Gündem‘7 Ekim’in perde arkası iyi bilinmeli’

‘7 Ekim’in perde arkası iyi bilinmeli’

26.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Erdoğan, ABD’de verdiği röportajda 7 Ekim’de yaşananlarla ilgili “Perde arkasını incelediğimizde, ne yazık ki 7 Ekim’e bu şartları hazırlayan nedenleri iyi bilmek lazım” diyerek 1947’den bu yana Filistin’de yaşananlara dikkat çekti.

‘7 Ekim’in perde arkası iyi bilinmeli’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta Amerikan NBC News kanalından Keir Simmons’a bir röportaj verdi. Röportajında, İsrail’in Gazze’deki katliamlarına vurgu yapan Erdoğan, Türkiye’nin Hamas’la ilişkisi bağlamındaki bir soruya şu şekilde yanıt verdi: “Biz teröristlere karşıyız. Fakat Hamas’ı iyi tanıyan liderlerden biriyim. Hiçbir zaman ben Hamas’a terör örgütü demedim. Ve şu anda da Hamas’a bir terör örgütü olarak bakmıyorum. Zira Hamas, topraklarını koruma gayreti içerisinde olan bir direniş grubudur. Dolayısıyla böyle bir direniş grubuna ben nasıl olur da terör örgütü derim.”

Haberin Devamı

7 Ekim’de yaşananlarla ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, bu sürecin öncesinde Filistin halkının maruz kaldığı acıların unutulmaması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1947’li yıllardan alın bugünlere kadar Filistin, topraklarını kaybede kaybede bugünlere geldi. Perde arkasını incelediğimizde, ne yazık ki 7 Ekim’e bu şartları hazırlayan nedenleri iyi bilmek lazım. Ve burada acaba ne kadar Filistinli şehit edildi, ne kadar Filistinli öldürüldü, bunun da perde arkasını incelediğimizde durum çok farklı yerlere ulaşır” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın NATO üyeliği

Ankara’nın, Ukrayna’nın NATO üyeliğine nasıl baktığına ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda tüm NATO ülkelerinin adımlarına bakacaklarını belirtti. Erdoğan, “Amerika, Ukrayna’nın her şeyden önce NATO’ya üye olmasını istemiyor. Birçok NATO ülkesi bir defa Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasını istemiyor. Bu gerçekleri görerek kararımızı vermemiz lazım” dedi. Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunun, enine boyuna düşünülerek karar verilecek bir husus olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Bu gerçeklere baktığımız zaman bu işler heyecanla adım atılacak olan konular değil. Bizler de bu konularda kararlarımız verirken tabii ki bütün NATO üyelerinin duruşunu masaya yatırıyoruz ve kararlarımızı ona göre veriyoruz. Heyecanla bu kararlar verilmez.”

Haberin Devamı

Liderler ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Türkevi’nde görüştü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin adil ve kalıcı bir barış için arabuluculuk dahil her türlü kolaylaştırıcı adımı atmaya hazır olduğunu, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin canlandırılması ve Ukrayna ile Rusya arasında barışın kapısını aralayabilecek bir ateşkesin sağlanması için gayretlerin süreceğini belirtti.

Lübnan’a destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi de kabul etti. Erdoğan, ayrıca Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile Türkevi’nde görüştü. Erdoğan, kabulde, Türkiye’nin İsrail tarafından hedef alınan Lübnan’ın yanında olduğunu, uluslararası toplumun İsrail saldırganlığını durduracak bir çözümü acilen hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, dün ayrıca Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü.

Haberin Devamı

‘BM SİSTEMİ GAZZE’DE ÖLDÜ’ SÖZLERİ MANŞETLERDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunda yaptığı ve Gazze konusunda uluslararası topluma artık harekete geçme çağrısında bulunduğu konuşma, yabancı basında geniş yer buldu.

* BBC (ingiltere): Erdoğan’ın İsrail’i bölgeyi savaşa sürüklemekle suçladığı ve Gazze’de sadece çocukların değil, BM sisteminin de öldüğünü söylediği aktarıldı.

* Reuters (İngiltere): Erdoğan’ın, İsrail’in durdurulması için “insanlığın ittifakı” çağrısı yaptığı kaydedildi. Haberde Erdoğan’ın, “Gazze’deki çocuklarla birlikte BM sistemi de ölüyor, gerçek ölüyor, Batı’nın savunduğunu iddia ettiği değerler ölüyor, insanlığın daha adil bir dünyada yaşama umutları birer birer ölüyor” ifadesini kullandığı aktarıldı.

Haberin Devamı

* Al Jazeera (İngiltere): Erdoğan’ın “BM ve Batı değerlerinin Gazze’de öldüğü” ifadesini başlığa taşıdı. Haberde, Erdoğan’ın “Bundan 70 sene önce nasıl Hitler, insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır” ifadesi aktarıldı.

* CNN (ABD): “BM sisteminin Gazze’de öldüğü” değerlendirmesini manşete çekti. Erdoğan’ın konuşmasından “BM Güvenlik Konseyi’ne sesleniyorum, Gazze’deki soykırımı önlemek, bu zulmü, bu barbarlığı durdurmak için daha ne bekliyorsunuz?” cümlesi haberde kayda geçirildi.

* RTVE (İspanya): “Cumhur-başkanı Erdoğan, Netanyahu’yu Hitler’e benzeterek BM’den onu durdurmasını istedi” denildi.

* L’Humanite (Fransa): Erdoğan’ın BM sisteminin ‘işlevsiz bir yapı’ haline geldiğini ve Gazze’de bu sistemin öldüğünü belirttiğini vurguladı. -ANKARA Milliyet