22.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Arif Balkan / İSTANBUL
AB’nin ağır metal oranları yüzünden Türkiye’den ithalatını yasakladığı kum midyesi kaçakçıların yeni gözdesi. Türkiye’den Yunanistan’a kayıklarla midye götüren kaçakçılar,
komşudan da Türkiye’ye ucuz kırmızı et getiriyor. İzmir Aliağa’dan çıkarılan midyeler 6-20 euro arası fiyatla Yunanistan’da piyasaya sunulurken, karşılığında da kaçakçılar 5-8 euro’ya aldıkları etlerle Türkiye’ye dönüyor.
Edirne, geçtiğimiz yıl yaşadığı göçmen akını ve yasa dışı göçün ardından bu kez bambaşka bir kaçakçılık alanının merkezi konumuna geldi. Kaçakçıların son gözdesi, Türkiye’de çok rağbet görmeyen ancak başta Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi Akdeniz ülkelerinin mutfaklarında vazgeçilmez sos olarak kullanılan, kum midyesi. AB’nin ağır metal oranları yüzünden
Türkiye’den ithalatını yasakladığı kum midyesi ile kırmızı et, kaçakçıların yeni gözdeleri oldu. Türkiye’den Yunanistan’a midye götüren kaçakçılar, Yunanistan’dan Türkiye’ye ise kırmızı et getiriyor.
72 ton midye
Kaçak trafik İzmir Aliğa ve Menemen’de başlıyor. Tarak ve hidrolik pompa sistemiyle çıkarılan tonlarca midye, kıyı şeridinden önce Edirne Enez’e oradan da kayıklarla Yunanistan’a götürülüyor. Jandarma son 2,5 yılda Edirne’de piyasa değeri 1 milyon euro’yu bulan 72 ton canlı midye ele geçirmiş. Yunanistan’dan Türkiye’ye geçirilmek istenen kaçak et miktarı ise sadece yakalananlar baz alındığında 13 ton. Geçtiğimiz yıllarda AB, ağır metal oranları yüzünden kum midyesinin Türkiye’den ithalatını yasaklayınca, Akdeniz mutfağının önemli sos malzemesi olan midye gereksinimi, Yunanistan tarafından karşılanmaya başlandı. Ancak ekonomik kriz sonrası artan iş gücü maliyeti ve yoğun avlanma, ihtiyacın karşılanamamasına neden oldu. Kaçakçılar da Yunanistan’daki bu boşluğu Aliağa’daki midyelerle dolduruyor.
KAÇAĞIN YENi ADI: KUM MiDYESi
İşte rakamlar
Her yıl katlanarak artan midye kaçakçılığıyla mücadele kapsamında jandarma ekipleri 2014 yılında 17 bin 700 kg,
2015 yılında 33 bin 350 kg, 2016 yılının ilk 4,5 ayında ise 20 bin 140 kg kaçak kum midyesi ele geçirdi.
Son iki yılda yapılan 27 operasyonda; 2015 yılında 5 bin 650 kg, 2016 yılında ise 7 bin 280 kg et de yakalanarak imha edildi.
Yakalanana komik ceza
Yasaya göre avlandığı bölgeden dışarı çıkarılması bile yasak olan tonlarca midye, kamyonet ve otomobillere yükleniyor ve 3 şehir geçerek Enez sahiline getiriliyor. Yunanistan’da kilogramı 6 ile 20 euro arasında alıcı bulan tonlarca midyeyi satan kaçakçılar, buradan aldıkları ucuz kırmızı eti de yine yasa dışı yollardan Türkiye’ye getiriyor. Aliağa’nın midyesi Yunanistan’da işlendikten sonra AB pazarına kilosu 60-100 euro arası fiyatla satılıyor. Operasyonlarla yakalanan midyeler tekrar denize bırakılırken, kaçakçılara ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince Su Ürünleri Kanunu’na muhalefet suçundan 1055 lira para cezası uygulanıyor. Kaçakçıların midyeler için kullandıkları araçlar ise trafikten men ediliyor.