Gündem4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

01.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dört mevsim yaşanılabilir bir Şile için çalışan Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, “ilçemizde doğru çözümlerle göç vermek yerine nitelikli göç alan bir kent haline geleceğiz” dedi

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’
Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, 3 dönemlik başkanlık serüveninde teşhis ve tedavi ile kentin iyi bir yaşam kalitesine kavuşması için mücadele ettiklerini belirtti. Şile’nin İstanbul’un turistik bir kasabası, kırsalı ve butik bir kenti olduğunu ifade eden Başkan Tabakoğlu, “Şile artık doğru çözümlerle buluşarak nitelikli nüfusunu barındıran göç vermek yerine aksine nitelikli göç alan bir kent haline gelecek. Yeni yasayla mahalle haline gelen 57 köyümüzle birlikte ciddi bir güç elde edeceğiz. Şile’nin lokomotif sektörü turizm, diğer sektörel fırsatları belirledik. Şile’nin bundan sonra ekonomi tanımı içerisinde tarım turizmi de yer alacak” dedi. Şile’nin ayrıca İstanbul’un sağlık kenti olduğunu da ifade eden Tabakoğlu, kente kazandırılan projeleri Milliyet’e anlattı.

57 köyden taze ürün

Haberin Devamı

Dünyada 45, Türkiye’de 2 tane olan Yeryüzü Pazarlarından biri Şile’de, İstanbul’un ilk ve tek yeryüzü pazarı olan Şile Yeryüzü Pazarı üreticiden tüketiciye aracısız olarak hizmet veriyor. Sadece Şile’de yaşayan, küçük aile çiftçilerinin geleneksel ve doğal yöntemlerle ürettikleri ürünlerin sunulduğu Şile Yeryüzü Pazarı, sağlıklı ve doğal beslenmek isteyen tüketicileri her Cuma ve Pazar günü ağırlıyor. İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip olan Şile’nin, 57 köyünde yaşamakta olan köylülerin ürettiği, tamamen doğal ürünlerin yer aldığı pazar, hem tamamen doğal ve nitelikli ürünleri tezgahlara çıkarıyor, hem de köylü ekonomisine katkıda bulunarak kırsal turizm modeli olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, “İstanbul’un en değerli ve verimli toprakları olan Şilemizi hak ettiği yere taşımak amacıyla attığımız adımların meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Şile İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip. Bu verimliliği değerlendirmek, hem köylümüze destek olmak hem ilçemizin değerine değer katmak üzere 57 köyümüzde yerel halkla bir araya geldik. Onlara projemizden, Slow Food’dan, Yeryüzü Pazarı’ndan ve hem kendileri hem de ilçemiz ekonomisine katkısından bahsettik. Şile Slow Food Palamut Birliği desteğiyle pazarımızı açtık. Tüm dünyada insanlar artık doğal ve kaliteli beslenmenin önemini kavradı ve bu alanda ciddi adımlar atmaya başladı. Biz de Slow Food ilkeleri çerçevesinde mevsiminde, yöresel ve geleceğe dönük metodlarla tarım yapacağız. Üretimlerimizi ulaşılabilir fiyatlarla pazarımızda tüm doğal ürün sevenler, damak zevkine değer verenlerle buluşturacağız” dedi.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Şile Yeryüzü Pazarında Şile köylüsü bahçesinde ürettiği ürünleri satıyor. Bu ürünler mevsimine göre yetiştirilirken, ilçe tarım müdürlüğü ve Belediye yetkililerince denetleniyor.

Ulaşılabilir fiyatlar

Doğal ürünlere hızla geri dönüş olduğuna dikkat çeken Tabakoğlu, “Tüm dünyada insanlar artık doğal ve kaliteli beslenmenin önemini kavradı ve bu alanda ciddi adımlar atmaya başladı. Biz de Slow Food ilkeleri çerçevesinde mevsiminde, yöresel ve geleceğe dönük metodlarla tarım yapmaya başladık. Üretimlerimizi ulaşılabilir fiyatlarla pazarımızda tüm doğal ürün sevenler, damak zevkine değer verenlerle buluşturuyoruz. Şile Doğal Ürünler Pazarı’mız ile İstanbul’un ilk ‘Yeryüzü Pazarı’ olduk” diye konuştu.

Haberin Devamı

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Türkiye’nin ikincisi

Yeryüzü Pazarı’nın sadece satış yeri değil, tadım yeri de olduğunu belirten Tabakoğlu, şunları söyledi: “Şile’de entegre tarım yapılamaz, çünkü büyük tarım arazileri yok. Yeryüzü Pazarı’yla aile çiftçiliği modeli ve Şile çiftçisinin bir yandan başka işlerini yaparken, hayvanını ve zirai üretimini gerçekleştirip, pazarda aracısız, ulaşım nakliye maliyeti olmadan turizm sayesinde müşterinin ayağına geldiği bir modelle buluşmasını sağladık. İstanbullular hem doğal güzellik hem de doğal ürünlerle buluşuyorlar.”

