25.06.2023 - 11:01 | Son Güncellenme:
Özlem YURTÇU KARABULUT- Erdi DEMİR/DHA
Romanya’da yaşayan Volkan ve Nevin Top çiftinin 4 Ekim 2017’de İstanbul’da dünyaya gelen ikiz bebekleri, prematüre olarak doğdu. 740 gram doğan Ateş 3 ay, 700 gram doğan ikizi Ayaz ise tam 5 ay, yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi. Ayaz hastaneden taburcu olduktan sonra normal bir bebek olarak yaşantısını sürdürebilse de Ateş için mücadele henüz bitmemişti. Çünkü doğum sırasında geçirdiği beyin kanaması, vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen bir nörolojik bozukluk olarak tanımlanan Serebral Palsi’ye neden olmuştu.
İkizi 1 yaşından sonra yaşıtları gibi yürümeye, koşmaya başladı ama Ateş bir adım dahi atamıyordu. Yaklaşık 4 yıl önce, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi (FSM EAH) Fiziksel Tıp Rehabilitasyon Kliniği’nde tedavisine başlanan Ateş’e, Serebral Palsi’nin yol açtığı kas katılaşmasını çözebilmek için botoks uygulaması yapıldı. Ateş bu uygulamadan sonra ilk adımlarını atabildi. Romanya’ya taşınan Top ailesi, Ateş’in fizik tedavi seansları için İstanbul’a gelip gitmeye devam ediyor. Şu an 6 yaşında olan Ateş artık yaşıtları gibi koşup oynayabiliyor ve hızlı koşabileceği için büyüyünce polis olmak istediğini söylüyor. İstanbul Anadolu Yakası'ndaki kamu hastaneleri içinde, çocuklara özel tek fizik tedavi merkezi olan ve 1,5 yıl önce faaliyete başlayan FSM EAH’deki Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi’nde tedavisini yürüten Klinik yöneticisi Doç. Dr. Pınar Akpınar, Ateş’in, seanslarını hiç aksatmaması sayesinde bu duruma gelebildiğini vurguladı.
İLK ADIMLARINI 2 YAŞINDA ATTI
Baba Volkan Top, Ateş ve ikizi Ayaz’ın 25 hafta 3 günlükken dünyaya geldiğini anlatarak şu bilgileri verdi: “Doğum sırasında geçirdiği bir beyin kanaması nedeniyle Serebral Palsili özel bir çocuk olduğunu öğrendik. 3 ay yoğun bakımda kaldı doğduktan sonra. Hastaneden çıktıktan sonra başka bir merkezde fizik tedavi görmeye başladı. Yürüme çağına geldiğinde ikizi gibi yürüyemiyordu. İki adım atıp yere düşüyordu, 2 yaşına kadar hiçbir şekilde yürüyemedi. İkizi yürüdü koştu ama Ateş yürüyemiyordu. Biz de bu hastanede Pınar Hocamıza geldik. Kontrolden sonra botoks uygulaması yapılması gerektiğini söyledi. Botoks uygulamasından 2-3 hafta sonra Ateş ilk adımlarını atmaya başladı. 2019'da ilk botoks uygulaması yapıldıktan sonra, biz yurt dışına taşındık. Ama her 6 ayda bir, ya da yılda bir kez belli dönemlerde onun fizik tedavi seansları için Türkiye'ye geliyoruz. Orada da fizik tedavi uyguluyoruz."
ANADOLU YAKASI'NDA ÇOCUKLARA ÖZEL TEK MERKEZ
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Pınar Akpınar ise Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi’nin yaklaşık 1,5 yıldır doğumdan 20 yaşa kadarki hastalara hizmet verdiğini anlatarak, “Anadolu Yakası'nda erişkinlerden ayrı hizmet veren tek pediatrik merkez burası. Sadece özellikli çocukların rehabilite edildiği özel bir alan olarak hizmet veriyoruz. Ayrıca küçük bir odamızda ergoterapi uygulamaları, hassas çocukların ayrı bir yerde özel olarak rehabilitasyon alabileceği alanlarımız var. Ayrıca bir de açık havadaki alanlarıyla da farklı olan tek merkez diyebiliriz burası için" dedi.
“TEKERLEKLİ SANDALYEYE MAHKUM KALABİLİRDİ"
Ateş’in hiç aksatmadan rehabilitasyonlarını alması sayesinde büyük bir ilerleme kaydedebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Akpınar, şunları söyledi: “Ateş şu an 6 yaşında. Serebral Palsi’li bir hastamız. Bana geldiğinde 2 yaşından biraz daha küçüktü. Fizik tedavi rehabilitasyonuna başladık ve ailesi de çok düzenli bir şekilde bu seanslarını hiç aksatmadı. Sonra Romanya'ya taşınmak zorunda kaldılar. Ona rağmen kontrollerini ve seanslarını hiç ihmal etmediler. Botoks işleminden sonra özel bir merkezde ameliyat da geçirdi. Şu anda operasyon sonrası rehabilitasyon için tekrar Türkiye'deler. Eğer bu tedavileri görmeseydi tekerlekli sandalyeye bağımlı bir hayat sürmek zorunda kalabilirdi."
İKİ AYLIK BEBEK DE VAR 20 YAŞINDA ÖZEL HASTALAR DA
FSM EAH Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi’nde 1-2 aylık riskli bebeklerden, 18-19 yaşına kadarki tüm hastalara hizmet verdiklerini aktaran Doç. Dr. Akpınar, sözlerini şöyle noktaladı: “Fizik tedavi rehabilitasyona ihtiyacı olan tüm çocuklara hizmet vermekteyiz. Günde 26'ya yakın hasta alıyoruz. Şu ana kadar 170'e yakın hastamızı da taburcu ettik. 70 hastamızın da hala rehabilitasyon süreçleri sürüyor. Burada Serebral Palsi gibi kronik hastalıklardan tutun, düşmeye ya da kazaya bağlı travma sonrası, ya da ameliyat sonrası ihtiyaç duyulan, veya anormal postürü olan (skolyoz gibi) çocuklara fizik tedavi hizmeti sunabiliyoruz. Kas iskelet sistemi hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar, postür bozuklukları, nöro gelişimsel hastalıklar, bizim alanımıza girebiliyor. Ergoterapi ünitemizde ince motor becerilerinde bozukluk olan çocuklarımıza rehabilitasyon veriyoruz. Örneğin hemipleji (beyin hasarı sonrası gelişen sinir ve kas bozukluğu) hastaları, ortopedik el yaralanması sonrası elini kullanamayan çocuklar, brakiyal pleksus (omuz ve boyun sinirlerini etkileyen) yaralanmalar, el-bilek yaralanması gibi durumlarda ergoterapi uyguluyoruz. Çünkü bu çocuklar okul döneminde ince becerileri zayıf olduğu için eğitim başarıları da olumsuz etkilenebiliyor. Erişkin ünitemizdeki robotik rehabilitasyon cihazımızda ise boyu 120 santimetrenin üzerinde olan çocuklarımıza robotik rehabilitasyon hizmeti verebiliyoruz."