DünyaABD'de karanlık saldırı! Dünya şokta

ABD'de karanlık saldırı! Dünya şokta

15.07.2024 - 06:40 | Son Güncellenme:

ABD eski başkanı ve başkan adayı Donald Trump, adaylığının resmen açıklanacağı kongreden iki gün önce mitingde saldırıya uğradı. Trump kulağından yaralanırken, saldırgan etkisiz hale getirildi, liderler olaya tepki gösterdi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya’daki kampanya mitinginde kürsüden hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Adaylığının resmen açıklanacağı kongreden iki gün önce gerçekleşen bu saldırı, ABD’yi ve dünyayı şoke etti. Trump olayın hemen ardından yüzü kanlar içindeyken kalkarak yumruğunu havaya kaldırdı ve “Fight, fight!” (Savaş, savaş) diye bağırdı.FBI, olayı “suikast girişimi” diye nitelerken, sağ kulağından yaralı Trump, hastaneye kaldırıldı, durumunun iyi olduğu belirtildi. Saldırgan, keskin nişancılar tarafından öldürülürken, bir kişi de hayatını kaybetti. Saldırganın, mitingdeki kürsüye yaklaşık 137 metre uzaktaki bir çatıdan, “AR-15” tipi silahla ateş açtığı belirtilirken, görgü tanıkları, söz konusu kişiyi farkettiklerini ancak polise ihbar ettiklerinde ciddiye alınmadıklarını öne sürdü. Saldırganın Cumhuriyetçi Parti üyesi 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu, ancak aynı zamanda Demokratlar’a Joe Biden göreve geldiği gün bağış yaptığı ortaya çıktı. Crooks’un evi ve aracında yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan malzemelerin bulunduğu belirtildi. Saldırı sırasında Crooks’un kimlik taşımadığı, kimliğini doğrulamak için DNA ve diğer yöntemlerin kullanıldığı da öğrenildi.

Haberin Devamı

Biden geri döndü

ABD Başkanı Joe Biden, hafta sonu Delaware’deki ziyaretini yarıda keserek Beyaz Saray’a döndü. Suikast girişimiyle ilgili brifing alan Biden, Trump ile telefonda görüştü. “Bir suikast girişimi ulus olarak savunduğumuz her şeye, her şeye aykırıdır. Biz bir ulus olarak böyle değiliz. Bu Amerika değil ve bunun olmasına izin veremeyiz” diyen Biden, Trump’ın yüksek düzeyde bir güvenlik hizmeti aldığını vurgulayarak “Trump’ın güvenliği için gerekli her türlü kaynak ve önlemin sağlanması adına Gizli Servis’e sürekli talimat verdim” ifadelerini kullandı.

Trump, programını değiştirmeyeceğini, bugün adaylığının resmen ilan edileceği Cumhuriyetçi Kongre’ye katılacağını açıkladı. Sosyal medyadan dün yaptığı açıklamada, “Akla gelemeyecek olayın gerçekleşmesini engelleyen yalnızca Tanrı’ydı. Güçlü ve kararlı kalmamız ve kötülüğün kazanmasına izin vermememiz her zamankinden daha önemlidir. Ülkemizi ve hepinizi gerçekten seviyorum. Bu hafta Wisconsin’den büyük ulusumuza seslenmeyi dört gözle bekliyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bu arada Trump’ın eşi Melania Trump da, sosyal medya platformu X’teki hesabından açıklama yaparak, “Kocamı siyasi makine olarak gören bir canavar, Donald’ın tutkusunu, kahkahasını, yaratıcılığını, müzik sevgisini ve ilhamını çalmaya çalıştı” dedi, Amerikalıları birlik olmaya çağırdı.

ABDde karanlık saldırı Dünya şokta

Saldırının hemen ardından keskin nişancılar tarafından yapılan müdahalede çatıda bulunan saldırgan etkisiz hale getirildi.

An be an neler oldu?

1 - ABD eski başkanı Donald Trump, Pensilvanya’daki mitingde destekçilerine hitap etmeye başladı. 

2 - Kurşunun gelişi, New York Times muhabirinin objektifine bu şekilde yansıdı.

ABDde karanlık saldırı Dünya şokta

3- Bu sırada silahlı saldırıya uğrayan Trump, hemen kulağını tuttu ve kürsünün arkasına sığınarak yere çömeldi.