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Şile Bezi’nin coğrafi işareti tescillendi

Şile’nin en önemli kültürel ve otantik değeri olan Şile Bezi, Şile Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar sonunda coğrafi işaret alınarak tescillendi. 70’li yıllarda ihracatta Türkiye ikincisiyken zaman içerisinde fabrikasyon üretim ile rekabet edemeyen Şile Bezi, Şile Belediyesi’nin 14 yıldır yaptığı çalışmalar neticesinde yeniden ayağa kalktı. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, “Entegre tekstille rekabet etmiyoruz, yerel ve butik olan bir üretim tarzıyla Şile Bezi’ni yeniden ayağa kaldırıyoruz. On yıldır verdiğimiz mücadele ile birlikte coğrafi işaretimizi patent olarak tescillemiş bulunmaktayız. Yıllar sonra belediyemizde kurduğumuz, döner sermayeli bir sistemle atölyelerimizde dokuduğumuz bezlerimizi Fransa, Almanya ve birçok ülkeye ihracata başladık, gerçek Şile Bezi’ni bu günde eskiden olduğu gibi, denizde yıkıyoruz, kumda kurutuyoruz, eski teknikle unlu sularda kaynatıyoruz ayrıca eski model makinaları modifiye ederek kıvrak iplik yapıyoruz ve orijinal Şile Bezimizi üretiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Üsküdar caddesi yenileniyor

‘Üsküdar Caddesi Cephe Rehabilitasyonu ve Kentsel Tasarım Uygulama Projesi’ ile ilçenin ana caddelerinden biri olan Üsküdar Caddesi yeni bir görünüme kavuşurken, ilçe turizmi önemli bir ziyaret noktası kazanacak. Proje kapsamında gerçekleştirilen cephe boyama, yenileme, mantolama gibi işlemlerin tamamı İBB Belediyesi ve Şile Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla yapılıyor. Başkan Can Tabakoğlu, “Üsküdar Caddesi üzerinde gerçekleştirilmekte olan projenin, 2018 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Liman yeni yüzüne kavuşuyor

Yaz mevsimi boyunca İstanbul’un en çok tercih edilen turizm bölgesi olan Şile’nin çehresini değiştirecek ve kente ekonomik değer katacak projelerden biri de ‘Şile Liman Yenileme ve Rekreasyon Projesi’. Bir liman kenti olan Şile bu proje ile 90’lı yıllarda yapılan dolgu alanını deniz turizmine uygun konuma getiriyor. Proje kapsamında 100’er metrelik 5 iskele yapılarak, limanın içi güçlendirildi. Bunun yanında misafir tekneler için 250 tekne kapasiteli bir marina da tamamlandı. Projenin 10 bin metrekarelik meydanında ziyaretçiler yürüyüş parkuru, bisiklet parkuru, 450 araçlık otopark gibi birçok hizmetten faydalanacak. Toplam 14.000 M2 lik projenin kıyı kısmında ise restoranlar, dinlenme alanları, sosyal mekanlar ve kafeler yer alıyor.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Turizmin gözdesi

Ağva’nın turizmine can katacak ‘Sahil Düzenleme ve Rekreasyon Projesi’ vatandaşlarla buluşmak için gün sayıyor. Ağva sahilinde 149.000 m2 alan içerisinde gerçekleştirilen proje ile turizm adına önemli bir destinasyon sağlanıyor. Proje yaz sezonunun başlaması ile hizmete girecek. Yapılan çalışmayla Ağva kıyı bölgesi, modern ve estetik bir görünüme kavuşurken, vatandaşların rahatlıkla faydalanabileceği, dört mevsim yaşayan bir alana dönüşecek. Proje kapsamında spor tesisleri, hizmet binası, üç adet soyunma kabini, duş-wc, üç adet can kurtaran birimi, sağlık ve zabıta birimi, servis, turizm, park bakım birimleri ve büfeler yer alacak. Ağva sahili vatandaşlara en çağdaş ve sağlıklı koşullarda imkan verecek şekilde inşa edilirken, Ağva, modern ve estetik bir görünüme kavuşacak, vatandaşların rahatlıkla faydalanabileceği, dört mevsim yaşayan bir alana dönüşecek.

