06.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
21 bin kişiye hizmet
İlk döneminde belediye hizmetlerini üç ana grupta topladıklarını belirten Uysal, bunlardan ilkinin yollar, parklar, binalar, temizlik hizmetleri gibi temel altyapı hizmetleri olduğunu söyledi. İkinci grubun ise sosyal hizmetler olduğunu belirten Başkan Uysal, “21 bin kişiye sosyal hizmet götürüyoruz” dedi. 3’ncü başlığı ise “Komşulaşma ve Kardeşleşme” çalışmaları olarak kurguladıklarını belirten Uysal, şöyle konuştu: “Dini ve milli bayramlarda, insanımızın özel günlerinde Muratpaşa’da biriz, birlikteyiz. Ötekimiz, yabancımız yok bizim. Tüm bu çalışmaları insan ayrımı yapmadan yapabilmek, vergisinin her kuruşunu eşitlikçi bir anlayışla insanımıza geri döndürmek bir yerel yönetim devrimidir.”
‘Yüzde 145’lik çalıştık’
Bugünden geriye baktığında 30 Mart 2014 öncesi seçmene söz verdiği hizmet ve projelerin yüzde 95’ini yerine getirdiğini belirten Başkan Uysal, “Her ne kadar siz bir gelecek planı yapsanız da gündelik yaşam başka toplumsal ihtiyaçları ortaya çıkartıyor. Biz seçim vaadi haline gelmemiş en az 50 kalemlik daha iş yaptık. Yani 5 yılda yüzde 145’lik çalıştık” dedi.
Toplumun tüm kesimlerine ulaşan Muratpaşa Belediyesi, sosyal kreşler, yaşlı evleri, kentin sosyal kültürel imkanları en kısıtlı mahallerinden bulunan destek eğitim kurs merkezleri, gençlik merkezleri ve gençlik evleri, kadın danışma merkezleri açtı. Falez Kıyı bandında Antalya’nın en güzel noktası Engelsiz Kafe olarak düzenlendi. Evde bakım hizmetleri, halk çamaşırhaneleri, günlük 4 bin 94 kişiye sıcak yemek imkanı sağlayan aşevi kimsesizlerin yanında oldu.
İhtiyaçlara dönük çalışma
Belediyecilikte Muratpaşa’nın ihtiyaçlarına dönük bir çalışmayı tercih ettiklerini belirten Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tercihi yaptığınız zaman Türkiye’de insanlarını alıştırılmak istendiği bir belediyecilik anlayışının direk dışına çıkıyorsunuz. ‘Bir eser dikelim, 150 kilometreden görülsün, toplumsal işlevi ne olursa olsun ama bize prestij kazandırsın’demiyoruz.
Bir eser yapalım kentin yaşam kalitesini yükseltsin, toplumsal bir ihtiyaca cevap versin istiyoruz. Muratpaşa’mızın cadde ve sokaklarını yenilerken de, yeni park alanı oluştururken de, toplumun dezavantajlı kesimlerine ulaşırken de, Türkan Şoray Kültür Merkezi’ni, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum İnovasyon Merkezlerini ve Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’ni projelerini hayata geçirirken de aynı motivasyonla hareket ediyoruz.”
15 bin sanatsever ağırlandı
Başkan Uysal, “Yeşilbahçe Mahallemiz’de Antalya’nın kültür sanat hayatına ayrı bir renk ve soluk kazandıran Kültür Merkezimizi açtık. Kültür Merkezimize, Altın Portakal’ın ilk ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan Türkan Şoray’ın adını verdik. 2018 kasım ayından itibaren 22 ayrı etkinliğe ev sahipliği yapan Türkan Şoray Kültür Merkezimiz, yaklaşık 15 bin sanatsever komşumuzu ağırladı” dedi.
