. Bu yüzden hastalık ve ilaç çeşidine göre ilaç alım saatleri değişir.
Başkasına iyi gelen ilaç bana da iyi gelir demeyin
Yakınınızın hastalık etkeni ile sizinki aynı olmayabilir. Aynı olsa bile sizin o ilaca vereceğiniz tepki farklı olabilir. Hatta bazı ilaçlar bünyede alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Bildiğiniz bir alerjiniz varsa bunu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Zaten birçok ilaç tedavisinden önce bu alerji testini yapmak zorundadırlar. Yapmıyorlarsa mutlaka bu uyarıyı yapın, önce kendi kendinizin doktoru olun.
Bazı besinler antibiyotik tedavisi alırken tüketilmemelidir
Bazı besinler antibiyotiklerin etkinliklerini azaltır bu da tedavinizin gerçekleşemeyeceği hatta sağlığınızın daha kötüye gideceği anlamına gelir. Örneğin greyfurt yerseniz ilaç düzgün bir şekilde parçalanmaz. Aynı zamanda kalsiyum takviyesi de aynı şekilde ilacın emilimini azaltır. Antibiyotik kullanımı sırasında yüksek kafein ve şekerli ürünler de ilaç ile tepkimeye girebilir ve bağırsaklarınızı bozabilir.
Bazı besinlerin de antibiyotik kullanırken tüketimi artırılmalıdır
Antibiyotik tedavisinin belki de en kötü dezavantajlarından biri de hastalığa nende olan zararlı bakterilerin yanında sağlığa çok yararlı olan bakterilerin de ölmesidir. Vücut, sağlıklı yaşamını sürdürmek için bu yararlı bakterilerle birlikte mutualist bir yaşama muhtaçtır. Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında probiyotik içeren özellikle yoğurt, kefir ve fermente ürünler sık sık tüketilmelidir. Yoksa özellikle sindirim bozuklukları ile yeni bir hastalık ortaya çıkabilir.