Gündem630 bin gurbetçi yurttaşlık yolunda! Türkiye Cumhuriyeti dönüşü

630 bin gurbetçi yurttaşlık yolunda! Türkiye Cumhuriyeti dönüşü

14.07.2024 - 06:34 | Son Güncellenme:

Almanya’da, 27 Haziran’da yürürlüğe giren yeni yasa ile çifte vatandaşlık yolu açıldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Taşyapan, 630 bin gurbetçinin Alman vatandaşlıklarını koruyarak T.C. vatandaşlığına döneceğinin tahmin edildiğini söyledi.

630 bin gurbetçi yurttaşlık yolunda Türkiye Cumhuriyeti dönüşü

Aydın Hasan - Almanya’da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran “Vatandaşlık Yasası’nın Modernizasyonu Yasası” 27 Haziran’da yürürlüğe girdi. Düzenleme ile bu tarihten itibaren Alman vatandaşlığının yanısıra başka vatandaşlıklar edinmek de mümkün hale geldi ve başka ülke vatandaşlığının kazanılması halinde Alman vatandaşlığının otomatik olarak kaybettirilmesi uygulamasına son verildi. Özellikle doğumla birden fazla vatandaşlığa sahip olan kişiler açısından reşit olduklarında Alman vatandaşlığı ile başka vatandaşlık arasında seçim yapma zorunluluğu ortadan kalktı. Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi sonrası gözler, Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilecek halen Almanya’da yaşadığı tahmin edilen yaklaşık 1 milyon Türk kökenli Alman vatandaşının durumuna çevrildi. 

Haberin Devamı

 KİMLER BAŞVURABİLİR?

Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu yapabilecekler, “Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenler. Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklardan ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayanlar. Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesine göre Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığı kaybedenler” olarak sıralanırken, Almanya’daki 14 Türk başkonsolosluğu, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvuruları almaya başladı. 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Alman vatandaşı Türklerin durumuna ilişkin bilgiler verdi. Almanya’nın 2000 yılında “çifte vatandaşlığı” kaldırdığını hatırlatan Taşyapan, şunları söyledi: “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu vatandaşlarımıza bizim vatandaşlığımızdan çıkma iznini artırdık. İzin alarak vatandaşlıktan çıktılar ve biz onlara ‘mavi kart’ düzenledik. Mavi kart hemen hemen kimlik kartının bütün işlemlerini yapabiliyor, bir oy kullanamıyorlar, askere gidemiyorlar, işte, askerlik yapmıyorlar falan, birkaç tane mevzunun dışında aynen nüfus cüzdanı gibi veyahut da kimlik kartı gibi işlem görüyor. Onların işini kolaylaştırdık ama Alman devletinin bazı uygulamalarında sıkıntılar yaşadı vatandaşlarımız. Şimdi, vatandaşlarımız rahatlıkla iki vatandaşlığı alabilir, Türkiye vatandaşlığına dönecekler. Biz burada dönen rakamı 630 bin tahmin ediyoruz yani bizim elimizdeki mavi kartlar kütüğüne göre yapıyoruz bunu. Bu rakamın da bize peyderpey geleceğini düşünüyoruz. Çünkü gençler hem askerlik hizmeti hem başka şeyler var, belki itibar etmeyecekler demeyelim, ihtiyaç duymayacaklar diyelim ve Türkiye’de de işlerini mavi kart ile gördükleri için.” 

Haberin Devamı

MAVİ KART HANGİ HAKLARI KAPSIYOR?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoylarına verilen Mavi Kart sahipleri, “seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapma yükümlülüğü, muafen araç ve ev eşyası ithal etme hakkı, kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunma” dışında Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan aynen yararlanıyorlar. Mavi kartı, uyruğunu taşıdıkları diğer ülke makamlarınca düzenlenmiş kimlik kartı veya pasaport ile başvuranlara yurt içinde ilçe nüfus müdürlükleri, yurt dışında ise dış temsilcilikler vermeye yetkili. Alman vatandaşlığı için Türk vatandaşlığından çıkan 630 bin kişi mavi kart sahibi olmuştu.

Haberin Devamı

NASIL BAŞVURULACAK?

Müracaatlar vatandaşların bağlı olduğu konsolosluklar tarafından alınacak. Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyenler, “konsolosluk.gov.tr” adresindeki randevu modülünden randevu alacaklar, ardından açılacak pencerede “Yeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu” kısmını seçecekler. Gerekli bilgiler doğru girildikten sonra istenilen belgeler başvurucuya belirtilecek. Pasaport kimlik bilgileri girildikten sonra vatandaşlığa yeniden giriş dilekçesinin dökümü alınacak ve fiziken konsolosluklara teslim edilecek. Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşı olduktan sonra gelişen durum değişiklikleri, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, ölüm gibi işlemlerin belgelenmesi için bazı belgeler gerektiği takdirde başkonsoloslukların listesinde bulunan tercümanlarca bu belgeler tercüme ettirilebilecek.

Yazarlar