16.08.2011 - 11:01 | Son Güncellenme:
Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA (DHA)
DÜNYA’da soyu tükenmekte olduğu için koruma altında bulunan ve Konya’daki hayvanat bahçesinde sayıları 7’ye yükselen bengal kaplanları ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, kafeslerin arkasındaki kaplanlarla hatıra fotoğrafı çektiriyor. Kaplanların yemek ihtiyaçları da duyanları hayrete düşürüyor. 7 kaplan günlük ortalama 100 kiloya yakın et tüketiyor.
8 yıl önce Karatay Belediyesi’ne ait hayvanat bahçesine getirilen 2 bengal kaplanı, 2 yıl önce çiftleşmesi için aynı kafese konuldu. Bakım ve beslenme şartları uygun olan ’Teacher’ isimli kaplan gebe kaldı. 2010 yılının haziran ayında anne kaplan Teacher, iki yavru dünyaya getirdi. Yavrulardan bir tanesi hayatta kalmayı başarırken, hayvanat bahçesindeki kaplan sayısı 3’e yükseldi.
BU KEZ DÖRT YAVRU DOĞURDU
6 ay içerisinde ikinci kez gebe kalan Teacher, dünyada nadir rastlanan bir şekilde bu kez 2010 yılının kasım ayında dört yavru dünyaya getirdi. Hayvanat bahçesinde son 2 yıl içinde bengal kaplan sayısı 8 aylık olan dört yavruyla birlikte 7’ye yükseldi.
Hayvanat Bahçesi Veterineri Fatih Mehmet Altay, soyu tükenmekte olan bengal kaplanların sayısının her yıl arttığına dikkat çekti. Kaplanlara çok iyi baktıklarını belirten Altay şöyle dedi:
"Beslenmelerine de dikkat ediyoruz. 3 günde bir beslediğimiz kaplanlar günlük ortalama 100 kilo et tüketiyor. Hayvanat bahçemize kaplanlar dışındaki aslan, puma, ayı, kurt gibi yırtıcı hayvanlarda toplam günlük 150 kilo et veriyoruz. Etleri bölgemizdeki entegre tesislerinden ya da telef olmuş hayvanlardan temin ediyoruz."
Erkek kaplanların boyunun 3 metreye kadar uzayabildiğini kaydeden Altay, "Dişilerin boyu ise 2.5 metreye kadar uzuyor. Ağırlıkları da erkek kaplanlarda 290 kilograma, dişi kaplanlarda ise 200 kilograma kadar çıkıyor" bilgisini verdi.