25.05.2023 - 14:29 | Son Güncellenme:
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, TRT Haber'de seçim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
AK Partili Mahir Ünal'ın açıklamaları şu şekilde: Öncelikle 14 Mayıs seçimleri sonuçları itibarıyla Millet İttifakı’nın ısrarla gündemde tuttuğu güçlendirilmiş parlamenter sistem olarak nitelendirdiği son dönemde ağızlarına almasalar da bu sistem değişikliği iddiası ile ortaya çıkmışlardı. 14 Mayıs seçimleri Meclis matematiği açısından baktığımızda güçlendirilmiş parlamenter sistemin seçmen tarafından kabul görmediği. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin seçmen tarafından onaylandığı anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanı hükümet sisteminin devamı, istikrar ve güven mesajı olarak okuyorum.
‘MİLLET İTTİFAKI SEÇMENİNDE HAYAL KIRIKLIĞINA DÖNÜŞTÜ’
14 Mayıs gecesi yaşadığımız siyaset tarihinde konuşacağımız konu Millet İttifakı’nın anketler ve sosyal medya üzerinden oluşturduğu psikoloji Millet İttifakı seçmeninde 14 Mayıs gecesi büyük bir hayal kırıklığı ve kaçınılmaz olarak öfkeye dönüştü.
‘DEPREMZEDELERE KULLANILAN İFADELER KABUL EDİLEMEZ’
Sosyal medyada CHP Tekirdağ Belediyesi de buna dahil oldu. Depremzedelere dönük kullanılan ifadeler de son derece çirkin ve kabul edilemezdi.
Cumhurbaşkanımızın açık ara 49.5 gibi bir oy oranına ulaşmış olması da son derece önemliydi.
CHP LİDERİ KILIÇDAROLU’NUN SÖYLEM DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA
Ben 2011’de parlamentoya girdim Grup Başkanvekili olarak göreve başladım. O gün bugündür sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu yakından takip ederim. Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu siyaset tarzı temelde meşruiyet krizine dayalıdır. Devleti ve devletin kurumlarıyla ilgili her defasında bir meşruiyet krizi çıkarır. Söylem birliği açısından Kemal Bey ile yaklaşık 52 bin belgeyi biz 2018 yılında çalışma yaptırmıştık.
O çalışmanın sonunda ben şunu düşündüm. Hangi Kemal Kılıçdaroğlu? Seçim öncesi ve sonrası hem söylem hem eylem değişikliği açısından baktığımızda aynı soruyu soruyorsunuz hangi Kemal Kılıçdaroğlu?
Liderlik tutarlılık demektir, liderlik çizgisi sınırları, rengi, omurgası olan bir nitelendirme biçimidir.
‘SEÇMENİN HAYAL KIRIKLIĞI İÇERİSİNDE OLDUĞU GÖRÜLÜYOR’
Baktığımızda bütün tuşlara basan bir genel başkan görüyoruz ve Sonuçları itibarıyla da maalesef kendi seçmeninin büyük bir hayal kırıklığı içerisinde olduğu açık bir şekilde sahada görülüyor.
‘TÜRKİYE BÜTÜN DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ LİDERLİK ÖRNEĞİ SERGİLİYOR’
Ben hiçbir zaman Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tutarsızlık görmedim. Fikri takibi bellidir.
Burada bir hususa değinmek istiyorum. Hepimizin, hangi siyasi görüşten olursak olalım üzerinde mutabık olduğumuz bir şey var. Dijital çağ diye isimlendirilen yeni dünyada önümüzdeki süreçte kurulacak masalarda Türkiye son derece güçlü liderliği ile her yerde var. Libya’da, Doğu Akdeniz’de, Suriye’de Çin-Tayvan geriliminde var, tahıl koridorunun çözülmesinde var. Türkiye bütün dünyanın kabul ettiği, aktörlerin kabul ettiği güçlü bir liderlik örneği sergiliyor.
Güçlü liderlik Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğidir. Kemal Kılıçdaroğlu’na baktığımızda kendi seçmeni de dahil bunu göremiyoruz. Kendi seçmenine anketlerde sorulduğunda bizim karşımızda var olan seçmeni de şekillendiren Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği.
Kılıçdaroğlu’nun bu referandum demesinin arkasında şu yatıyor. Siz Recep Tayyip Erdoğan’ın varlığını evet, hayır olarak oylayacaksanız sizin siyasal varlığınız, projeleriniz nerede? Millet İttifakı’nın ortaya koyduğu çerçeve Cumhurbaşkanı dağılımı, Cumhurbaşkanı yardımcısı dağılımı, bakanlık dağılımı, kendi aralarında yaşadıkları krizler, kendi kişisel ilişkilerini yönetmekte sorun yaşayan ilişkiler yumağı.
Kendi aralarındaki ilişkileri yönetemeyen yapının Türkiye’deki krizlerle ilgilenmesi ve bu krizlere çözüm üretmesi pek mümkün görülmüyor.
MİLLET İTTİFAKI LİSTESİNDEN GİREN ADAYLAR VARDI. BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE NASIL YOL İZLERLER?
Meclis aritmetiği bize bir şey gösterdi ki seçmen kesinlikle güçlendirilmiş parlamenter sistem seçeneğini elinin tersi ile itti. Cumhurbaşkanı hükümet sistemi ile yola devam kararı aldı. İstikrar açısından Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kurucu iradesi olarak sayın Cumhurbaşkanımızın seçmen tarafından onaylanacağı açık bir şekilde görülüyor.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi siyaseti kıymetli hale getirdi. Bunun sonucu olarak bütün siyasal oluşumlar kendilerini ifade edebilecekleri platformlar buldular. Millet İttifakı içerisinde farklı bir durum ortaya çıktı. Bunu kendileri söylüyorlar. Kemal Bey, dün akşam bir YouTube kanalında izledim.
Hiçbir siyasal anlamda sıfır üçler sıfır beşlerle ifade edilen, siyasi partilere yaklaşık 37 tane milletvekili verdi. Yine bu partilerden bir tanesi ertesi gün ilk grup toplantımızı yaptık diye Twitter’da paylaştılar. O milletvekilleri henüz senin değil. Dolayısıyla bu Tweet’ten de anladığımız bir grup kurmayı planlıyorlar.
Cumhur İttifakı 320’nin üzerinde milletvekili alarak çoğunluğu korumuştur.
ÇOĞUNLUK YENİ ANAYASA GETİRİR Mİ?
Yeni Anayasa konusunda Türkiye’nin birçok çalışması oldu. Komisyonda bütün siyasi partiler bir araya gelecek 63 madde üzerinde anlaştılar. Türkiye’nin bir darbe Anayasası ile ruhunu koruyan darbe Anayasası ile yoluna devam etmemesi gerekir.
Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı. Yeni Anayasa konusunda konsensus oluşursa bizim tavrımız net. Yeni Anayasa konusunda Cumhurbaşkanımız açık olduğunu ifade etti.