26.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Topkapı Sarayı Has Ahırlar Sergi Salonu bu kez 600 yıllık haritaları izleyiciyle buluşturuyor... Doğu ve Batı kaynaklı haritalarla, coğrafya kitaplarını, Osmanlı’nın özgün eserlerini bir araya getiren “Piri Reis’ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı’nda Haritalar” sergisinin açılışı önceki akşam gerçekleştirildi.
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Bilkent Kültür Girişimi’nin (BKG) ana sponsorluğunu üstlendiği sergide, Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına kaynaklık eden 63 eser ilk kez bir arada sergileniyor.
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Dursun, Topkapı Sarayı Müzesi’nde teşhirde olup ziyaretçilerin gezebildiği ve görebildiği eserlerden çok daha fazlasının depolarda bulunduğuna dikkat çekerek; bu eserlerin sergilerle gün ışığına çıkarılabildiğini belirtti: “Fatih döneminde başlayıp, içinde Katip Çelebi, İbrahim Müteferrika, Matrakçı Nasuh’un eserlerinin bulunduğu, kale krokilerini, muhasara planlarını, İstanbul’un su yolları haritalarını, Piri Reis’in haritalarını ve Kitab-ı Bahriye’yi burada sergileyeceğiz.”
Bilintur’un Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Orhan Hallik ise “BKG olarak, kültürel mirasımızın yeniden keşfedilmesi amacıyla yürüttüğümüz projelerimiz kapsamında, Piri Reis yılına ait özel projeler hayata geçirmek ve destek olmak, en önemlisi de böyle değerli eserlerin yer aldığı sergiye sponsor olmak bizi gururlandırıyor” dedi.
Üç bölümden oluşuyor
Üç ana bölümden oluşan serginin ilk bölümü, Doğu ve Batı kaynaklı haritalar, coğrafya kitapları ile ünlü Osmanlı coğrafyacılarının eserlerinden oluşuyor. Bu bölümde 14-19. YY.’lar arasına tarihlenen 41 eser görülebiliyor. Kale kuşatma planları ve çeşitli krokilerden oluşan ikinci bölümde ise yedi eser yer alıyor. Saray Arşivi koleksiyonlarına ait kroki ve planlar ilk kez bu bölümde ziyaretçilerle buluşuyor. 13 esere ev sahipliği yapan serginin üçüncü bölümünde ise Piri Reis’in Kitâb-ı Bahriye’sindeki Alanya tasviri ile Osmanlı resmine sızan Matrakçı Nasuh ile birlikte Osmanlı resim sanatının 16’ncı yüzyılda kazandığı ‘topografik’ resimler yer alıyor.
Sergide, aralarında Piri Reis’e ait iki ünlü haritanın da olduğu 13 harita öne çıkıyor.
Sergi 20 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.