28.04.2018 - 11:52 | Son Güncellenme:
Psikolojik açıdan duruma baktığımız zaman bebek, annesinin huzurlu olduğu anlarda ve huzursuz olduğu anlarda tepkiler vermeye başlar. Bebek tarafından verilen tepkiler, sözlü olmasa da davranışsal açıdan önemli anlamlar taşır. 5 aylık bebek bu yüzden doğduktan sonra, gerekli olan davranışları sürdürür ve emekleme dönemindedir.
5. ayda bebek nasıl beslenmelidir?
Bir bebek, 5. aya ulaştıktan sonra emekleme dönemi içerisindedir. Buna bağlı olarak çevresinde bulunan birtakım nesneleri bilinç dışı bir şekilde ağzına götürebilir. Bu durum bebek açısından birtakım risk durumları barındırdığı için ailenin dikkatli ve temkinli olması gerekiyor. Bebek sağlıklı bir yaşam adına; vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat gibi değerleri mutlaka tüketmelidir. Bir bebeğe, anne sütünün yanında meyve suyu içirilebilir. Meyvelerin mutlaka doğal ve taze olması önem taşıyor. Bebek, sağlıklı olmayan karışımları hiçbir şekilde tüketmemelidir.
5 aylık bebeğin biyolojik gelişimi
5 aylık dönem içerisinde, bebek biyolojik açıdan birtakım değişimler gösterir. Artık yüz hatları şekillenmeye başlar ve emeklemeye devam eder. Yürüme açısından oldukça erken bir dönemi ifade eder. Fakat bebeğin kas gelişimi için anne ve baba tarafından elinden tutularak yürütülmesi gerekiyor. Çünkü bebek kasları tam olarak oluşmadığı için hareket ettirilmez ise işlevselliğini kaybedebilir. Bu yüzden gerekli olan fizik terapi hareketlerinin yaptırılmasından fayda vardır.
5. ay içerisinde dil gelişimi
Bebek, bu dönem içerisinde babıldama evresindedir. “Ba” sözünü art arda söylediği için birçok aile tarafından bebeğin ''baba'' kelimesini söylediği düşünülür. Bebek tarafından baba kelimesinin söylenmesi, bilinç dışı bir eylemdir. Bebek dilsel gelişimi açısından bu kelimeyi ifade eder. Bu düşüncenin en büyük kanıtı ise anne kelimesinin baba kelimesine göre geç söylenmesidir.