29.04.2018 - 12:18 | Son Güncellenme:
Alzheimer hastalığının olumsuz yönleri nedir?
%5 genetik olarak açıklanan Alzheimer hastalığı, genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Yaşam standartlarını oldukça etkileyen Alzheimer, unutkanlıkların artmasıyla sinyallerini vermeye başlamaktadır. Hastalık ilerledikçe, beyin işlevlerini tamamen yitirir. Kişi yeni şeyler öğrenmeye, düşünmeye, olaylar arasında Neden-sonuç ilişkisi kurmaya ve konuşurken kelime bulamamak gibi pek çok zorluklarla karşılaşır.
Hastalığın ilerlemesiyle beraber; adını, geçmişinden çoğu bilgiyi unutarak yemek yeme ve tuvalet gibi kişisel ihtiyaçlarını gideremez hâle gelir. Bu hastalığın tedavisi olmadığı, sadece hastayı rahatlamak için yöntemler uygulandığı bilinmektedir. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, Alzheimer’e çare bulunduğu iddia edilmektedir.
Alzheimer’in çaresi var mıdır?
Alzheimer hastalığını, beyin hücrelerinin ölmesi ve küçülerek işlevlerini kaybetmesi olarak açıklamıştık. İskoç bilim adamları, geliştirdikleri yöntemlerle, beyinde oluşan bu tahribatı yok edeceklerini ve yaşanılan hafıza sorununu tersine çevirecekleri bir yöntem olduğunu söylemektedirler. Geliştirdikleri bu yöntem ise; amiloid olarak zehirli bir proteinin, beynimizdeki hafıza ve düşünme gibi işlevlerden sorumlu hücreleri öldürmesinden dolayı bir kimyasal geliştirmişlerdir. Bu kimyasalların, yapılan araştırmalar sayesinde, zararlı amiloid proteinlerine yapışarak, onları zararsız hâle getirdiğini ve beyinde yaşanılan tahribatı önleyerek hafıza sorununu önlediği söylenilmektedir. Tek sorun ise; bu kimyasalların, insanlar üzerinde kullanılması için 3 yıllık bir araştırma ve deneyimleme sürecinin gerekmesidir.