Uzaklığı ve ulaşım zorluğundan şikayet edilen Ağva artık ‘Çok Yakın’ oluyor. Şile-Ağva otoyolunun da tamamlanması ile birlikte Şile-Ağva arası 20 km mesafeye düşecek. İstanbul’un en ekolojik yollarından biri olan 11 viyadük ve 7 tünelin bulunduğu Otoyolu’nun tamamlanması ile mesafeler kısalacak, ulaşım konforu sağlanacak. Yeni Şile Devlet Hastanesi’nin de tamamlanması ile Ağva turizmin en gözde merkezlerinden biri haline gelecek.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Yeni turizm merkezi

Şile, İstanbul’un en önemli turizm ilçesi. Yazları nüfusu milyonları bulan ilçe, birçok önemli tarihi ve turistik mekanı da bünyesinde barındırıyor. Bunlardan biri Kumbaba Moteli olarak bilinen ve 1960’lı yıllarda Avrupalı turistlerin önemli ziyaret noktalarından biri olan tarihi motel. Restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi motel, Şile Bezi üretiminin uygulamalı olarak gösterileceği Şile Bezi Modelleme Merkezi ve açık hava müzesine dönüştürülecek. Başkan Tabakoğlu, “Restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi Kumbaba Moteli geçmişteki ihtişamlı günlerine kavuştu” dedi.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Otopark sorunu çözülüyor

Şile’ye ulaşım, sosyal alan ve otopark konusunda büyük avantaj sağlayacak Şile kent Meydanı ve Katlı Otopark projesi tamamlanmak üzere. Yerin altında 600 araç kapasiteli, 4 katlı olarak inşa edilen otopark özellikle yaz aylarında yaşanan trafik sorununa büyük çare oluşturacak. Otopark inşaatının tamamlanmasının ardından, meydan ve ticari birimlerin inşaatı da bitirildi.

20.233 m2 alan üzerinde tamamlanmakta olan proje kapsamında, otopark-meydan ve otopark-ticari alanlar arasında asansör bağlantısı bulunacak, 25-135 m2 arası toplam 47 ticari birim kiracıların mevcut dükkânları kategorize edilerek (restoran-büfe-ticari-m2 v.b) kura sistemi ile dağılımlar yapılacak.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

‘Sağlıkta ileriye taşıyacak’

Şile Belediyesi tarafından yer tahsisi yapılarak Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yürütülen yeni Şile Devlet Hastanesi inşaatı yükseliyor. İlçenin öncelikli ihtiyaçlarından olan Yeni Devlet Hastanesi, Başkan Tabakoğlu’nun ‘ilçemize yeni bir hastane kazandıracağız ve bu sorunu çözeceğiz’ sözü ile farklı bir ivme kazanmıştı. İnşaat çalışmaları hızla tamamlanmakta olan yeni Şile Devlet Hastanesi ile ilgili olarak Başkan Tabakoğlu, “Yeni devlet hastanesinin Şile’yi sağlık alanında ileriye taşıyacağına inanıyorum” dedi.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

Altın Pusula Şile’nin

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği TUHİD tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Altın Pusula Ödülü’ne, kamu kuruluşları ödülü dalında ’Küçük Aile Çiftçiliğinin Desteklenerek Tarım Toprağının Korunması Projesi’ ile Şile Yeryüzü Pazarı layık görüldü. İstanbul gibi bir metropolün hemen dibindeki Şile’yi doğal ürünler pazarı haline getiren, yeşili koruyan, farklı ve yeni bir kent modeli ’Sürdürülebilir Bir Şile’ için yaptığı hizmet ve projelerle Başkan Can Tabakoğlu bu prestijli ödülü Şile’ye kazandırmaktan memnun olduğunu, bu tip ekonomik, sosyal ve ekolojik projeler yapmaya devam edeceklerini söyledi.

4 mevsim yaşayan kent ‘Şile’

7’den 70’e spor imkanı

Yapımı tamamlanan Şile Spor Merkezi açılış için gün sayıyor. Merkezde yarı olimpik iki adet yüzme havuzu, 550 m2 çok amaçlı salon, 520 m2 bowling salonu, kafetarya, 240 m2 jimnastik salonu, açık futbol ve basketbol sahası, yürüyüş ve koşu parkuru ile 75 araçlık otopark yer alıyor. Merkez benzerleri arasından mimarisi ve modern çevre düzenlemesi ile hemen ayrılırken, Şilelilerin en çağdaş ve sağlıklı koşullarda hem bireysel hem de takım sporları yapmasına imkan verecek şekilde inşa ediliyor. Dev spor merkezinde kadın, erkek, genç, yaşlı tüm vatandaşların spor yapmasının yanı sıra Şile’nin ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edebilecek nitelikte yüzücüler ve atletler yetişmesi hedefleniyor.