ABDde karanlık saldırı Dünya şokta

4 - Trump’ın vurulmasının ardından korumalar Trump’ı koruma kalkanına alarak kaldırdı.

5 - Trump doğrulduktan sonra yüzü kanlar içindeyken taraftarlarını selamladı ve ardından hastaneye götürüldü.

ABDde karanlık saldırı Dünya şokta

Türkiye en güçlü biçimde kınadı

Türkiye, gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerekse de Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamayla Donald Trump’a yapılan suikast girişimini kınadı.

Haberin Devamı

■ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “ABD’nin 45. Başkanı ve Başkan Adayı Sayın Donald Trump’a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimini şiddetle kınıyorum. Sayın Trump’a, ailesine ve sevenlerine en içten geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. ABD seçimlerine ve küresel istikrara gölge düşmemesi için saldırıyla ilgili tahkikatın en etkili biçimde yapılacağına, faillerin ve azmettiricilerinin en kısa sürede adaletin huzuruna çıkarılacağına inanıyorum. Türkiye olarak dost ve müttefik ABD halkının yanında olacağız.”

■ CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “… Suikast girişimini kınıyorum. Suikast girişimini atlatan Trump’a ve Cumhuriyetçi Parti’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Kasım ayında yapılacak seçimlere şiddetin gölgesinin düşmemesini temenni ediyorum.”

■ AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Demokrasilerde şiddet asla kabul edilemez. ABD 45’inci Başkanı ve başkan adayı Sayın Trump’a dönük suikast girişimini en güçlü şekilde kınıyoruz.”

Haberin Devamı

Pensilvanya vurgusu

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da, saldırı kınandı, “Söz konusu suikast girişimi, aynı zamanda halkın iradesine yapılmış bir saldırıdır. Demokratik siyasete şiddet, darbe ve diğer gayrımeşru yollarla müdahale edilmesi kabul edilemez. ABD’de düzenlenecek seçimlerin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini temenni ediyoruz” denildi. Açıklamada, 15 Temmuz öncesinde ‘Pensilvanya ve darbe’ ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.

Saldırıya liderlerden tepki yağdı

■ Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Silahlı saldırıyı “aşağılıkça” diye niteledi ve “Bu tür şiddet eylemleri demokrasiyi tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

■ Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Fransa, ABD halkının şokunu ve öfkesini paylaşıyor” dedi.

■ Moskova: Rusya, suikast girişimini Washington’ın Ukrayna’ya verdiği askeri desteği kınamak için kullandı. Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova, “Belki de bu parayı (Ukrayna’ya destek için harcanan) Amerikan polisini, ABD’de yasa ve düzeni sağlaması gereken diğer hizmetlerin finansmanı için kullanmalı” dedi.

Haberin Devamı

■ Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy: “Böyle bir şiddetin hiçbir haklı gerekçesi yok ve dünyanın hiçbir yerinde yeri yoktur” diye konuştu.

■ Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: Donald Trump’a “şefkat ve sempati” duyduğunu ifade etti.

■ İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: Kendisi ve eşi Sara’nın şok olduklarını, “Trump’ın güvenliği ve hızlı iyileşmesi için dua ettiklerini” söyledi.

ABDde karanlık saldırı Dünya şokta

Bu girişim ABD’de ilk değil

ABD eski başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, ülkede ilk kez olmuyor. Nitekim daha önce de ABD başkanlarını, eski başkanları ve büyük partilerin başkan adaylarını hedef alan çok sayıda siyasi şiddet olayı yaşanmıştı.

Başkanlardan Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley ve John F. Kennedy suikast sonucu hayatlarını kaybetmişti. Bununla birlikte yine eski başkanlar Gerald Ford, Ronald Reagan ve George W. Bush da suikast girişimlerinden sağ kurtulmuştu.

16. Başkan Abraham Lincoln, 14 Nisan 1865’te eşi Mary Todd Lincoln ile Washington’da bir komedi oyununun özel gösterimine katıldıkları sırada vuruldu. Lincoln suikast sonucu ölen ilk başkan oldu. James Garfield göreve geldikten 6 ay sonra, tren istasyonunda, William McKinley ise halkla tokalaştığı sırada vurularak öldürüldü. 

Başkan adayı olmaya çalışan Robert F. Kennedy 1968’de vurularak öldürülürken, yine başkan adayı olan George C. Wallace ise 1972 yılında Maryland’de bir seçim kampanyası sırasında vuruldu ve felçli kaldı.