24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN - İSTANBUL
Okulların açılmasıyla birlikte, çocukları yaşıtları arasında en çok üzen konuların başında ise büyüme geriliği, özellikle de boy kısalığı geliyor. Türkiye’de akraba evlilikleri nedeniyle büyüme geriliğinin yaygın olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tespitte sıkıntı yaşandığını söylüyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ercan, dünya genelinde 10 binde 1 görülen büyüme geriliğinin, Türkiye’deki akraba evlilikleri nedeniyle daha yaygın olduğunu söyledi.
Büyüme takibi için en kolay yöntemin, çocuğun boyunu yaşıtlarıyla yıldan yıla karşılaştırmak olduğunu belirten Ercan, şunları söyledi:
‘Her yıl ölçüm yapılmalı’
“Büyüme hormonu yetersizliği normalde yaklaşık 10 binde 1 oranında görülür. Türkiye’de akraba evliliklerine bağlı genetik geçiş daha sık. Ülkemizde bebeklikten 5 yaşına kadar daha düzenli bir büyüme takibi yapılsa da 5 yaşından itibaren bu düzen kayboluyor ve çocuk hasta olmadıkça doktora götürülmüyor. Bu büyüme geriliğinin teşhisi anlamında büyük bir açık. Çocukların ergenlik dönemine kadar, 5-11 yaş arasında her yıl doktora gitmesi ve büyüme ölçümlerinin yapılması gerekir” dedi.
Santimleri takip edin
Prof. Dr. Oya Ercan şunları anlattı: “Yeni doğan bir bebek ilk yıl ortalama 25 santim, ikinci yıl 12 santim büyür. Ergenlikle yıllık büyüme hızı artarak 8-10 santime çıkar. Ergenlik öncesi bir kız çocuğunun 3-4 santim büyümesi normal değildir. Ama ergenlikte 5-6 santim uzaması normal olmaz. Bu nedenle aileler çocuklarının büyümesini her yıl düzenli olarak takip etmeli.”