Sokaklar yenilendi
Muratpaşa Belediyesi, Ümit Uysal’ın Antalya’ya kazandırdığı yaklaşık 70 konu başlığında toplanan projeleri hayata geçirdi. İşe önce Antalya’nın aynı zamanda en eski mahallerinin bulunduğu ilçede, cadde ve sokak yenileme projeleriyle başladı. Doğalgaz, elektrik, kanalizasyon, yağmur suyu drenaj ve yüksek hızlı internet gibi altyapı çalışmaları tamamlanan mahallerde eskiyen, bozulan asfalt tamamen kazınarak Muratpaşa’nın kendi tesislerinde ürettiği asfaltla kaplandı.
Konteyner rekoru
Cadde ve sokak yenileme çalışmalarına park ve bahçeler alanında hummalı bir çalışma eşlik etti. Aralarında Erdal İnönü, Tarık Akan ve Ziya Gökalp Kent Parkları’nın da bulunduğu 801 bin 111 metre genişliğe uzanan 303 yeni park da bu dönemde hizmete açıldı. Muratpaşa Belediyesi, aynı zamanda patentine de sahip olduğu yeraltı çöp konteyner sisteminde de Türkiye’de kırılması neredeyse imkansız bir rekora imza attı. Muratpaşa’da 3 bin 710 konteyner yer altına alındı.
Bir ‘Alo’ya anında hizmet
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa’nın daha birçok hizmetinin herkese eşit ve adil şekilde ulaşmasını ise Turunç Masa üzerinden sağladıklarını söyledi. İlçe sakinlerinin vergileriyle oluşturulan belediye bütçesinin etkin kullanımını sağlaması, şeffaflığı güçlendirmesi ve Muratpaşalıların belediye yönetime katılımını sağlayan Turunç Masa’nın medeniyet projesi olduğunu belirten Başkan Uysal, “Turunç Masa’yla 444 80 07 numaralı telefondan ‘Alo’ diyen herkesin emrine belediye hizmeti 48 saat içinde gidiyor. İşte medeniyet projesi budur” dedi.
Çevreci kartla burs olanağı
Muratpaşa Belediyesi’nin bu dönemde Türkiye çapında en çok dikkat çeken çalışması ise cam, plastik, kağıt gibi nitelikli evsel atıklarını kaynağında ayrıştırılarak ödül karşılığında toplandığı Çevreci Komşu Kart Projesi oldu. Başkan Uysal, “Proje ilk uygulandığı günden 2018 sonuna kadar 9 milyon 156 bin 768 kilogram cam, kağıt, metal, plastik gibi nitelikli ambalaj atığı evlerden toplandı. Bunun karşılığında kartlara Muratpaşa sakinlerinin anlaşmalı marketlerde, sinema salonlarında ya da üniversite öğrencilerine burs olarak aktarabilecekleri 2 milyon 794 bin 157 lira karşılığı puan yüklendi” dedi. Çevreci Komşu Kart, ayrıca, 2 yıl içinde 192 bin 61 lira burs olanağı sağladı.
Sanat dolu Muratpaşa
Muratpaşa Belediyesi, kültür ve sanat alanında gerçekleştirdiği çalışmalar ise Antalya’yı bambaşka bir noktaya taşıdı. Başta Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu, Aydın Kanza Parkı içinde bulunan sergi salonu olmak üzere bin 860 kültür ve sanat etkinliğine kapılarını açan Muratpaşa Belediyesi, Kaleiçi Old Town Festivali, Antalya Edebiyat Günleri, Yöreler Renkler Festivali, Kadın Kooperatifleri gibi festivalleri dünya festivalleri ajandasına sokmayı başardı.
Avrupa’nın en büyük sivil toplum merkezi
Ümit Uysal Başkanlığı’ndaki Muratpaşa Belediyesi; Doğuyaka Mahallesi’nde milyonlarca liralık yatırımla Avrupa’nın en büyük dernekler yerleşkesini de içinde barındıran Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezlerini hizmete açtı. Başkan Uysal, 123 derneğin sivil toplum merkezinde yer aldığını belirtti.